|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
20/03/2014 |
Data da última atualização: |
03/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
CASTRO, I. M. de; TEIXEIRA, A. da S.; FREITAS, R. C. de; NASCIMENTO, R. de S.; SOUZA, M. de L. M. de. |
Afiliação: |
IZABELA MIRANDA DE CASTRO, CTAA; ALESSANDRA DA SILVA TEIXEIRA, CTAA; RODRIGO CABRAL DE FREITAS, BOLSISTA DTI-CNPq; RYAN DE SOUZA NASCIMENTO, UFRRJ; MARIA DE LOURDES MENDES DE SOUZA, CTAA. |
Título: |
Contaminante em vinho: análise de ocratoxina A por cromatografia líquida de ultraeficiência e espectrometria de massas sequencial (UPLC®-MS/MS). |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2014. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 201). |
ISSN: |
0103-5231 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A ocratoxina A (OTA) é uma micotoxina carcinogênica e mutagênica que pode ser encontrada em uvas e vinho principalmente quando contaminados com Aspergillus carbonarius. A incidência de ocratoxina A nas amostras de vinho foi verificada usando uma metodologia baseada no método AOAC Official Method 2001.01, com quantificação por Cromatografia Líquida de Ultraeficiência CLUE/EM/EM. Dentre as 25 amostras de vinho avaliadas, a concentração média de OTA foi de 0,115 µg/kg e variaram na faixa de 0,059 - 0,455 µg/kg, todas estão abaixo do limite máximo tolerado recomendado pela legislação brasileira vigente (2 µg/kg para ocratoxina A em vinho). |
Palavras-Chave: |
Cromatografia Líquida de Ultraeficiência e Espectrometria de Massas Sequencial (CLUE/EM/EM); Ocratoxina A. |
Thesagro: |
Cromatografia; Espectrometria; Micotoxina; Ocratoxina; Vinho. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/119176/1/2014-CTec-201-Contaminante-em-vinho.pdf
|
Marc: |
LEADER 01600nam a2200265 a 4500 001 1982927 005 2015-03-03 008 2014 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0103-5231 100 1 $aCASTRO, I. M. de 245 $aContaminante em vinho$banálise de ocratoxina A por cromatografia líquida de ultraeficiência e espectrometria de massas sequencial (UPLC®-MS/MS). 260 $aRio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos$c2014 490 $a(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 201). 520 $aA ocratoxina A (OTA) é uma micotoxina carcinogênica e mutagênica que pode ser encontrada em uvas e vinho principalmente quando contaminados com Aspergillus carbonarius. A incidência de ocratoxina A nas amostras de vinho foi verificada usando uma metodologia baseada no método AOAC Official Method 2001.01, com quantificação por Cromatografia Líquida de Ultraeficiência CLUE/EM/EM. Dentre as 25 amostras de vinho avaliadas, a concentração média de OTA foi de 0,115 µg/kg e variaram na faixa de 0,059 - 0,455 µg/kg, todas estão abaixo do limite máximo tolerado recomendado pela legislação brasileira vigente (2 µg/kg para ocratoxina A em vinho). 650 $aCromatografia 650 $aEspectrometria 650 $aMicotoxina 650 $aOcratoxina 650 $aVinho 653 $aCromatografia Líquida de Ultraeficiência e Espectrometria de Massas Sequencial (CLUE/EM/EM) 653 $aOcratoxina A 700 1 $aTEIXEIRA, A. da S. 700 1 $aFREITAS, R. C. de 700 1 $aNASCIMENTO, R. de S. 700 1 $aSOUZA, M. de L. M. de
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
15/05/2018 |
Data da última atualização: |
22/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ROWLAND, L.; COSTA, A. C. L. da; OLIVEIRA, A. A. R.; OLIVEIRA, R. S.; BITTENCOURT, P. L.; COSTA, P. B.; GILES, A. L.; SOSA, A. I.; COUGHLIN, I.; GODLEE, J. L.; VASCONCELOS, S. S.; S. JUNIOR, J. A.; FERREIRA, L. V.; MENCUCCINI, M.; MEIR, P. |
Afiliação: |
Lucy Rowland, University of Exeter; Antonio C. L. da Costa, UFPA; Alex A. R. Oliveira, MPEG; Rafael S. Oliveira, UNICAMP; Paulo L. Bittencourt, UNICAMP; Patricia B. Costa, UNICAMP; Andre L. Giles, UNICAMP; Azul I. Sosa, UNICAMP; Ingrid Coughlin, USP; John L. Godlee, University of Edinburgh; STEEL SILVA VASCONCELOS, CPATU; João A. S. Junior, UFPA; Leandro V. Ferreira, MPEG; Maurizio Mencuccini, CREAF / ICREA; Patrick Meir, University of Edinburgh / Australian National University. |
Título: |
Drought stress and tree size determine stem CO2 efflux in a tropical forest. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
New Phytologist, v. 218, n. 4, p. 1393-1405, June 2018. |
DOI: |
10.1111/nph.15024 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
CO2 efflux from stems (CO2_stem) accounts for a substantial fraction of tropical forest gross primary productivity, but the climate sensitivity of this flux remains poorly understood. We present a study of tropical forest CO2_stem from 215 trees across wet and dry seasons, at the world?s longest running tropical forest drought experiment site. We show a 27% increase in wet season CO2_stem in the droughted forest relative to a control forest. This was driven by increasing CO2_stem in trees 10?40 cm diameter. Furthermore, we show that drought increases the proportion of maintenance to growth respiration in trees > 20 cm diameter, including large increases in maintenance respiration in the largest droughted trees, > 40 cm diameter. However, we found no clear taxonomic influence on CO2_stem and were unable to accurately predict how drought sensitivity altered ecosystem scale CO2_stem, due to substantial uncertainty introduced by contrasting methods previously employed to scale CO2_stem fluxes. Our findings indicate that under future scenarios of elevated drought, increases in CO2_stem may augment carbon losses, weakening or potentially reversing the tropical forest carbon sink. However, due to substantial uncertainties in scaling CO2_stem fluxes, stand-scale future estimates of changes in stem CO2 emissions remain highly uncertain. |
Palavras-Chave: |
Estresse hídrico. |
Thesagro: |
Carbono; Floresta; Floresta Tropical. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176915/1/nph.15024.pdf
|
Marc: |
LEADER 02323naa a2200349 a 4500 001 2091469 005 2018-05-22 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/nph.15024$2DOI 100 1 $aROWLAND, L. 245 $aDrought stress and tree size determine stem CO2 efflux in a tropical forest.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aCO2 efflux from stems (CO2_stem) accounts for a substantial fraction of tropical forest gross primary productivity, but the climate sensitivity of this flux remains poorly understood. We present a study of tropical forest CO2_stem from 215 trees across wet and dry seasons, at the world?s longest running tropical forest drought experiment site. We show a 27% increase in wet season CO2_stem in the droughted forest relative to a control forest. This was driven by increasing CO2_stem in trees 10?40 cm diameter. Furthermore, we show that drought increases the proportion of maintenance to growth respiration in trees > 20 cm diameter, including large increases in maintenance respiration in the largest droughted trees, > 40 cm diameter. However, we found no clear taxonomic influence on CO2_stem and were unable to accurately predict how drought sensitivity altered ecosystem scale CO2_stem, due to substantial uncertainty introduced by contrasting methods previously employed to scale CO2_stem fluxes. Our findings indicate that under future scenarios of elevated drought, increases in CO2_stem may augment carbon losses, weakening or potentially reversing the tropical forest carbon sink. However, due to substantial uncertainties in scaling CO2_stem fluxes, stand-scale future estimates of changes in stem CO2 emissions remain highly uncertain. 650 $aCarbono 650 $aFloresta 650 $aFloresta Tropical 653 $aEstresse hídrico 700 1 $aCOSTA, A. C. L. da 700 1 $aOLIVEIRA, A. A. R. 700 1 $aOLIVEIRA, R. S. 700 1 $aBITTENCOURT, P. L. 700 1 $aCOSTA, P. B. 700 1 $aGILES, A. L. 700 1 $aSOSA, A. I. 700 1 $aCOUGHLIN, I. 700 1 $aGODLEE, J. L. 700 1 $aVASCONCELOS, S. S. 700 1 $aS. JUNIOR, J. A. 700 1 $aFERREIRA, L. V. 700 1 $aMENCUCCINI, M. 700 1 $aMEIR, P. 773 $tNew Phytologist$gv. 218, n. 4, p. 1393-1405, June 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|