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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  05/10/2022
Data da última atualização:  13/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAUJO, G. G. L. de; ARAÚJO, C. de A.; GOIS, G. C.; MAGALHÃES, A. L. R.; NOVAES, J. J. da S.; RODRIGUES, J. M. da C. da S; GUIMARÃES, Y. S. R.; PERAZZO, A. F.; SILVA, T. G. F. da; SANTOS, E. M. dos; CAMPOS, F. S.
Afiliação:  GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, UNIVASF; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco; JUDICAEL JANDERSON DA SILVA NOVAES, UNIVASF; JÉSSICA MARIA DA CONCEIÇÃO DA SILVA RODRIGUES, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; YURI SANTA ROSA GUIMARÃES, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias; ALEXANDRE FERNANDES PERAZZO, Universidade Federal do Piaui; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Unidade Acadêmica de Serra Talhada; EDSON MAURO DOS SANTOS, Universidade Federal da Paraíba; FLEMING SENA CAMPOS, Bolsista CNPq.
Título:  Fermentation profile, aerobic stability, chemical and mineral composition of silages of mango combined with cocoa pod husk meal.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v. 59, e194267, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2022.194267
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective was to evaluate the fermentation profile, aerobic stability, chemical composition, and mineral content of silages of mango combined with cocoa pod husk meal. A completely randomized design was adopted, including four levels (65, 70, 75, and 80%) and five repetitions, totaling 20 experimental silos that were opened after 90 days of sealing. Increasing mango levels in the silages increased the dry matter recovery, total carbohydrates, and fraction B2 of carbohydrates, and reduced gas losses, dry matter, and mineral matter. The quadratic effect was found for pH, buffering capacity, potassium, boron, iron, and nitrogen fractions A and B1 + B2. Using unconventional products such as mango combined with cocoa pod husk meal for silage making can reduce the cost of food supplementation for ruminants, and the environmental contamination.
Palavras-Chave:  Conteúdo mineral de silagens de manga; Estabilidade aeróbica; Farelo de casca de cacau; Perfil de fermentação.
Thesagro:  Cacau; Composição Química; Manga; Nutrição Animal; Silagem.
Thesaurus Nal:  Animal nutrition; Silage.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147151/1/Fermentation-profile-aerobic-stability-chemical-and-mineral-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60092 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  05/10/1999
Data da última atualização:  28/12/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  AZEVEDO, C. P. de; DUNISCH, O.; FRANÇA, M. B.; NEVES, A. C. C. das; LEEUWEN, J. van.
Afiliação:  CELSO PAULO DE AZEVEDO, CPAA.
Título:  Wood characteristics of Ceiba pentandra cultivated in upland and floodplain ecosystems.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  In: SHIFT - WORKSHOP, 3., 1998, Manaus. Proceedings... Bonn: BMBF, 1998.
Páginas:  p. 419-431.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present work carried out with native, adult and young trees of the species Ceiba pentrandra (sumauma), cultivated in flood plains (varzea) and in upland (terra firme) ecosystems. The objective was to obtain information about growth patterns of the species and to correlate them with different environmental conditions (varzea e terra firme), as well as to investigate anatomical and physical parameters of the wood. The wood quality of adult native trees was compared with the wood quality of young trees cultivated on varzea and terra firme. Investigations were carried out on the radial variations of density and anisotropy, as well as on the wood anatomical structure on the pith-bark direction on the samples of wood taken at breast height (DBH). From the results obtained, it can be concluded that the cultivated trees on the varzea and in terra firme ecosystems, as well as the native trees, presented an increase of density from pith to bark. The sctructural density of the cultivated trees at the terra firme ecosystem was higher, followed by the trees cultivated at the varzea, when compared with native sumauma. The anisotropy contraction index indicates that sumauma is highly dimensionally unstable. Therefore, its range of use in the area of construction is limited.
Palavras-Chave:  Amazonas; Brasil; Chemicophysical properties; Manaus; Sumauma.
Thesagro:  Anatomia; Ceiba Pentandra; Propriedade Físico-Química.
Thesaurus NAL:  plant anatomy.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181329/1/ID-4191-419-431.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA4231 - 1UPCAA - PP634.99S555p
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