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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
01/12/2022 |
Data da última atualização: |
01/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARNEIRO, E. de F.; SILVA, F. de A. C.; MATAVELI, M. |
Afiliação: |
ELIZANGELA DE FRANCA C CARVALHO, CNPASA; FRANCISCO DE ASSIS CORREA SILVA, CPAF-RO; MARCELA MATAVELI, CNPASA. |
Título: |
Custos de produção da recria de pirarucu (Arapaima gigas) em tanques elevados. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL FISH CONGRESS & FISH EXPO BRASIL, 4., 2022, Foz do Iguaçu. [Anais]. Foz do Iguaçu: Fundep, 2022. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste estudo foi estabelecer o custo de produção da fase de recria do pirarucu. Foi implantada uma URT para estocagem de 457 alevinos. Foram sistematizados os custos diretos e custos indiretos. Os custos diretos representaram 78,8% do custo total. Destacaram-se os insumos (75,5%) sendo, aquisição de alevinos 40,2%, seguido da ração 32%. O preço de custo da recria foi de R$39,84/kg. A criação de pirarucu pode se tonar rentável desde que, considere tecnologias para redução de custo. |
Thesagro: |
Custo de Produção; Peixe; Pirarucu; Piscicultura; Tanque. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149051/1/ifc2022.pdf
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Marc: |
LEADER 01133nam a2200193 a 4500 001 2149051 005 2022-12-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARNEIRO, E. de F. 245 $aCustos de produção da recria de pirarucu (Arapaima gigas) em tanques elevados.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL FISH CONGRESS & FISH EXPO BRASIL, 4., 2022, Foz do Iguaçu. [Anais]. Foz do Iguaçu: Fundep$c2022 520 $aO objetivo deste estudo foi estabelecer o custo de produção da fase de recria do pirarucu. Foi implantada uma URT para estocagem de 457 alevinos. Foram sistematizados os custos diretos e custos indiretos. Os custos diretos representaram 78,8% do custo total. Destacaram-se os insumos (75,5%) sendo, aquisição de alevinos 40,2%, seguido da ração 32%. O preço de custo da recria foi de R$39,84/kg. A criação de pirarucu pode se tonar rentável desde que, considere tecnologias para redução de custo. 650 $aCusto de Produção 650 $aPeixe 650 $aPirarucu 650 $aPiscicultura 650 $aTanque 700 1 $aSILVA, F. de A. C. 700 1 $aMATAVELI, M.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/07/2022 |
Data da última atualização: |
25/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COSTA, A. R.; SILVA, J. R. de L.; PEREIRA, P. S.; BEZERRA, J. W. A.; OLIVEIRA, M. A. S. de; RIBEIRO, P. R. V.; BRITO, E. S. de; DRUMOND, M. A.; CALIXTO JÚNIOR, J. T.; KAMDEM, J. P.; DUARTE, A. E.; BARROS, L. M.; COUTINHO, H. D. M. |
Afiliação: |
ADRIELLE RODRIGUES COSTA, Researcher at the Structural and Molecular Biology Laboratory, Center for Agricultural Sciences and Biodiversity Federal University of Cariri, Crato, CE; JAILSON RENATO DE LIMA SILVA, Researcher at the Biology and Toxicology Laboratory of the Regional University of Cariri, Crato, CE; PEDRO SILVINO PEREIRA, Researcher at the Biology and Toxicology Laboratory of the Regional University of Cariri, Crato, CE; JOSÉ WEVERTON ALMEIDA BEZERRA, Researcher at the Biology and Toxicology Laboratory of the Regional University of Cariri, Crato, CE; MARIA AUREA SOARES DE OLIVEIRA, Researcher at the Biology and Toxicology Laboratory of the Regional University of Cariri, Crato, CE; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; MARCOS ANTONIO DRUMOND, CPATSA; JOÃO TAVARES CALIXTO JÚNIOR, Department of Biological Sciences, University of Regional Cariri (URCA), Crato, CE; JEAN PAUL KAMDEM, Researcher at the Biology and Toxicology Laboratory of the Regional University of Cariri, Crato, CE; ANTONIA ELIENE DUARTE, Researcher at the Biology and Toxicology Laboratory of the Regional University of Cariri, Crato, CE; LUIZ MARIVANDO BARROS, Department of Biological Sciences, University of Regional Cariri (URCA), Crato, CE; HENRIQUE DOUGLAS MELO COUTINHO, Researcher at the Laboratory of Microbiology and Molecular Biology, Regional University of Cariri, Crato, CE. |
Título: |
Influence of abiotic factors on phytochemical diversity of Anacardium occidentale L. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Bioscience, v. 49, 101911, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101911 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
To understand the influence of environmental factors on the metabolic diversity of phytochemical compounds from extracts of leaves and bark of Anacardium occidentale, collected in two different geographic areas, ultra- performance liquid chromatography and ass spectrometry were used, as well as the composition of physico-chemical properties of both soils at the collection site (?Lavras da Mangabeira? and ?Crato?). It was possible to observe physicochemical differences between the soils of the two collection areas and some similarities. Both present granulometry with a sandy texture, with high values of total sand, with acid pH, and variation in porosity rates. The micronutrients with the highest accumulation in the soil, with emphasis on the predominance of P (Phosphorus) and Al (Aluminium) mainly in the 2040 cm layer in Crato. Thirty-three phytochemical compounds were identified in the leaf and bark extracts, of which 28 were present in the leaves and 20 in the bark part. Of this total, 13 were present in at least one of the parts of the plant (leaf or bark), and most were present in both Crato and Lavras da Mangabeira, presenting mainly phenolic acids, flavonoids and tannins in all extracts eval- uated. Both extracts showed similarities between the groups of compounds. Taken together, this study may be relevant to assess environmental influences on the production of secondary metabolites. |
Palavras-Chave: |
Cajueiro; Composto fitoquímico; Diversidade fitoquímica; Fatores abióticos. |
Thesagro: |
Anacardiaceae; Caju; Composto Químico; Extrato de Fruta; Metabolismo Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Cashew fruit. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02565naa a2200397 a 4500 001 2144847 005 2022-07-25 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101911$2DOI 100 1 $aCOSTA, A. R. 245 $aInfluence of abiotic factors on phytochemical diversity of Anacardium occidentale L.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aTo understand the influence of environmental factors on the metabolic diversity of phytochemical compounds from extracts of leaves and bark of Anacardium occidentale, collected in two different geographic areas, ultra- performance liquid chromatography and ass spectrometry were used, as well as the composition of physico-chemical properties of both soils at the collection site (?Lavras da Mangabeira? and ?Crato?). It was possible to observe physicochemical differences between the soils of the two collection areas and some similarities. Both present granulometry with a sandy texture, with high values of total sand, with acid pH, and variation in porosity rates. The micronutrients with the highest accumulation in the soil, with emphasis on the predominance of P (Phosphorus) and Al (Aluminium) mainly in the 2040 cm layer in Crato. Thirty-three phytochemical compounds were identified in the leaf and bark extracts, of which 28 were present in the leaves and 20 in the bark part. Of this total, 13 were present in at least one of the parts of the plant (leaf or bark), and most were present in both Crato and Lavras da Mangabeira, presenting mainly phenolic acids, flavonoids and tannins in all extracts eval- uated. Both extracts showed similarities between the groups of compounds. Taken together, this study may be relevant to assess environmental influences on the production of secondary metabolites. 650 $aCashew fruit 650 $aAnacardiaceae 650 $aCaju 650 $aComposto Químico 650 $aExtrato de Fruta 650 $aMetabolismo Vegetal 653 $aCajueiro 653 $aComposto fitoquímico 653 $aDiversidade fitoquímica 653 $aFatores abióticos 700 1 $aSILVA, J. R. de L. 700 1 $aPEREIRA, P. S. 700 1 $aBEZERRA, J. W. A. 700 1 $aOLIVEIRA, M. A. S. de 700 1 $aRIBEIRO, P. R. V. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aDRUMOND, M. A. 700 1 $aCALIXTO JÚNIOR, J. T. 700 1 $aKAMDEM, J. P. 700 1 $aDUARTE, A. E. 700 1 $aBARROS, L. M. 700 1 $aCOUTINHO, H. D. M. 773 $tFood Bioscience$gv. 49, 101911, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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