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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  17/07/2023
Data da última atualização:  10/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, R. V. da; SOUZA, M. R. de; ALMEIDA, R. E. M. de; COTA, L. V.; SILVA, D. D. da; SILVA, F. R. da.
Afiliação:  RODRIGO VERAS DA COSTA, CNPMS; MICAELE RODRIGUES DE SOUZA; RODRIGO ESTEVAM MUNHOZ DE ALMEIDA, CNPASA; LUCIANO VIANA COTA, CNPMS; DAGMA DIONISIA DA SILVA ARAUJO, CNPMS; FERNANDA RODRIGUES DA SILVA, FACULDADE CATÓLICA DO TOCANTINS.
Título:  Incidence of charcoal rot (Macrophomina phaseolina) in maize hybrids in different environments during off-season.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 22, e1319, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.18512/rbms2023v22e1319
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Maize cultivation in Brazil can occur during the summer or offseason. Diseases are significant contributors to production losses. Charcoal rot (Macrophomina phaseolina) is the primary disease affecting off-season maize crops. This study aimed to assess the incidence of charcoal rot in commercially available maize hybrids under different soil water availability conditions during the off-season. The experiments were conducted at the Embrapa Research Facility, located at Invernadinha Farm. The experimental design was a randomized block design with three replicates. The first experimental crop was sown on February 21, 2022, in a red-yellow Latosol soil environment (Environment 1). The second was sown on March 3, 2022, in a Concretionary Petric Plinthosol soil environment (Environment 2). Ten hybrids were used in each experiment. After the plants reached physiological maturity, plant height was measured, and ten stalk samples were collected from each plot. Afterwards, the microsclerotia of M. phaseolina were identified visually in the laboratory. Data are expressed as percentages and subjected to a joint analysis of variance. These results indicate that soil conditions of higher water stress, in conjunction with elevated temperatures, significantly enhanced the development of charcoal rot and directly affected plant productivity. A joint analysis of the environments revealed that the AS1820, AS1822, and P3707 hybrids had the lowest average incidence of charcoal rot and the highes... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gray stalk rot; Plintossolo.
Thesagro:  Doença de Planta; Latossolo; Milho; Podridão do Colmo; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Corn; Plant diseases and disorders; Plinthosols.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154953/1/Incidence-of-charcoal-rot-in-maize-hybrids-in-different-environments-during-off-season.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA1276 - 1UPCAP - DD20232023
CNPMS30100 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  03/02/2005
Data da última atualização:  08/11/2019
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  GUERRA, C. C.; MANDELLI, F.; TONIETTO, J.; ZANUS, M. C.; CAMARGO, U. A.
Afiliação:  CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; FRANCISCO MANDELLI, CNPUV; JORGE TONIETTO, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; UMBERTO ALMEIDA CAMARGO, CNPUV.
Título:  Conhecendo o essencial sobre uvas e vinhos.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005.
Páginas:  67 p.
Descrição Física:  il., color.
Série:  (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 48).
Idioma:  Português
Notas:  ISSN 1516-8107.
Conteúdo:  Regiões de produção. Variedades de uvas. Variedades tintas. Variedades brancas. O clima e a safra vitícola. O efeito da época de maturação Safra ruim para Chardonnay e ótima para o Cabernet Sauvingnon?. Tipos de vinho. Definição. Classificação dos vinhos. Classificação de bebidas vínicas. Classificação de destilados à base de vinho. Coquetéis à base de vinho. Processo de elaboração Elaboração de vinhos tranqüilos. Elaboração de vinhos espumantes. Tópicos de degustação de vinhos e espumantes. Vocabulário. A técnnica da degustação. Característica dos vinhos de elevada qualidade. Descrevendo vinhos varietais. A degustação dos espumantes. A temperatura certa para apreciar os vinhos.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Classificação; Degustação; Espumante; Uva - Variedade.
Thesagro:  Análise; Clima; Enologia; Produção; Uva; Variedade; Vinho; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/26041/1/Doc48.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV6465 - 1UMTLV - DD634.8G929c05.04191
CNPUV6465 - 2UMTLV - PP634.8G929c05.04192
CNPUV6465 - 3UMTLV - PP634.8G929c05.04193
CNPUV6465 - 4UMTLV - PP634.8G929c16.01875jun2009
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