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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
15/02/2011 |
Data da última atualização: |
17/03/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
LIMA, G. J. M. M. de; RANGEL, L. F. S.; MORES, N. |
Afiliação: |
GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA; LUÍS F. S. RANGEL; NELSON MORES, CNPSA. |
Título: |
Como maximizar desempenho e lucratividade nas fases de creche e maternidade. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Porkworld, São Paulo, n. 58, ano 10, p. 80-90, set./out. 2010. Disponível em: . Acesso em: 15 fev. 2011. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Projeto: 16.00.30.004. Publicado também em Engormix. Disponível em: . Acesso em: 15 fev. 2011. |
Thesagro: |
Custo; Nutrição; Qualidade; Ração; Suinocultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://editora-animalworld.com.br/porkworld/revistas/58/Default.html
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Marc: |
LEADER 00893naa a2200205 a 4500 001 1877212 005 2011-03-17 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLIMA, G. J. M. M. de 245 $aComo maximizar desempenho e lucratividade nas fases de creche e maternidade. 260 $c2010 500 $aProjeto: 16.00.30.004. Publicado também em Engormix. Disponível em: <http://pt.engormix.com/MA-suinocultura/nutricao/artigos/estrategias-nutricionais-maximizar-desempenho-t337/141-p0.htm>. Acesso em: 15 fev. 2011. 650 $aCusto 650 $aNutrição 650 $aQualidade 650 $aRação 650 $aSuinocultura 700 1 $aRANGEL, L. F. S. 700 1 $aMORES, N. 773 $tPorkworld, São Paulo$gn. 58, ano 10, p. 80-90, set./out. 2010. Disponível em: <http://editora-animalworld.com.br/porkworld/revistas/58/Default.html>. Acesso em: 15 fev. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
10/12/2019 |
Data da última atualização: |
20/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GOMES, M. J. C.; LIMA, S. L. S.; ALVES, N. E. G.; ASSIS, A.; MOREIRA, M. E. C.; TOLEDO, R. C. L.; ROSA, C. O. B.; TEIXEIRA, O. R.; BASSINELLO, P. Z.; MEJÍA, E. G. de; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
MARIANA J. C. GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; SÂMARA L. S. LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; NATÁLIA E. G. ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ANDRESSA ASSIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MARIA E. C. MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; RENATA C. L. TOLEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CARLA O. B. ROSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; OLÍVIA R. TEIXEIRA; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ELVIRA G. DE MEJÍA, University of Illinois; HÉRCIA S. D. MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Common bean protein hydrolysate modulates lipid metabolism and prevents endothelial dysfunction in BALB/c mice fed an atherogenic diet. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, v. 30, n. 1, p. 141-150, Jan. 2020. |
ISSN: |
0939-4753 |
DOI: |
10.1016/j.numecd.2019.07.020 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Background and aims: Common beans (Phaseolus vulgaris L.) protein hydrolysate is a source of bioactive peptides with known health benefits. The aim of this study was to evaluate the effect of common bean protein hydrolysate on lipid metabolism and endothelial function in male adult BALB/c mice fed an atherogenic diet for nine weeks. Methods and results: Male adult mice were divided into three experimental groups (n = 12) and fed with normal control diet; atherogenic diet and atherogenic diet added with bean protein hydrolysate (700 mg/kg/day) for nine weeks. Food intake, weight gain, lipid profile, Atherogenic Index of Plasma, inflammation biomarkers and endothelial function were evaluated. APH group presented reduced feed intake, weight gain, lipid profile, tumor necrosis factor-a, angiotensin II (94% and 79%, respectively) and increased endothelial nitric oxide synthase (62%). Conclusions: Protein hydrolysate showed hypocholesterolemic activity preventing inflammation and dysfunction of vascular endothelium, in addition to decreasing oxidative stress, indicating an adjuvant effect on reducing atherogenic risk. |
Thesagro: |
Feijão; Nutrição; Phaseolus Vulgaris; Proteína Hidrolisada; Saúde. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Nutrition; Protein hydrolysates. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02225naa a2200361 a 4500 001 2116583 005 2020-04-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0939-4753 024 7 $a10.1016/j.numecd.2019.07.020$2DOI 100 1 $aGOMES, M. J. C. 245 $aCommon bean protein hydrolysate modulates lipid metabolism and prevents endothelial dysfunction in BALB/c mice fed an atherogenic diet.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aBackground and aims: Common beans (Phaseolus vulgaris L.) protein hydrolysate is a source of bioactive peptides with known health benefits. The aim of this study was to evaluate the effect of common bean protein hydrolysate on lipid metabolism and endothelial function in male adult BALB/c mice fed an atherogenic diet for nine weeks. Methods and results: Male adult mice were divided into three experimental groups (n = 12) and fed with normal control diet; atherogenic diet and atherogenic diet added with bean protein hydrolysate (700 mg/kg/day) for nine weeks. Food intake, weight gain, lipid profile, Atherogenic Index of Plasma, inflammation biomarkers and endothelial function were evaluated. APH group presented reduced feed intake, weight gain, lipid profile, tumor necrosis factor-a, angiotensin II (94% and 79%, respectively) and increased endothelial nitric oxide synthase (62%). Conclusions: Protein hydrolysate showed hypocholesterolemic activity preventing inflammation and dysfunction of vascular endothelium, in addition to decreasing oxidative stress, indicating an adjuvant effect on reducing atherogenic risk. 650 $aBeans 650 $aNutrition 650 $aProtein hydrolysates 650 $aFeijão 650 $aNutrição 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aProteína Hidrolisada 650 $aSaúde 700 1 $aLIMA, S. L. S. 700 1 $aALVES, N. E. G. 700 1 $aASSIS, A. 700 1 $aMOREIRA, M. E. C. 700 1 $aTOLEDO, R. C. L. 700 1 $aROSA, C. O. B. 700 1 $aTEIXEIRA, O. R. 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aMEJÍA, E. G. de 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tNutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases$gv. 30, n. 1, p. 141-150, Jan. 2020.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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