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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  10/08/2021
Data da última atualização:  01/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORDEIRO, G. D.; LIPORONI, R.; CAETANO, C. A.; KRUG, C.; MARTÍNEZ-MARTÍNEZ, C. A.; MARTINS, H. O. J.; CARDOSO, R. K. O. A.; ARAUJO, F. F.; ARAUJO, P. C. S.; OLIVEIRA, R.; SCHLINDWEIN, C.; WARRANT, E. J.; DÖTTERL, S.; ALVES-DOS-SANTOS, I.
Afiliação:  GUARACI D. CORDEIRO, Department of Biosciences, Paris-Lodron-University of Salzburg; RODOLFO LIPORONI, Instituto Federal de São Paulo; CAROLINA A. CAETANO, Universidade Federal de São Carlos; CRISTIANE KRUG, CPAA; CARLOS A. MARTÍNEZ-MARTÍNEZ, Universidade de São Paulo; HERBESON O. J. MARTINS, Universidade de São Paulo; RENAN K. O. A. CARDOSO, Universidade de São Paulo; FERNANDA F. ARAUJO, Universidade Federal de Minas Gerais; PRISCILA C. S. ARAÚJO, Universidade Federal de Minas Gerais; REISLA OLIVEIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; CLEMENS SCHLINDWEIN, Universidade Federal de Minas Gerais; ERIC J. WARRANT, University of Lund; STEFAN DÖTTERL, Department of Biosciences, Paris-Lodron-University of Salzburg; ISABEL ALVES-DOS-SANTOS, Universidade de São Paulo.
Título:  Nocturnal bees as crop pollinators.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Agronomy, v. 11, n. 5, art. 1014, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.3390/agronomy11051014
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bees are typically diurnal but around 1% of described species have nocturnal activity. Nocturnal bees are still poorly studied due to bias towards studying diurnal insects. However, knowledge concerning their biology and role as crop pollinators has increased. We review the literature on nocturnal bees? traits and their host plants, and assess the crop pollination effectiveness of this neglected group. Nocturnal bees have visual adaptations to cope with low light intensities, and floral scents are a key sensory cue used to find their host flowers. Nocturnal bees generally show high flower constancy, the ability to vibrate flowers, and high transfer rates of pollen grains to stigmas. The flowers visited by nocturnal bees range from small radial and zygomorphic flowers to large brush blossoms; moreover, they visit plants with different flowering strategies. Nocturnal bees are effective pollinators of regional fruit crops in Brazil, such as cambuci (Campomanesia phaea), guaraná (Paullinia cupana), cajá (Spondias mombin), and in North America of cultivated pumpkins (Cucurbita species). However, they most likely are pollinators of several other crops. Strategies to host high numbers of nocturnal bees around cropping areas should be taken, such as preserving adjacent native forests, restricting soil management, providing food resources beyond crop flowers, and avoiding light pollution.
Palavras-Chave:  Crepuscular bees; Floral scent.
Thesaurus Nal:  Biodiversity; Crop production.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA38528 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  12/07/2022
Data da última atualização:  27/07/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  CASSOL, P. C.; BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; CIOTTA, M. N.; NAVA, G.
Afiliação:  PAULO CEZAR CASSOL, UDESC; GUSTAVO BRUNETTO, UFSM; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; JOVANI ZALAMENA, IFRS; MARLISE NARA CIOTTA, EPAGRI; GILBERTO NAVA, CPACT.
Título:  Adubação e calagem na videira.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: RUFATO, L.; MARCON FILHO, J. L.; BRIGUENTI, A. F.; BOREGO, A.; KRETZSCHMAR, A. A. (org.). A cultura da videira: vitivinicultura de altitude. Florianópolis: UDESC, 2021. p. 237-251.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A videira sintetiza compostos orgânicos através da fotossíntese, que é um processo bioquímico para a produção de para a produção de glicose a partir de água e dióxido de carbono. Nesse processo, a energia solar é captada nas folhas e utilizada na transformação de carbono (C) do e02 atmosférico, em compostos orgânicos com diferentes combinações com outros elementos essenciais (BARKER, PILBEAM, 2006). O e e oxigênio (O), que é retirado principalmente da água, são os elementos majoritários dos vegetais, sendo cada um responsável por cerca de %45 da matéria seca e, juntamente com o hidrogênio (H), que participa com aproximadamente 6%, compreendem em torno de 96% do peso seco dos vegetais (MARSeHNER, 2012).
Palavras-Chave:  Nutrientes do solo; Videira.
Thesagro:  Adubação; Calagem.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144658/1/Cassol-etal-2021-p237-251.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18852 - 1UPEPL - DD
CPACT22306 - 1UPCPL - DD
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