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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
07/12/2017 |
Data da última atualização: |
07/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
QUEIROZ, V. A. V.; OLIVEIRA, K. G. de; CARLOS, L. A.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M.; CARDOSO, L. M.; ANUNCIAÇÃO, P.; SCHAFFERT, R. E. |
Afiliação: |
VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Universidade Federal de São João del- Rei; Universidade Federal de São João del- Rei; Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Viçosa; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS. |
Título: |
Estabilidade de 3-deoxiantocianidinas em grãos e farinha de sorgo durante o armazenamento. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SECTION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida: anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O sorgo possui compostos bioativos que lhe conferem alta capacidade antioxidante, porém, o genótipo, as condições de plantio, de armazenamento e de processamento podem ter efeito nos teores e na estabilidade desses compostos. Assim, objetivou-se avaliar a estabilidade das 3- deoxiantocianidinas (3-DXAs) em grãos e farinhas de sorgo após 60 e 180 dias de armazenamento a 4, 25 e 40°C. Não houve efeito do tipo de produto (grão ou farinha), da temperatura e das interações sobre os teores de 3-DXAs. Apenas o tempo de armazenamento influenciou a estabilidade desses compostos. Houve redução nos teores das 3-DXAs nos 60 dias iniciais, entretanto, não houve diferença entre os tempos 60 e 180 dias em ambas matrizes. Após 180 dias, a farinha e os grãos de sorgo ainda apresentaram retenção, respectivamente, de 62,9 e 77,9% de luteolinidina, 56,1 e 71,4% de apigeninidina, 63,1 e 72,3% de 5-metoxiluteolinidina e 61,5 e 69,0% de 7-metoxiapigeninidina. |
Palavras-Chave: |
Bioativo; Cereal sem glúten. |
Thesagro: |
Alimento; Antioxidante; Antocianina; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168419/1/Estabilidade-deoxiantocianidinas.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
22/01/2018 |
Data da última atualização: |
22/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
NOBREGA, D. da S.; PEIXOTO, J. R.; VILELA, M. S.; FALEIRO, F. G.; GOMES, K. de P. S.; SOUSA, R. M. de D. de; NOGUEIRA, I. |
Afiliação: |
DAIANE DA SILVA NOBREGA; JOSE RICARDO PEIXOTO, UNB; MICHELLE SOUZA VILELA; FABIO GELAPE FALEIRO, CPAC; KAROLLINE DE PAULA SILVA GOMES; ROSA MARIA DE DEUS DE SOUSA; ISADORA NOGUEIRA. |
Título: |
Agronomic descriptors and ornamental potential of passion fruit species. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Ornamental Horticulture, v. 23, n. 3, p. 357-362, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Brazil has great variability, being one of the centers of origin of the genus Passiflora. Passion fruit has a multiple and diversified uses, being little explored as an ornamental plant in the country. The objective of this work was to characterize four passion fruit genotypes (two hybrid materials from the experimental field of passion fruit breeding program of the University of Brasília, and two passion fruit cultivars - BRS Sertão Forte and BRS Mel do Cerrado, both of them from Brazil), based on official and validated morphoagronomic descriptors for the identification of morphological aspects and ornamental potential, under field conditions, in the Distrito Federal, Brazil. The experiment consisted of a randomized block design, with four treatments, four replications, and six plants per plot. Plants were analyzed weekly regarding the characteristics of the branches, leaf blade, petiole, and flowers, with 24 measurements of each structure in the four treatments, which were recorded using a digital camera. Flowers presented pronounced size and color, colored branches, and leaves of varying sizes and shapes. All materials studied showed commercial ornamental potential to be explored as new options for ornamental climbing plants. |
Palavras-Chave: |
BRS Mel do Cerrado; BRS Sertão Forte; Passiflora cincinnata. |
Thesagro: |
Parâmetro Genético; Passiflora edulis; Trepadeira Ornamental. |
Thesaurus NAL: |
Passiflora alata. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171513/1/apagar.pdf
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Marc: |
LEADER 02081naa a2200277 a 4500 001 2086033 005 2018-01-22 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNOBREGA, D. da S. 245 $aAgronomic descriptors and ornamental potential of passion fruit species.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aAbstract: Brazil has great variability, being one of the centers of origin of the genus Passiflora. Passion fruit has a multiple and diversified uses, being little explored as an ornamental plant in the country. The objective of this work was to characterize four passion fruit genotypes (two hybrid materials from the experimental field of passion fruit breeding program of the University of Brasília, and two passion fruit cultivars - BRS Sertão Forte and BRS Mel do Cerrado, both of them from Brazil), based on official and validated morphoagronomic descriptors for the identification of morphological aspects and ornamental potential, under field conditions, in the Distrito Federal, Brazil. The experiment consisted of a randomized block design, with four treatments, four replications, and six plants per plot. Plants were analyzed weekly regarding the characteristics of the branches, leaf blade, petiole, and flowers, with 24 measurements of each structure in the four treatments, which were recorded using a digital camera. Flowers presented pronounced size and color, colored branches, and leaves of varying sizes and shapes. All materials studied showed commercial ornamental potential to be explored as new options for ornamental climbing plants. 650 $aPassiflora alata 650 $aParâmetro Genético 650 $aPassiflora edulis 650 $aTrepadeira Ornamental 653 $aBRS Mel do Cerrado 653 $aBRS Sertão Forte 653 $aPassiflora cincinnata 700 1 $aPEIXOTO, J. R. 700 1 $aVILELA, M. S. 700 1 $aFALEIRO, F. G. 700 1 $aGOMES, K. de P. S. 700 1 $aSOUSA, R. M. de D. de 700 1 $aNOGUEIRA, I. 773 $tOrnamental Horticulture$gv. 23, n. 3, p. 357-362, 2017.
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