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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/04/2021 |
Data da última atualização: |
05/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARDOSO, T. F.; COUTINHO, L. L.; BRUSCADIN, J. J.; DINIZ, W. J. da S.; PETRINI, J.; ANDRADE, B. G. N.; OLIVEIRA, P. S. N. de; POLETI, M. D.; CESAR, A. S. M.; SILVEIRA, J. C. DA; CHIARATTI, M. R.; ZERLOTINI NETO, A.; MOURÃO, G. B.; REGITANO, L. C. de A. |
Afiliação: |
TAINÃ FIGUEIREDO CARDOSO; LUIZ LEHMANN COUTINHO, ESALQ/USP; JENNIFER JESSICA BRUSCADIN, UFSCAR; WELLISON JARLES DA SILVA DINIZ, North Dakota State University; JULIANA PETRINI, ESALQ/USP; BRUNO GABRIEL NASCIMENTO ANDRADE; PRISCILA SILVA NEUBERN DE OLIVEIRA, UFSCAR; MIRELE DAIANA POLETI, USP; ALINE SILVA MELLO CESAR, ESALQ/USP; JULIANO COELHO DA SILVEIRA, USP; MARCOS ROBERTO CHIARATTI, UFSCAR; ADHEMAR ZERLOTINI NETO, CNPTIA; GERSON BARRETO MOURÃO, ESALQ/USP; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE. |
Título: |
Multi-omics approach reveals miR-SNPs affecting muscle fatty acids profile in Nelore cattle. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Genes, v. 12, n. 1, p. 1-18, Jan. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/genes12010067 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Article 67. Na publicação: Adhemar Zerlotini. |
Conteúdo: |
MicroRNAs (miRNAs) are key regulators of gene expression, potentially affecting several biological processes, whose function can be altered by sequence variation. Hence, the integration of single nucleotide polymorphisms (SNP) and miRNAs can explain individual differences in economic traits. To provide new insights into the effects of SNPs on miRNAs and their related target genes, we carried out a multi-omic analysis to identify SNPs in miRNA mature sequences (miR-SNPs) associated with fatty acid (FA) composition in the Nelore cattle. As a result, we identified 3 miR-SNPs in different miRNAs (bta-miR-2419-3p, bta-miR-193a-2, and bta-miR-1291) significantly associated with FA traits (p-value < 0.02, Bonferroni corrected). Among these, the rs110817643C>T, located in the seed sequence of the bta-miR-1291, was associated with different ?6 FAs, polyunsaturated FA, and polyunsaturated:saturated FA ratios. Concerning the other two miR-SNPs, the rs43400521T>C (located in the bta-miR-2419-3p) was associated with C12:0 and C18:1 cis-11 FA, whereas the rs516857374A>G (located in the bta-miR-193a-2) was associated with C18:3 ?6 and ratio of ?6/?3 traits. Additionally, to identify potential biomarkers for FA composition, we described target genes affected by these miR-SNPs at the mRNA or protein level. Our multi-omics analysis outlines the effects of genetic polymorphism on miRNA, and it highlights miR-SNPs and target candidate genes that control beef fatty acid composition. |
Palavras-Chave: |
Análise multiômica; Association analysis; Expressão gênica; MiRNAs; Polimorfismo de nucleotídeo único. |
Thesagro: |
Bos Indicus. |
Thesaurus Nal: |
Beef quality; Gene expression; Polymorphism; Single nucleotide polymorphism. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223016/1/AP-Multi-omics-approach-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
07/12/2023 |
Data da última atualização: |
07/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CORREA, L. P.; MOON, S. E. N.; CANCELA, L. S.; SODRÉ, L. G. G. G.; COSTA, A. N. G. da; MARQUES, J. R. F.; SOUZA, E. C. de; SILVA, A. dos S. |
Afiliação: |
L. Piani Correa, UFPA; S. E. Nunes Moon, UFPA; L. Sewnarine Cancela, UFPA; L. G. Gabriel Garcia Sodré, UFPA; A. Nonata Gama da Costa, UFPA; JOSE RIBAMAR FELIPE MARQUES, CPATU; E. Carvalho de Souza, UFRA; A. dos Santos Silva, UFPA. |
Título: |
Análise físico-química de creme de leite de búfala. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUÍMICA, 59., 2019, João Pessoa. Trabalhos aceitos. Rio de Janeiro: ABQ, 2019. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A expansão da indústria de lacticínios dos bubalinos, com ênfase na produção do leite é uma atividade que tem crescido e adquirido demasiada visibilidade nos últimos anos no Brasil, particularmente no Pará. Devido aos benefícios deste produto ao ser humano, o presente trabalho avaliou a qualidade do creme de leite obtido a partir do leite de búfala, analisando então seus parâmetros físico-químicos (pH, condutividade elétrica, umidade, densidade e sólidos solúveis totais. Os resultados obtidos para umidade se mostraram não totalmente concordantes com valores existentes na literatura e os parâmetros condutividade elétrica e sólidos solúveis são inéditos para este tipo de produto. |
Thesagro: |
Bubalus Bubalis; Búfalo; Controle de Qualidade; Creme de Leite; Produto Derivado do Leite; Propriedade Físico-Química. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159332/1/ANALISE-CREME-DE-LEITE.pdf
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Marc: |
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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