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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Cocais; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Cocais; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido... Mostrar Todas |
Data corrente: |
19/06/2002 |
Data da última atualização: |
31/05/2007 |
Autoria: |
TOLEDO FILHO, J. A. de; THOMAZIELLO, R. A.; OLIVEIRA, E. G. de; COSTA, T. E. da. |
Título: |
Cultura do café. |
Edição: |
5.ed. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Campinas: Cati, 2002. |
Páginas: |
103 p. |
Série: |
(Cati. Boletim Tecnico, 193). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Clima e solo; Cultivares, variedades e linhagens; Formação de mudas; Escolha do local do viveiro; Construção do viveiro; Recipientes; Mistura para os recipientes; Tratamento da mistura; Semeação; Condução do viveiro; Controle de pragas e doenças; Preparo do terreno; Calagem; Amostragem de solo; Aplicação de calcário; Gessagem; Adubação; Adubação de plantio; Adubação mineral de formação; Adubação mineral de produção; Análise foliar; Plantio; Espaçamento; Preparo das covas; Modo, época de plantio e tipo de muda; Plantio em nível; Terraços; Culturas intercalares; Quebra-ventos; Tratos culturais; Arruação e esparramação; Fechamento e poda; Pragas; Pragas das raízes; Pragas dos ramos; Pragas das folhas; Pragas dos frutos; Doenças; Ferrugem; Seca-de-ponteiros; Mancha-de-olho-pardo ou cercosporiose; Mancha-aureolada; Atrofia dos ramos do cafeeiro; Colheita; Cuidados com a colheita; Tipos de colheita; Preparo do café; Via seca; Via úmida; Secagem; Declividade do terreiro; Secagem do café verde; Secagem dos cafés boia, cereja descascado e despolpado; Secagem ao sol; Secadores mecânicos; Armazenamento; Beneficiamento; Classificação; Comercialização. |
Palavras-Chave: |
Arabica coffee; Brasil; Campinas; Coffee; Cultivar; Cultivation; Cultivo; Cultura; Culture; Cuttings; Disease; Diseases; Harvest; Havesting; Pest; Pest insects; Plant diseases; Plant production; Plantation; Plantio: Praga; Processing; São Paulo; Species; Trato cultura. |
Thesagro: |
Adubação; Adubação Foliar; Agricultura; Armazenamento; Beneficiamento; Café; Cafeicultura; Calagem; Clima; Coffea Arábica; Colheita; Comercialização; Doença; Doença de Planta; Espécie; Lavoura; Linhagem; Manejo do Solo; Muda; Plantio; Praga; Praga de Planta; Pratica Cultural; Processamento; Produção Vegetal; Secagem; Solo; Tutoramento; Variedade. |
Thesaurus Nal: |
agriculture; climate; Coffea; drying; fertilizer application; harvesting; liming; marketing; pests; planting; soil; soil management; storage; trade; varieties. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 03456nam a2200997 a 4500 001 1215211 005 2007-05-31 008 2002 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aTOLEDO FILHO, J. A. de 245 $aCultura do café. 250 $a5.ed. 260 $aCampinas: Cati$c2002 300 $a103 p. 490 $a(Cati. Boletim Tecnico, 193). 520 $aClima e solo; Cultivares, variedades e linhagens; Formação de mudas; Escolha do local do viveiro; Construção do viveiro; Recipientes; Mistura para os recipientes; Tratamento da mistura; Semeação; Condução do viveiro; Controle de pragas e doenças; Preparo do terreno; Calagem; Amostragem de solo; Aplicação de calcário; Gessagem; Adubação; Adubação de plantio; Adubação mineral de formação; Adubação mineral de produção; Análise foliar; Plantio; Espaçamento; Preparo das covas; Modo, época de plantio e tipo de muda; Plantio em nível; Terraços; Culturas intercalares; Quebra-ventos; Tratos culturais; Arruação e esparramação; Fechamento e poda; Pragas; Pragas das raízes; Pragas dos ramos; Pragas das folhas; Pragas dos frutos; Doenças; Ferrugem; Seca-de-ponteiros; Mancha-de-olho-pardo ou cercosporiose; Mancha-aureolada; Atrofia dos ramos do cafeeiro; Colheita; Cuidados com a colheita; Tipos de colheita; Preparo do café; Via seca; Via úmida; Secagem; Declividade do terreiro; Secagem do café verde; Secagem dos cafés boia, cereja descascado e despolpado; Secagem ao sol; Secadores mecânicos; Armazenamento; Beneficiamento; Classificação; Comercialização. 650 $aagriculture 650 $aclimate 650 $aCoffea 650 $adrying 650 $afertilizer application 650 $aharvesting 650 $aliming 650 $amarketing 650 $apests 650 $aplanting 650 $asoil 650 $asoil management 650 $astorage 650 $atrade 650 $avarieties 650 $aAdubação 650 $aAdubação Foliar 650 $aAgricultura 650 $aArmazenamento 650 $aBeneficiamento 650 $aCafé 650 $aCafeicultura 650 $aCalagem 650 $aClima 650 $aCoffea Arábica 650 $aColheita 650 $aComercialização 650 $aDoença 650 $aDoença de Planta 650 $aEspécie 650 $aLavoura 650 $aLinhagem 650 $aManejo do Solo 650 $aMuda 650 $aPlantio 650 $aPraga 650 $aPraga de Planta 650 $aPratica Cultural 650 $aProcessamento 650 $aProdução Vegetal 650 $aSecagem 650 $aSolo 650 $aTutoramento 650 $aVariedade 653 $aArabica coffee 653 $aBrasil 653 $aCampinas 653 $aCoffee 653 $aCultivar 653 $aCultivation 653 $aCultivo 653 $aCultura 653 $aCulture 653 $aCuttings 653 $aDisease 653 $aDiseases 653 $aHarvest 653 $aHavesting 653 $aPest 653 $aPest insects 653 $aPlant diseases 653 $aPlant production 653 $aPlantation 653 $aPlantio: Praga 653 $aProcessing 653 $aSão Paulo 653 $aSpecies 653 $aTrato cultura 700 1 $aTHOMAZIELLO, R. A. 700 1 $aOLIVEIRA, E. G. de 700 1 $aCOSTA, T. E. da
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
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Registro |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
04/10/2022 |
Data da última atualização: |
13/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SOUZA, L. L. de; ARAUJO, G. G. L. de; TURCO, S. H. N.; MORAES, S. A. de; VOLTOLINI, T. V.; GOIS, G. C.; CAMPOS, F. S.; SANTOS, M. C. da R.; SANTOS, F. M. dos. |
Afiliação: |
LARISSA LOPES DE SOUZA, UNIVASF; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; SILVIA HELENA NOGUEIRA TURCO, UNIVASF; SALETE ALVES DE MORAES, CPATSA; TADEU VINHAS VOLTOLINI, CPATSA; GLAYCIANE COSTA GOIS, Bolsista FACEPE; FLEMING SENA CAMPOS, Bolsista CNPq; MADRIANO CHRISTILIS DA ROCHA SANTOS, UNIVASF; FERNANDA MARIA DOS SANTOS, UFBA. |
Título: |
Water restriction periods affect growth performance and nutritional status of Santa Inês sheep in the Brazilian Semi-arid. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agráriras, v. 43, n. 3, p. 1037-1050, maio/jun. 2022. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2022v43n3p1037 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to assess the growth performance and nutritional status of sheep under intermittent water supply by means of performance, intake, apparent digestibility of nutrients, water balance and nitrogen. Thirty-two intact male sheep (20.7 ± 2.63 kg, 8 months of age) were distributed in a completely randomized design with 4 water supply intervals via drinking trough (0h00, 24h00, 48h00, and 72h00), with 8 replicates. The extension in the water restriction period caused a reduction in the intake of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, digestible energy, and metabolizable energy (P < 0.05). The digestibility coefficients of dry matter, crude protein, and neutral detergent fiber showed a linear decrease with increasing periods of water restriction (P < 0.05). Water intake via food, total water intake, and water excretion via feces showed a linear increase in response to an increase in the water supply interval (P < 0.05). Water intake via drinking, metabolic water, total water excretion and water balance presented a linear decrease, with increasing periods of water restriction (P < 0.05). Nitrogen intake and absorbed nitrogen were influenced by water restriction, presenting a linear decreasing trend according to water supply periods (P < 0.05). Final weight, daily weight gain, and total weight gain, were influenced by the periods of water restriction, showing a linear reduction (P < 0.05). Feed conversion increased as the water restriction period increased (P=0.004). Intermittent water supply at intervals of up to 72h00 reduced nutrient intake and digestibility, resulting in a decrease in weight gain of the studied animals. MenosThis study aimed to assess the growth performance and nutritional status of sheep under intermittent water supply by means of performance, intake, apparent digestibility of nutrients, water balance and nitrogen. Thirty-two intact male sheep (20.7 ± 2.63 kg, 8 months of age) were distributed in a completely randomized design with 4 water supply intervals via drinking trough (0h00, 24h00, 48h00, and 72h00), with 8 replicates. The extension in the water restriction period caused a reduction in the intake of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, digestible energy, and metabolizable energy (P < 0.05). The digestibility coefficients of dry matter, crude protein, and neutral detergent fiber showed a linear decrease with increasing periods of water restriction (P < 0.05). Water intake via food, total water intake, and water excretion via feces showed a linear increase in response to an increase in the water supply interval (P < 0.05). Water intake via drinking, metabolic water, total water excretion and water balance presented a linear decrease, with increasing periods of water restriction (P < 0.05). Nitrogen intake and absorbed nitrogen were influenced by water restriction, presenting a linear decreasing trend according to water supply periods (P < 0.05). Final weight, daily weight gain, and total weight gain, were influenced by the periods of water restriction, showing a linear reduction (P < 0.05). Feed conversion increased as the water restriction period increased... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Água metabólica; Oferta intermitente de água; Pequenos ruminantes; Raça Santa Inês; Semiárido. |
Thesagro: |
Ganho de Peso; Matéria Seca; Ovino. |
Thesaurus NAL: |
Dry matter content; Dry matter intake; Sheep; Small ruminants; Water supply; Weight gain. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147106/1/Water-restriction-periods-affect-growth-performance-and-nutritional-status-of-Santa-Ines-sheep-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02858naa a2200397 a 4500 001 2147106 005 2023-01-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5433/1679-0359.2022v43n3p1037$2DOI 100 1 $aSOUZA, L. L. de 245 $aWater restriction periods affect growth performance and nutritional status of Santa Inês sheep in the Brazilian Semi-arid. 260 $c2022 520 $aThis study aimed to assess the growth performance and nutritional status of sheep under intermittent water supply by means of performance, intake, apparent digestibility of nutrients, water balance and nitrogen. Thirty-two intact male sheep (20.7 ± 2.63 kg, 8 months of age) were distributed in a completely randomized design with 4 water supply intervals via drinking trough (0h00, 24h00, 48h00, and 72h00), with 8 replicates. The extension in the water restriction period caused a reduction in the intake of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, digestible energy, and metabolizable energy (P < 0.05). The digestibility coefficients of dry matter, crude protein, and neutral detergent fiber showed a linear decrease with increasing periods of water restriction (P < 0.05). Water intake via food, total water intake, and water excretion via feces showed a linear increase in response to an increase in the water supply interval (P < 0.05). Water intake via drinking, metabolic water, total water excretion and water balance presented a linear decrease, with increasing periods of water restriction (P < 0.05). Nitrogen intake and absorbed nitrogen were influenced by water restriction, presenting a linear decreasing trend according to water supply periods (P < 0.05). Final weight, daily weight gain, and total weight gain, were influenced by the periods of water restriction, showing a linear reduction (P < 0.05). Feed conversion increased as the water restriction period increased (P=0.004). Intermittent water supply at intervals of up to 72h00 reduced nutrient intake and digestibility, resulting in a decrease in weight gain of the studied animals. 650 $aDry matter content 650 $aDry matter intake 650 $aSheep 650 $aSmall ruminants 650 $aWater supply 650 $aWeight gain 650 $aGanho de Peso 650 $aMatéria Seca 650 $aOvino 653 $aÁgua metabólica 653 $aOferta intermitente de água 653 $aPequenos ruminantes 653 $aRaça Santa Inês 653 $aSemiárido 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aTURCO, S. H. N. 700 1 $aMORAES, S. A. de 700 1 $aVOLTOLINI, T. V. 700 1 $aGOIS, G. C. 700 1 $aCAMPOS, F. S. 700 1 $aSANTOS, M. C. da R. 700 1 $aSANTOS, F. M. dos 773 $tSemina: Ciências Agráriras$gv. 43, n. 3, p. 1037-1050, maio/jun. 2022.
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