Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  14/01/2015
Data da última atualização:  14/01/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORDEIRO, R. C.; TURCQ, B.; MOREIRA, L. S.; RODRIGUES, R. de A. R.; SIMÕES FILHO, F. F. L.; MARTINS, G. S.; SANTOS, A. B.; BARBOSA, M.; CONCEIÇÃO, M. C. G. da; RODRIGUES, R. de C.; EVANGELISTA, H.; MOREIRA-TURCQ, P.; PENIDO, Y. P.; SIFEDDINE, A.; SEOANE, J. C. S.
Afiliação:  RENATO CAMPELLO CORDEIRO, UFF; BRUNO TURCQ, IRD-LOCEAN; LUCIANE SILVA MOREIRA, UFF; RENATO DE ARAGAO RIBEIRO RODRIGUES, CPAMT; FRANCISCO FERNANDO LAMEGO SIMÕES FILHO, IEN; GABRIEL SOUZA MARTINS, UFF; ALICE BOSCO SANTOS, UFF; MARCELO BARBOSA, UFRJ; MARCELA CARDOSO GUILLES DA CONCEIÇÃO, UFF; RODRIGO DE CARVALHO RODRIGUES, UFF; HEITOR EVANGELISTA, UERJ-LARAMG; PATRICIA MOREIRA-TURCQ, IRD-GET; YVAGA POTY PENIDO, UFF; ABDELFETTAH SIFEDDINE, UFF; JOSÉ CARLOS SÍCOLI SEOANE, UFRJ.
Título:  Palaeofires in Amazon: Interplay between land use change and palaeoclimatic events
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, v. 415, p.137-151, dez. 2014
Páginas:  15
ISSN:  0031-0182
DOI:  http://dx.doi.org.ez103.periodicos.capes.gov.br/10.1016/j.palaeo.2014.07.020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Interpreting the geological record of Amazon biomass combustion requires comparing charcoal accumulation rates in various biomes at different time scales. Charcoal accumulation rates, a proxy for palaeofire records, were obtained in sediment cores from Amazon lakes surrounded by several vegetation types and from a reservoirs in an intense land use change region. The records presented in this study were obtained in the following areas i) a reservoirs in Alta Floresta region (northern Mato Grosso State); ii) Lago do Saci (southern Pará State), a lake close to Alta Floresta and located at the southern border of Pará State; iii) a bog in an ecotone area in the Humaitá region (southern Amazonas State); iv) lakes in lateritic iron crust of the Carajás Hills (southeastern Pará State); v) Lago Comprido, a floodplain lake close to the Amazon River and surrounded by tropical rain forest (Monte Alegre, Pará State; vi) Lagoa da Pata in the Morro dos Seis Lagos alkaline complex (São Gabriel da Cachoeira, Amazonas State) and vii) Lago Caracaranã, a secluded lake in the northern Amazon cerrado (Roraima State). The highest charcoal accumulation rates were observed for modern records related to an intense change in land use at Alta Floresta, which had no precedent during the Holocene history of the Amazon. High charcoal accumulation rates that were observed in the Carajás region during low lake level phases in the Amazon in the mid-Holocene were comparable to those at the onset of the human ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Carvão Vegetal.
Thesaurus Nal:  Amazonia; Charcoal; Climate change.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/115554/1/cpamt-2014-rodrigues-palaeofires-amazon.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT286 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  03/03/2016
Data da última atualização:  07/03/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CAVALCANTE, R.; BASSINELLO, P. Z.; BORBA, T. C. de O.
Afiliação:  RAÍZA CAVALCANTE, mestranda UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF.
Título:  Associação entre parâmetros fenotípicos e genotípicos sobre o comportamento culinário e tecnológico de arroz de terras altas.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015.
Páginas:  p. 102.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi validar quatro diferentes marcadores moleculares descritos na literatura quanto à sua associação à qualidade culinária de arroz.
Thesagro:  Arroz; Características agronômicas; Marcador molecular; Oryza sativa.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140586/1/p102.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF34065 - 1UPCRA - DD20152015
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional