|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
15/10/2019 |
Data da última atualização: |
15/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
SILVA, P. T. de S. e; MEDEIROS, L. R. de A.; CUNHA, T. J. F.; COSTA, N. D.; SALVIANO, A. M. |
Afiliação: |
PAULA TEREZA DE SOUZA E SILVA, CPATSA; LUCIVÂNIA RANGEL DE ARAUJO MEDEIROS; TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA; NIVALDO DUARTE COSTA, CPATSA; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO, CPATSA. |
Título: |
Risco de contaminação das águas superficiais e subterrâneas por agrotóxicos em cultivos de cebola no Entorno do Lago de Sobradinho, estado da Bahia. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. |
Páginas: |
26 p. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 137). |
ISSN: |
1808-9968 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Com este trabalho, avaliou-se o risco de contaminação de águas superficiais e subterrâneas pelo uso de agrotóxicos aplicados em plantios de cebola dos munícipios de Casa Nova e Sento Sé, Bahia. Foram empregados o método de GOSS, para a avaliação das águas superficiais, e o índice GUS, para águas subterrâneas. Verificou-se o uso de 34 princípios ativos no cultivo de cebola nesses municípios. Destes, 62,9% foram classificados de extremamente a altamente tóxicos e mais de 70% classificados como muito perigosos para o meio ambiente. Dos agrotóxicos empregados, cerca de 80% apresentam de médio a alto potencial de contaminação, quando dissolvido em água. Quanto à água subterrânea, a maioria dos compostos apresenta baixa suscetibilidade à lixiviação, ficando retidos ao solo. Ainda assim, não se pode desconsiderar o risco associado, já que os solos da região são, predominantemente, arenosos, com baixos teores de argila e de matéria orgânica e, consequentemente, baixa CTC. Esses fatores, associados ao uso de irrigação por sulco e o cultivo em áreas de vazante do lago elevam a suscetibilidade dos recursos hídricos da região à contaminação com esses compostos. Esses resultados podem auxiliar na proposição de estratégias para reduzir o uso desses compostos, bem como o estabelecimento de um monitoramento dos agrotóxicos com maior risco de contaminação dos recursos hídricos nessa região. |
Palavras-Chave: |
Contaminação ambiental; Entorno do Lago de Sobradinho; Índice GUS; Método de GOSS; Recursos hídricos. |
Thesagro: |
Agrotóxico; Água; Allium Cepa; Cebola; Hortaliça de Bulbo; Lago Artificial; Pesticida; Resíduo Quimico. |
Thesaurus Nal: |
Onions; Pesticides. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202879/1/Risco-de-Contaminacao-das-Aguas-2019.pdf
|
Marc: |
LEADER 02588nam a2200373 a 4500 001 2113099 005 2019-10-15 008 2019 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1808-9968 100 1 $aSILVA, P. T. de S. e 245 $aRisco de contaminação das águas superficiais e subterrâneas por agrotóxicos em cultivos de cebola no Entorno do Lago de Sobradinho, estado da Bahia.$h[electronic resource] 260 $aPetrolina: Embrapa Semiárido$c2019 300 $a26 p. 490 $a(Embrapa Semiárido. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 137). 520 $aCom este trabalho, avaliou-se o risco de contaminação de águas superficiais e subterrâneas pelo uso de agrotóxicos aplicados em plantios de cebola dos munícipios de Casa Nova e Sento Sé, Bahia. Foram empregados o método de GOSS, para a avaliação das águas superficiais, e o índice GUS, para águas subterrâneas. Verificou-se o uso de 34 princípios ativos no cultivo de cebola nesses municípios. Destes, 62,9% foram classificados de extremamente a altamente tóxicos e mais de 70% classificados como muito perigosos para o meio ambiente. Dos agrotóxicos empregados, cerca de 80% apresentam de médio a alto potencial de contaminação, quando dissolvido em água. Quanto à água subterrânea, a maioria dos compostos apresenta baixa suscetibilidade à lixiviação, ficando retidos ao solo. Ainda assim, não se pode desconsiderar o risco associado, já que os solos da região são, predominantemente, arenosos, com baixos teores de argila e de matéria orgânica e, consequentemente, baixa CTC. Esses fatores, associados ao uso de irrigação por sulco e o cultivo em áreas de vazante do lago elevam a suscetibilidade dos recursos hídricos da região à contaminação com esses compostos. Esses resultados podem auxiliar na proposição de estratégias para reduzir o uso desses compostos, bem como o estabelecimento de um monitoramento dos agrotóxicos com maior risco de contaminação dos recursos hídricos nessa região. 650 $aOnions 650 $aPesticides 650 $aAgrotóxico 650 $aÁgua 650 $aAllium Cepa 650 $aCebola 650 $aHortaliça de Bulbo 650 $aLago Artificial 650 $aPesticida 650 $aResíduo Quimico 653 $aContaminação ambiental 653 $aEntorno do Lago de Sobradinho 653 $aÍndice GUS 653 $aMétodo de GOSS 653 $aRecursos hídricos 700 1 $aMEDEIROS, L. R. de A. 700 1 $aCUNHA, T. J. F. 700 1 $aCOSTA, N. D. 700 1 $aSALVIANO, A. M.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
19/11/2012 |
Data da última atualização: |
24/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, J. K. B.; ROCHA-DE-MELO, A. P.; MEDEIROS, M. C.; QUEIROGA, R. C. R. E.; BOMFIM, M. A. D.; SOUZA, A. F. O. de; NASCIMENTO, A. L. V.; GUEDES, R. C. A. |
Afiliação: |
Juliana K. B. Soares, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Ana P. Rocha-de-Melo, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Maria C. Medeiros, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Rita C. R. E. Queiroga, Universidade Federal da Paraíba (UFPB) - Campina Grande, PB; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Amanda F. O. de Souza, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Ana L. V. Nascimento, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE; Rubem C. A. Guedes, Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Recife, PE. |
Título: |
Conjugated linoleic acid in the maternal diet differentially enhances growth and cortical spreading depression in the rat progeny. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects, v. 1820, n. 10, p. 1490-1495, Oct., 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract - Background: Conjugated linoleic acids (CLA) are fatty acids that are found in the lipids from goat milk, and appear to protect neurons from excitotoxicity. Methods: We investigated in developing rats the effects of a maternal CLA-rich diet (containing 7% lipids from goat milk) on body development and cerebral electrical activity of the progeny from dams receiving the CLA diet during gestation (G), lactation (L) or both periods (G + L). Results: Compared to a control group (C) receiving a diet with 7% soybean oil, body weight increased at 14, 21 and 28 days, but not at 35-45 days, in L and G + L groups (P < 0.05). No intergroup difference was found on body and brain weights, body length, abdominal and thoracic circumferences, body mass index and abdominal to thoracic circumference ratio at 35?45 days. In contrast, at this later age the CSD velocities of propagation were significantly higher (P < 0.05) in L as compared with the C and G group, and in the L + G, as compared with the C, G and L groups, suggesting a long-lasting brain effect. Conclusion: These data indicate that a maternal CLA-rich diet can differentially influence body weight increment (short-term effect), and CSD propagation (long-term effect) in the progeny, and the lactation is the most critical period for such diet actions. General significance. The facilitating effect of the lipids from goat milk on an excitability-related phenomenon in the brain (CSD) can be of clinical relevance, since CSD has been associated to neurological disturbances like migraine and epilepsy. MenosAbstract - Background: Conjugated linoleic acids (CLA) are fatty acids that are found in the lipids from goat milk, and appear to protect neurons from excitotoxicity. Methods: We investigated in developing rats the effects of a maternal CLA-rich diet (containing 7% lipids from goat milk) on body development and cerebral electrical activity of the progeny from dams receiving the CLA diet during gestation (G), lactation (L) or both periods (G + L). Results: Compared to a control group (C) receiving a diet with 7% soybean oil, body weight increased at 14, 21 and 28 days, but not at 35-45 days, in L and G + L groups (P < 0.05). No intergroup difference was found on body and brain weights, body length, abdominal and thoracic circumferences, body mass index and abdominal to thoracic circumference ratio at 35?45 days. In contrast, at this later age the CSD velocities of propagation were significantly higher (P < 0.05) in L as compared with the C and G group, and in the L + G, as compared with the C, G and L groups, suggesting a long-lasting brain effect. Conclusion: These data indicate that a maternal CLA-rich diet can differentially influence body weight increment (short-term effect), and CSD propagation (long-term effect) in the progeny, and the lactation is the most critical period for such diet actions. General significance. The facilitating effect of the lipids from goat milk on an excitability-related phenomenon in the brain (CSD) can be of clinical relevance, since CSD has b... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brain development; Brain electrophysiology; Cortical spreading depression; Drug effects; Physical parameter. |
Thesagro: |
Ácido linoleico; Caprino; Leite de cabra. |
Thesaurus NAL: |
Goat milk; Linoleic acid; Polyunsaturated fatty acids; Rats. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70369/1/API-Conjugated-linoleic.pdf
|
Marc: |
LEADER 02689naa a2200349 a 4500 001 1939969 005 2015-04-24 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOARES, J. K. B. 245 $aConjugated linoleic acid in the maternal diet differentially enhances growth and cortical spreading depression in the rat progeny.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aAbstract - Background: Conjugated linoleic acids (CLA) are fatty acids that are found in the lipids from goat milk, and appear to protect neurons from excitotoxicity. Methods: We investigated in developing rats the effects of a maternal CLA-rich diet (containing 7% lipids from goat milk) on body development and cerebral electrical activity of the progeny from dams receiving the CLA diet during gestation (G), lactation (L) or both periods (G + L). Results: Compared to a control group (C) receiving a diet with 7% soybean oil, body weight increased at 14, 21 and 28 days, but not at 35-45 days, in L and G + L groups (P < 0.05). No intergroup difference was found on body and brain weights, body length, abdominal and thoracic circumferences, body mass index and abdominal to thoracic circumference ratio at 35?45 days. In contrast, at this later age the CSD velocities of propagation were significantly higher (P < 0.05) in L as compared with the C and G group, and in the L + G, as compared with the C, G and L groups, suggesting a long-lasting brain effect. Conclusion: These data indicate that a maternal CLA-rich diet can differentially influence body weight increment (short-term effect), and CSD propagation (long-term effect) in the progeny, and the lactation is the most critical period for such diet actions. General significance. The facilitating effect of the lipids from goat milk on an excitability-related phenomenon in the brain (CSD) can be of clinical relevance, since CSD has been associated to neurological disturbances like migraine and epilepsy. 650 $aGoat milk 650 $aLinoleic acid 650 $aPolyunsaturated fatty acids 650 $aRats 650 $aÁcido linoleico 650 $aCaprino 650 $aLeite de cabra 653 $aBrain development 653 $aBrain electrophysiology 653 $aCortical spreading depression 653 $aDrug effects 653 $aPhysical parameter 700 1 $aROCHA-DE-MELO, A. P. 700 1 $aMEDEIROS, M. C. 700 1 $aQUEIROGA, R. C. R. E. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aSOUZA, A. F. O. de 700 1 $aNASCIMENTO, A. L. V. 700 1 $aGUEDES, R. C. A. 773 $tBiochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects$gv. 1820, n. 10, p. 1490-1495, Oct., 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|