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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  13/03/2023
Data da última atualização:  23/08/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FRANÇA, I. L. G. de; OLIVEIRA, I. G. de; SANTOS, R. R. S. e; BIASOTO, A. C. T.
Afiliação:  ISABELA LUCIA GOMES DE FRANÇA, Bolsista CNPq; INGLIDES GOMES DE OLIVEIRA, Mestranda da UFBA; RENATA TORRES SANTOS E SANTOS, Douturanda da UFPB; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA.
Título:  Caracterização físico-química e aceitabilidade de licores finos desenvolvidos a partir de frutos do bioma Caatinga.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022.
Páginas:  p. 65.
Série:  (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste estudo foi avaliar o perfil físico-químico e a aceitabilidade de licores finos desenvolvidos com umbu e maracujá-da-caatinga.
Palavras-Chave:  Bioma caatinga; Maracujá da caatinga; Passiflora cincinnata.
Thesagro:  Caatinga; Licor; Spondias Tuberosa; Umbu.
Thesaurus Nal:  Spondias.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152301/1/Caracterizacao-fisico-quimica-e-aceitabilidade-de-licores-finos-desenvolvidos-a-partir-de-frutos-do-bioma-Caatinga-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60364 - 1UMTRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  19/10/2023
Data da última atualização:  19/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  CAMBARERI, G.; FRUSSO, E. A.; HERRERA-AGUIRRE, E.; ZOPPOLO, R.; LEITE, F. F. G. D.; BELTRÁN, M.; MARTINS, C. R.; MENDOZA, C.
Afiliação:  GUSTAVO CAMBARERI, INSTITUTO NACIONAL DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA; ENRIQUE ALBERTO FRUSSO, INSTITUTO NACIONAL DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA; ESTEBAN HERRERA-AGUIRRE, NEW MEXICO STATE UNIVERSITY; ROBERTO ZOPPOLO, INSTITUTO NACIONAL DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA; FERNANDA FIGUEIREDO GRANJA DORILÊO LEITE, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; MARCELO BELTRÁN, INSTITUTO NACIONAL DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; CARLOS MENDOZA, UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE ENTRE RÍOS.
Título:  Contribution of pecan (Carya illinoinensis [Wangenh.| K. Koch) to Sustainable Development Goal 2 under the dual perspective of carbon storage and human nutrition.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Soil Science, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3389/fsoil.2023.1092003
Idioma:  Inglês
Notas:  Published 14 April 2023.
Conteúdo:  This work aims to contextualize and analyze the potential contribution of pecan to SDG2 under the dual perspective of carbon storage and human nutrition. Particularly, the study focuses on the pecan agroecosystems in the Americas, representing the most important pecan-producing countries (the United States, Mexico, Brazil, Argentina, Uruguay, and Peru). We observed that pecan is a reliable sink for storing atmospheric C and also for quality nuts with high nutritional density. The Americas, hold a population of ca. 23 M pecan trees, with the younger tree populations and the highest C-storing potential in South America. This pecan tree population has removed 51.3 Mt CO2eq immobilizing the OC in their aboveground biomass, but if the C sequestration for the whole system is considered, the value reaches nearly 80 Mt CO2eq. From a nutritional perspective, there are different dietary needs to cover according to the country, although the common analysis output is a low proportion of nuts in the diet, which is expected to improve, given the efforts of each country to promote domestic consumption. All the mentioned countries in this study have a low pecan consumption going from 8 to 293 g per capita yr-1, which in the light of the Global Burden of Disease represents 0.08 to 3.2% of the recommended yearly dietary basis for nuts overall. The inclusion of pecan nuts in the daily diet is of utmost importance to offset the food nutrient dilution carbohydrates-based, linked to the excess of... Mostrar Tudo
Thesagro:  Carbono; Carya illinoensis; Noz; Noz Peca; Nutrição; Nutrição Humana.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157363/1/Artigo-Contribution-of-pecan.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT22689 - 1UPCAP - DD
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