Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  02/03/2018
Data da última atualização:  07/03/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, A. G.; CANAVARI, M.; SIDALI, K. L.
Afiliação:  ALUISIO GOULART SILVA, CNPAF; MAURIZIO CANAVARI, Università di Bologna; KATIA LAURA SIDALI, Free University of Bozen.
Título:  A Technology Acceptance Model of common bean growers' intention to adopt Integrated Production in the Brazilian Central Region.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Die Bodenkultur: Journal of Land Management, Food and Environment, v. 68, n. 3, p. 131-143, 2017.
ISSN:  0006-5471
DOI:  doi.org/10.1515/boku-2017-0012
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Brazilian government encouraged the Integrated Production (IP) farming system adoption to mitigate the negative environmental impacts of intensive bean production in irrigated areas of the Brazilian savanna. By ensuring food-safety and the use of sustainable agricultural practices, IP may strengthen national agriculture competitiveness. Regardless of the government efforts to promote IP in the main agricultural regions and among the largest food growers, only few slowly adopted it. Therefore, studying the process of technology adoption is important to identify possible problems that could affect adoption and diffusion of this farming system. We applied a Technology Acceptance Model (TAM) to explain the adoption and use of IP by the common beans growers from one of the most important bean production regions in Brazil. Ninety-three interviews were administered to different actors involved in beans production. A Structural Equation Model (SEM) following a confirmatory factor analysis (CFA) was used to identify the relationship between factors. The findings suggest that respondents have positive perceptions toward adopting IP. Perceived usefulness has a positive impact on attitude, and attitudes affect behavioral intention. However, the proposed model only partially explains IP adoption intentions.
Thesagro:  Adoção de inovações; Feijão; Pesquisa social; Produção Integrada; Transferência de tecnologia.
Thesaurus Nal:  Innovation adoption; Integrated agricultural systems.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173492/1/35161.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35161 - 1UPCAP - DD20172017
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  06/12/2019
Data da última atualização:  17/01/2020
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  ABREU, U. G. P. de; OLIVEIRA, L. O. F. de; GOMES, R. da C.; DITTMAR, E.
Afiliação:  URBANO GOMES PINTO DE ABREU, CPAP; LUIZ ORCIRIO FIALHO DE OLIVEIRA, CNPGC; RODRIGO DA COSTA GOMES, CNPGC; EDER DITTMAR, IAGRO.
Título:  Desenvolvimento da cadeia produtiva de carne sustentável e orgânica do Pantanal.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Corumbá: Embrapa Pantanal, 2019.
Páginas:  8 p.
Série:  (Embrapa Pantanal. Comunicado Técnico, 111)
ISSN:  1981-7231
Idioma:  Português
Conteúdo:  Em 2004, teve início o projeto Pecuária Sustentável no Pantanal, desenvolvido pela WWF-Brasil e a Associação Brasileira de Produtores Orgânicos (ABPO) com objetivo de se estabelecer uma pecuária orgânica certificada na região, como alternativa de conservação do meio ambiente, do bem-estar animal e das condições de trabalho. A produção de carne sustentável na região pantaneira vem crescendo com aumento do número de animais no sistema de produção e de produtores aderindo ao processo. As carcaças dos animais estão em processo de padronização considerando a idade, e a cobertura de gordura específica, conforme o protocolo estabelecido pelo projeto.
Palavras-Chave:  Pecuária sustentável.
Thesagro:  Desenvolvimento Sustentável; Pecuária.
Thesaurus NAL:  Livestock production; Sustainable development.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/209023/1/Cadeia-Produtivoa-carne-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP60466 - 1UMTFL - DDFL2019.00012o-58472019.00012
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional