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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  15/07/2020
Data da última atualização:  11/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAIVA, R. D. M.; SOUSA, J. E. R. de; FERREIRA, J.; CUNHA, E. C.; PAIVA, M. P. S. L. M. de; GOUVEIA, A. M. G.; FACO, O.
Afiliação:  RENATO DIÓGENES MACEDO PAIVA, Federal Rural University of the Semi-arid Region (UFERSA) - Mossoró - RN, Brazil; JOSÉ ERNANDES RUFINO DE SOUSA, Federal Rural University of the Semi-arid Region (UFERSA) - Mossoró - RN, Brazil; JOSIEL FERREIRA, Federal Rural University of the Semi-arid Region (UFERSA) - Mossoró - RN, Brazil; ELIZÂNGELA EMÍDIO CUNHA, Federal Rural University of the Semi-arid Region (UFERSA) - Natal - RN, Brazil; MARIA PIA SOUZA LIMA MATTOS DE PAIVA, Caprileite - Associação dos Criadores de Caprinos e Ovinos - Belo Horizonte, MG, Brazil; AURORA MARIA GUIMARÃES GOUVEIA, Federal University of Minas Gerais (UFMG) - Belo Horizonte, MG, Brazil; OLIVARDO FACO, CNPC.
Título:  Population structure and effect of inbreeding on milk yield of Saanen goats in Brazilian production systems.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Small Ruminant Research, v. 192, e106194, Nov. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2020.106194
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The aim of this study was to evaluate the history of a population of Saanen goats based on the population structure and the effect of inbreeding on accumulated 305-d milk yield (MY305) and lactation length (LL). Pedigree data of 7,640 individuals born between 1997 and 2014 were analyzed for pedigree and population parameters were estimated based on the probability of gene origin, effective population size (Ne), average inbreeding (F), flock classification according to origin and use of breeding animals, average relatedness coefficient (AR), pedigree completeness and number of generations using the ENDOG v4.8 software program. A total of 79.57%, 50.73%, 29.10%, and 11.60% of the examined individuals had pedigrees in the first, second, third and fourth ancestry, respectively. The total number of founders and ancestors was 123 and 101, respectively, and 39 of the latter explained 50% of the genetic variability in the population, which indicates a loss of original genes. The AR and F coefficient were 0.78 and 1.48, respectively. There was no significant inbreeding effect on LL. The MY305 was significantly affected by inbreeding, with a reduction of 2.31?kg per 1% increase in the individual inbreeding coefficient. The LL and MY305 exhibited heritability of 0.03 and 0.18 respectively, with a genetic correlation of 0.97.
Palavras-Chave:  Effective population; Genetic variability; Inbreeding drepression.
Thesaurus Nal:  Animal genetics; Breeding and Genetic Improvement; Dairy goats; Genetic variation; Lactation.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39610 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  15/10/2013
Data da última atualização:  12/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  NERES, L. de S.; PACHECO, E. A.; MONTEIRO, R. C. da R.; RIBEIRO, I. de A.; LOUREÇO JÚNIOR, J. de B.; COSTA, V. V. L.; NORONHA, G. N.; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S.; SILVA, B. A. da.
Afiliação:  LILAINE DE SOUSA NERES; EVELYN AZEVEDO PACHECO; RANNA CATARINE DA ROCHA MONTEIRO; ILLANA DE ARAUJO RIBEIRO; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JUNIOR; VANESSA VIEIRA LOURENÇO COSTA; GERLANE NUNES NORONHA; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; BENJAMIM DE SOUZA NAHUM, CPATU; BRUNA ALMEIDA DA SILVA.
Título:  Elaboração e caracterização do queijo coalho de leite de búfala, temperado com orégano.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BUIATRIA, 10.; SEMANA DO MÉDICO VETERINÁRIO DO PARÁ, 37.; SIMPÓSIO PARAENSE DE MEDICINA VETERINÁRIA, 5., 2013, Belém. Anais... Belém: Associação Brasileira de Buiatria, 2013.
Descrição Física:  1 CD-ROM
Idioma:  Português
Conteúdo:  O leite derivado de búfala tem sido foco de pesquisas em todo o mundo e no Brasil, sua produção e consumo estão em expansão, porém a falta de legislação específica para esses produtos dificultam a padronização. Assim, o objetivo era produzir coalho queijo elaborado com leite de búfala, temperado com orégano, e avaliar suas características físico-químicas, características microbiológicas e sensoriais. Os resultados da análise físico-química, umidade (37,7%), extrato seco de lipídios (54,0%), proteínas (19,5%) e cinzas (4,0%), concordaram com o legislação para coalho de queijo e é classificado como "gordura" e "umidade média". Em microbiológico análise do derivado sem contaminação, o que indica uso de medidas higiênicas e sanitárias práticas e tratamento térmico apropriado. A análise sensorial evidenciou boa aceitação (76%). Assim, obter queijo coalho de búfala, temperado com orégano é ótima alternativa para diversificação da cadeia produtiva do leite de búfala e renda para o agricultor.
Palavras-Chave:  Búfala; Queijo de coalho.
Thesagro:  Leite; Tempero.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/90998/1/PROCI-2013.00138.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU48850 - 1UPCAA - DD
CPPSE22076 - 1UPCAA - DDPROCI-2013.00138NER2013.00138
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