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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
14/12/2018 |
Data da última atualização: |
18/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, K. de C.; QUINTELA, E. D.; SILVA, D. J. da; NASCIMENTO, V. A. do; ROCHA, D. V. M. da; SILVA, J. F. A. e; FORIM, M. R.; SILVA, F. G.; CAZAL, C. de M. |
Afiliação: |
KARLA DE CASTRO PEREIRA, INSTITUTO FEDERAL GOIANO, Rio Verde-GO; ELIANE DIAS QUINTELA, CNPAF; DANIEL JOSE DA SILVA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, Barbacena-MG; VINICIUS ALVES DO NASCIMENTO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, Barbacena-MG; DANNILO V. M. DA ROCHA; JOSE FRANCISCO ARRUDA E SILVA, CNPAF; MOACIR ROSSI FORIM, UFSão Carlos; FABIANO GUIMARÃES SILVA, INSTITUTO FEDERAL GOIANO, Rio Verde-GO; CRISTIANE DE MELO CAZAL, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, Barbacena-MG. |
Título: |
Characterization of Nanospheres containing Zanthoxylum riedelianum fruit essential oil and their insecticidal and deterrent activities against Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae). |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Molecules, v. 23, n. 8, E2052, Aug. 2018. |
ISSN: |
1433-1373 |
DOI: |
10.3390/molecules23082052. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of our study was to produce and characterize poly-ε-caprolactone (PCL) nanospheres containing essential oils from Zanthoxylum riedelianum fruit and to evaluate their stability gains as well as their insecticidal and deterrent activities against whitefly (Bemisia tabaci). The PCL nanospheres exhibited a homogeneous spherical morphology, with particle diameters between 106.7 nm and 129.2 nm, pH of approximately 6, zeta potential (ZP) lower than -19.0 mV and encapsulation efficiency higher than 98%. Only 43% of the nanoencapsulated essential oil (NSEO) was degraded in response to ultraviolet light, whereas the essential oil (EO) degraded by 76% over the same period. In a free-choice test, the NSEO and EO reduced the number of whitefly eggs by approximately 70%. NSEO and EO at 1.5% killed 82.87% and 91.23% of 2nd-instar nymphs of whitefly, respectively. Although NSEO displayed lower insecticidal activity, it offers a greater advantage over the free EO, due to protection conferred by polymer against photodegradation. Therefore, its usage may optimize the maintenance of essential oils in the field through photoprotection and controlled release. Our results suggest that the EO of Z. riedelianum fruit can be used for B. tabaci management strategy; nevertheless, the benefits of NSEO require further evaluation at the field level. |
Thesagro: |
Bemisia Tabaci; Inseticida; Mosca Branca. |
Thesaurus Nal: |
Bemisia; Essential oils; Insecticidal properties; Nanospheres; Zanthoxylum riedelianum. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188395/1/CNPAF-2018-molecules.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
16/02/2017 |
Data da última atualização: |
16/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARROS, N. V. dos A.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e; GLÓRIA, M. B. A.; ARAÚJO, M. A. da M.; MOREIRA-ARAÚJO, R. S. dos R. |
Afiliação: |
NARA VANESSA DOS ANJOS BARROS, UFPI; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; MARIA BEATRIZ ABREU GLÓRIA, UFMG; MARCOS ANTÔNIO DA MOTA ARAÚJO, Fundação Municipal de Saúde - FMS, Teresina-PI.; REGILDA SARAIVA DOS REIS MOREIRA-ARAÚJO, UFPI. |
Título: |
Efeito do cozimento no conteúdo de compostos fenólicos, flavonoides, poliaminas e atividade antioxidante em cultivares de feijão-caupi. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercados: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2016. |
Páginas: |
p. 219. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Na publicação: Kaesel Jackson Damasceno-Silva. |
Palavras-Chave: |
Compostos bioativos; Processamento térmico. |
Thesagro: |
Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155933/1/pagina-00219.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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