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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
05/07/2022 |
Data da última atualização: |
05/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NASCIMENTO, M. R. F.; SOUZA, V. F. de; OLIVEIRA, N. G. M.; OLIVEIRA, K. C. C. DE; ASCHERI, J. L. R. |
Afiliação: |
MARIA ROSA FIGUEIREDO NASCIMENTO, UFRRJ; VALÉRIA FRANÇA DE SOUZA, UFRRJ; NANDARA GABRIELA MENDONÇA OLIVEIRA, ULISBOA; KÁTIA CANSANÇÃO CORREA DE OLIVEIRA, UFRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA. |
Título: |
Propriedades viscoamilográficas e higroscópicas das farinhas dos caroços de abacate (Persea Gratíssima Gaertner F.), jaca (Artocarpus Heterophyllus L.) e seriguela (Spondias Purpúrea L.). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 8, n. 7, p. 48730-48748, jul., 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.34117/bjdv8n7-005 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Viscoamylographic and hygroscopic properties of avocado (Persea Gratíssima Gaertner F.), jackfruit (Artocarpus Heterophyllus L.) and seriguela (Spondias Purpúrea L.). |
Conteúdo: |
Visando sua utilização na elaboração de produtos alimentícios, foram obtidas diferentes farinhas de abacate, (Persea Gratíssima Gaertner F), jaca (Artocarpus Heterophyllus L.), e seriguela (Spondias Purpúrea L). Estas farinhas foram avaliadas quanto à distribuição granulométrica e propriedades reológicas, como viscosidade de pasta e propriedades funcionais através das análises de índice de absorção em água (IAA) e índice de olubilidade em água (ISA). Os resultados mostraram que as farinhas podem ser aplicadas como ingredientes na produção de diversos produtos alimentícios. Nesse sentido as farinhas estudadas possuem potencial de utilização como ingrediente de produtos panificáveis dentre outras alternativas. Aiming at its use in the elaboration of food products, different flours of avocado (Persea Gratíssima Gaertner F), jackfruit (Artocarpus heterophyllus L.), and seriguela (Spondias Purpúrea L) were obtained. These flours were evaluated in terms of granulometric distribution and rheological properties, such as paste viscosity and functional properties through analysis of water absorption index (WAI) and water solubility index (WSI). The results showed that flours can be applied as ingredients in the production of various food products. In this sense, the studied flours have the potential to be used as an ingredient in bakery products, among other alternatives. |
Palavras-Chave: |
Granulometry; Índice de solubilidade e absorção em água; Residues; Solubility index and water absorption. |
Thesagro: |
Absorção de Água; Granulometria; Resíduo; Solubilidade; Tecnologia de Alimento; Viscosidade. |
Thesaurus Nal: |
Absorption; Food technology; Viscosity; Water solubility. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144462/1/farinhas-dos-carocos-de-abacate-jaca-sirguela.pdf
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Marc: |
LEADER 02798naa a2200361 a 4500 001 2144462 005 2022-07-05 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.34117/bjdv8n7-005$2DOI 100 1 $aNASCIMENTO, M. R. F. 245 $aPropriedades viscoamilográficas e higroscópicas das farinhas dos caroços de abacate (Persea Gratíssima Gaertner F.), jaca (Artocarpus Heterophyllus L.) e seriguela (Spondias Purpúrea L.).$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aViscoamylographic and hygroscopic properties of avocado (Persea Gratíssima Gaertner F.), jackfruit (Artocarpus Heterophyllus L.) and seriguela (Spondias Purpúrea L.). 520 $aVisando sua utilização na elaboração de produtos alimentícios, foram obtidas diferentes farinhas de abacate, (Persea Gratíssima Gaertner F), jaca (Artocarpus Heterophyllus L.), e seriguela (Spondias Purpúrea L). Estas farinhas foram avaliadas quanto à distribuição granulométrica e propriedades reológicas, como viscosidade de pasta e propriedades funcionais através das análises de índice de absorção em água (IAA) e índice de olubilidade em água (ISA). Os resultados mostraram que as farinhas podem ser aplicadas como ingredientes na produção de diversos produtos alimentícios. Nesse sentido as farinhas estudadas possuem potencial de utilização como ingrediente de produtos panificáveis dentre outras alternativas. Aiming at its use in the elaboration of food products, different flours of avocado (Persea Gratíssima Gaertner F), jackfruit (Artocarpus heterophyllus L.), and seriguela (Spondias Purpúrea L) were obtained. These flours were evaluated in terms of granulometric distribution and rheological properties, such as paste viscosity and functional properties through analysis of water absorption index (WAI) and water solubility index (WSI). The results showed that flours can be applied as ingredients in the production of various food products. In this sense, the studied flours have the potential to be used as an ingredient in bakery products, among other alternatives. 650 $aAbsorption 650 $aFood technology 650 $aViscosity 650 $aWater solubility 650 $aAbsorção de Água 650 $aGranulometria 650 $aResíduo 650 $aSolubilidade 650 $aTecnologia de Alimento 650 $aViscosidade 653 $aGranulometry 653 $aÍndice de solubilidade e absorção em água 653 $aResidues 653 $aSolubility index and water absorption 700 1 $aSOUZA, V. F. de 700 1 $aOLIVEIRA, N. G. M. 700 1 $aOLIVEIRA, K. C. C. DE 700 1 $aASCHERI, J. L. R. 773 $tBrazilian Journal of Development, Curitiba$gv. 8, n. 7, p. 48730-48748, jul., 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
11/02/2022 |
Data da última atualização: |
24/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LEMES, M.; MACHADO, A.; VASQUES, G. de M.; RODRIGUES, H. M.; LOPES, R. T.; ROSAS, R. O. |
Afiliação: |
MARCELO LEMES, UNESA; ALESSANDRA MACHADO, UFRJ; GUSTAVO DE MATTOS VASQUES, CNPS; HUGO MACHADO RODRIGUES, UFRRJ; RICARDO TADEU LOPES, UFRJ; REINER OLÍBANO ROSAS, UFF. |
Título: |
Influence of soil cover on pore distribution in a Ferralsol evaluated by 3D computerized microCT. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: PEDOMETRICS BRAZIL, 2., 2021, Rio de Janeiro. Annals [...]. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2022. Não paginado. Evento online. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In the search for new techniques aimed at complementing and adding new data on Ferralsols, high resolution computer microtomography (microCT) appears as a nondestructive and fast analytical technique. MicroCT has been outstanding in the international scenarios and it is more and more present in soil analyses. Analyzing a soil sample by microCT allows obtaining knowledge, in microscale, on shape, size, distribution, volume, area and pore connectivity and having a 3D visualization of the soil sample and its structure. The objective of this work is to use microCT to compare the porosity distribution and pore connectivity density between a soil without vegetation cover and a soil with grass cover, both Ferralsols. Four undisturbed samples of each soil were collected. The results show that the MicroCT technique is an efficient and non-destructive tool for the analysis and characterization of the pore structure of soils protected from and degraded by erosion, underlining clear differences between them, as expected. |
Palavras-Chave: |
MicroCT. |
Thesaurus NAL: |
Ferralsols; Soil analysis. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/231212/1/Influence-of-soil-cover-on-pore-distribution-in-a-Ferralsol-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 01713nam a2200205 a 4500 001 2139948 005 2022-02-24 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLEMES, M. 245 $aInfluence of soil cover on pore distribution in a Ferralsol evaluated by 3D computerized microCT.$h[electronic resource] 260 $aIn: PEDOMETRICS BRAZIL, 2., 2021, Rio de Janeiro. Annals [...]. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2022. Não paginado. Evento online.$c2022 520 $aIn the search for new techniques aimed at complementing and adding new data on Ferralsols, high resolution computer microtomography (microCT) appears as a nondestructive and fast analytical technique. MicroCT has been outstanding in the international scenarios and it is more and more present in soil analyses. Analyzing a soil sample by microCT allows obtaining knowledge, in microscale, on shape, size, distribution, volume, area and pore connectivity and having a 3D visualization of the soil sample and its structure. The objective of this work is to use microCT to compare the porosity distribution and pore connectivity density between a soil without vegetation cover and a soil with grass cover, both Ferralsols. Four undisturbed samples of each soil were collected. The results show that the MicroCT technique is an efficient and non-destructive tool for the analysis and characterization of the pore structure of soils protected from and degraded by erosion, underlining clear differences between them, as expected. 650 $aFerralsols 650 $aSoil analysis 653 $aMicroCT 700 1 $aMACHADO, A. 700 1 $aVASQUES, G. de M. 700 1 $aRODRIGUES, H. M. 700 1 $aLOPES, R. T. 700 1 $aROSAS, R. O.
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Embrapa Solos (CNPS) |
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