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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
22/12/2023 |
Data da última atualização: |
22/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ANDRADE, B. O.; DRÖSE, W.; AGUIAR, C. A. de; AIRES, E. T.; ALVARES, D. J.; BARBIERI, R. L.; CARVALHO, C. J. B. de; BARTZ, M.; BECKER, F. G.; BENCKE, G. A.; BENEDUZI, A.; SILVA, J. B.; BLOCHTEIN, B.; BOLDRINI, I. I.; BOLL, P. K.; BORDIN, J.; SILVEIRA, R. M. B. da; MARTINS, M. B.; BOSENBECKER, C.; BRACCINI, J.; BRAUN, B.; BRITO, R.; BROWN, G. G.; BÜNEKER, H. M.; BUZATTO, C. R.; CAVALLERI, A.; CECHIN, S. Z.; COLOMBO, P.; CONSTANTINO, R.; COSTA, C. F. da; DALZOCHIO, M. S.; OLIVEIRA, M. G. de; DIAS, R. A.; SANTOS, L. A. dos; DUARTE, A. da F.; DUARTE, J. L. P.; DURIGON, J.; SILVA, M. E. da; FERREIRA, P. P. A.; FERREIRA, T.; FERRER, J.; FERRO, V. G.; FONTANA, C. S.; FREIRE, M. D.; FREITAS, T. R. O.; GALIANO, D.; GARCIA, M.; SANTOS, T. G. dos; GOMES, L. R. P.; GONZATTI, F.; GOTTSCHALK, M. S.; GRACIOLLI, G.; GRANADA, C. E.; GRINGS, M.; GUIMARÃES, P. S.; HEYDRICH, I.; IOP, S.; JARENKOW, J. A.; JUNGBLUTH, P.; KÄFFER, M. I.; KAMINSKI, L. A.; KENNE, D. C.; KIRST, F. D.; KROLOW, T. K.; KRÜGER, R. F.; KUBIAK, B. B.; LEAL-ZANCHET, A. M.; LOEBMANN, D.; LUCAS, D. B.; LUCAS, E. M.; LUZA, A. L.; MACHADO, I. F.; MADALOZZO, B.; MAESTRI, R.; MALABARBA, L. R.; MANEYRO, R.; MARINHO, M. A. T.; MARQUES, R.; MARTA, K. da S.; MARTINS, D. da S.; MARTINS, G. da S.; MARTINS, T. R.; MELLO, A. S. de; MELLO, R. L.; MENDONÇA JUNIOR, M. de S.; MORAIS, A. B. B. de; MOREIRA, F. F. F.; MOREIRA, L. F. B.; MOURA, L. de A.; NERVO, M. H.; OTT, R.; PALUDO, P.; PASSAGLIA, L. M. P.; PÉRICO, E.; PETZHOLD, E. S.; PIRES, M. M.; POPPE, J. L.; QUINTELA, F. M.; RAGUSE-QUADROS, M.; PEREIRA, M. J. R.; RENNER, S.; RIBEIRO, F. B.; RIBEIRO, J. R. I.; RODRIGUES, E. N. L.; RODRIGUES, P. E. S.; ROMANOWSKI, H. P.; RUSCHEL, T. P.; SACCOL, S. da S. A.; SAVARIS, M.; SILVEIRA, F. S.; SCHMITZ, H. J.; SIEGLOCH, A. E.; SIEWERT, R. R.; SILVA FILHO, P. J. S. da; SOARES, A. G.; SOMAVILLA, A.; SPEROTTO, P.; SPIES, M. R.; TIRELLI, F. P.; TOZETTI, A. M.; VERRASTRO, L.; ELY, C. V.; SILVA, Â. Z. da; ZANK, C.; ZEFA, E.; OVERBECK, G. E. |
Afiliação: |
BIANCA O. ANDRADE; WILLIAM DRÖSE; CASSIANA ALVES DE AGUIAR; ELISA TEIXEIRA AIRES; DIEGO JANISCH ALVARES; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; CLAUDIO JOSÉ BARROS DE CARVALHO; MARIE BARTZ; FERNANDO GERTUM BECKER; GLAYSON ARIEL BENCKE; ANELISE BENEDUZI; JORGE BERNARDO SILVA; BETINA BLOCHTEIN; ILSI IOB BOLDRINI; PITER KEHOMA BOLL; JUÇARA BORDIN; ROSA MARA BORGES DA SILVEIRA; MÁRCIO BORGES MARTINS; CAMILA BOSENBECKER; JOÃO BRACCINI; BRUNA BRAUN; ROSÂNGELA BRITO; GEORGE G. BROWN; HENRIQUE MALLMANN BÜNEKER; CRISTIANO ROBERTO BUZATTO; ADRIANO CAVALLERI; SONIA ZANINI CECHIN; PATRICK COLOMBO; REGINALDO CONSTANTINO; CÍNTIA FERNANDA DA COSTA; MARINA S. DALZOCHIO; MARCELO GEHLEN DE OLIVEIRA; RAFAEL ANTUNES DIAS; LUANA AMARAL DOS SANTOS; ADRIANE DA FONSECA DUARTE; JULIANO LESSA PINTO DUARTE; JAQUELINE DURIGON; MAYARA ESCOBAR DA SILVA; PRISCILA PORTO ALEGRE FERREIRA; TALITA FERREIRA; JULIANO FERRER; VIVIANE G. FERRO; CARLA SUERTEGARAY FONTANA; MARCELO DUARTE FREIRE; THALES RENATO OCHOTORENA FREITAS; DANIEL GALIANO; MARINÊS GARCIA; TIAGO GOMES DOS SANTOS; LUCAS ROBERTO PEREIRA GOMES; FELIPE GONZATTI; MARCO SILVA GOTTSCHALK; GUSTAVO GRACIOLLI; CAMILLE E. GRANADA; MARTIN GRINGS; PABLO SANTOS GUIMARÃES; INGRID HEYDRICH; SAMANTA IOP; JOÃO ANDRÉ JARENKOW; PATRÍCIA JUNGBLUTH; MÁRCIA ISABEL KÄFFER; LUCAS AUGUSTO KAMINSKI; DIEGO COSTA KENNE; FREDERICO DUTRA KIRST; TIAGO KÜTTER KROLOW; RODRIGO FERREIRA KRÜGER; BRUNO BUSNELLO KUBIAK; ANA MARIA LEAL-ZANCHET; DANIEL LOEBMANN; DIÓBER BORGES LUCAS; ELAINE MARIA LUCAS; ANDRÉ LUÍS LUZA; IBERE FARINA MACHADO; BRUNO MADALOZZO; RENAN MAESTRI; LUIZ R. MALABARBA; RAÚL MANEYRO; MARCO ANTONIO TONUS MARINHO; ROBERTA MARQUES; KIMBERLY DA SILVA MARTA; DIEGO DA SILVEIRA MARTINS; GIOVANA DA SILVA MARTINS; THIAGO RAMBO MARTINS; ANDERSON SANTOS DE MELLO; RAMON LUCIANO MELLO; MILTON DE SOUZA MENDONÇA JUNIOR; ANA BEATRIZ BARROS DE MORAIS; FELIPE F. F. MOREIRA; LEONARDO FELIPE BAIROS MOREIRA; LUCIANO DE A. MOURA; MICHELLE HELENA NERVO; RICARDO OTT; PATRÍCIA PALUDO; LUCIANE M. P. PASSAGLIA; EDUARDO PÉRICO; ERIKA SANT'ANNA PETZHOLD; MATEUS M. PIRES; JEAN LUCAS POPPE; FERNANDO MARQUES QUINTELA; MATEUS RAGUSE-QUADROS; MARIA JOÃO RAMOS PEREIRA; SAMUEL RENNER; FELIPE B. RIBEIRO; JOSÉ RICARDO INACIO RIBEIRO; EVERTON NEI LOPES RODRIGUES; PATRÍCIA E. S. RODRIGUES; HELENA PICCOLI ROMANOWSKI; TATIANA PETERSEN RUSCHEL; SUELEN DA SILVA ALVES SACCOL; MARCOANDRE SAVARIS; FERNANDA SCHMIDT SILVEIRA; HERMES JOSÉ SCHMITZ; ANA EMILIA SIEGLOCH; RICARDO RUSSO SIEWERT; PEDRO JOEL SILVA DA SILVA FILHO; ALINE G. SOARES; ALEXANDRE SOMAVILLA; PATRÍCIA SPEROTTO; MARCIA REGINA SPIES; FLÁVIA PEREIRA TIRELLI; ALEXANDRO MARQUES TOZETTI; LAURA VERRASTRO; CLEUSA VOGEL ELY; ÂNDRIO ZAFALON DA SILVA; CAROLINE ZANK; EDISON ZEFA; GERHARD E. OVERBECK. |
Título: |
12,500+ and counting: biodiversity of the Brazilian Pampa |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers of Biogeography, v. 15, n. 2, e59288, 2023. |
Série: |
1948-6596 |
DOI: |
https://doi.org/10.21425/F5FBG59288 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Knowledge on biodiversity is fundamental for conservation strategies. The Brazilian Pampa region, located in subtropical southern Brazil, is neglected in terms of conservation, and knowledge of its biodiversity is fragmented. We aim to answer the question: how many, and which, species occur in the Brazilian Pampa? In a collaborative effort, we built species lists for plants, animals, bacteria, and fungi that occur in the Brazilian Pampa. We included information on distribution patterns, main habitat types, and conservation status. Our study resulted in referenced lists totaling 12,503 species (12,854 taxa, when considering infraspecific taxonomic categories [or units]). Vascular plants amount to 3,642 species (including 165 Pteridophytes), while algae have 2,046 species (2,378 taxa) and bryophytes 316 species (318 taxa). Fungi (incl. lichenized fungi) contains 1,141 species (1,144 taxa). Animals total 5,358 species (5,372 taxa). Among the latter, vertebrates comprise 1,136 species, while invertebrates are represented by 4,222 species. Our data indicate that, according to current knowledge, the Pampa holds approximately 9% of the Brazilian biodiversity in an area of little more than 2% of Brazil’s total land. The proportion of species restricted to the Brazilian Pampa is low (with few groups as exceptions), as it is part of a larger grassland ecoregion and in a transitional climatic setting. Our study yielded considerably higher species numbers than previously known for many species groups; for some, it provides the first published compilation. Further efforts are needed to increase knowledge in the Pampa and other regions of Brazil. Considering the strategic importance of biodiversity and its conservation, appropriate government policies are needed to fund studies on biodiversity, create accessible and constantly updated biodiversity databases, and consider biodiversity in school curricula and other outreach activities. MenosKnowledge on biodiversity is fundamental for conservation strategies. The Brazilian Pampa region, located in subtropical southern Brazil, is neglected in terms of conservation, and knowledge of its biodiversity is fragmented. We aim to answer the question: how many, and which, species occur in the Brazilian Pampa? In a collaborative effort, we built species lists for plants, animals, bacteria, and fungi that occur in the Brazilian Pampa. We included information on distribution patterns, main habitat types, and conservation status. Our study resulted in referenced lists totaling 12,503 species (12,854 taxa, when considering infraspecific taxonomic categories [or units]). Vascular plants amount to 3,642 species (including 165 Pteridophytes), while algae have 2,046 species (2,378 taxa) and bryophytes 316 species (318 taxa). Fungi (incl. lichenized fungi) contains 1,141 species (1,144 taxa). Animals total 5,358 species (5,372 taxa). Among the latter, vertebrates comprise 1,136 species, while invertebrates are represented by 4,222 species. Our data indicate that, according to current knowledge, the Pampa holds approximately 9% of the Brazilian biodiversity in an area of little more than 2% of Brazil’s total land. The proportion of species restricted to the Brazilian Pampa is low (with few groups as exceptions), as it is part of a larger grassland ecoregion and in a transitional climatic setting. Our study yielded considerably higher species numbers than previously known for many ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioma Pampa; Global and Planetary Change. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Conservação; Vegetação. |
Thesaurus Nal: |
ecology. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160220/1/eScholarship-UC-item-7tp2k884.pdf
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Marc: |
LEADER 06443naa a2201717 a 4500 001 2160220 005 2023-12-22 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.21425/F5FBG59288$2DOI 100 1 $aANDRADE, B. O. 245 $a12,500+ and counting$bbiodiversity of the Brazilian Pampa$h[electronic resource] 260 $c2023 490 $a1948-6596 520 $aKnowledge on biodiversity is fundamental for conservation strategies. The Brazilian Pampa region, located in subtropical southern Brazil, is neglected in terms of conservation, and knowledge of its biodiversity is fragmented. We aim to answer the question: how many, and which, species occur in the Brazilian Pampa? In a collaborative effort, we built species lists for plants, animals, bacteria, and fungi that occur in the Brazilian Pampa. We included information on distribution patterns, main habitat types, and conservation status. Our study resulted in referenced lists totaling 12,503 species (12,854 taxa, when considering infraspecific taxonomic categories [or units]). Vascular plants amount to 3,642 species (including 165 Pteridophytes), while algae have 2,046 species (2,378 taxa) and bryophytes 316 species (318 taxa). Fungi (incl. lichenized fungi) contains 1,141 species (1,144 taxa). Animals total 5,358 species (5,372 taxa). Among the latter, vertebrates comprise 1,136 species, while invertebrates are represented by 4,222 species. Our data indicate that, according to current knowledge, the Pampa holds approximately 9% of the Brazilian biodiversity in an area of little more than 2% of Brazil’s total land. The proportion of species restricted to the Brazilian Pampa is low (with few groups as exceptions), as it is part of a larger grassland ecoregion and in a transitional climatic setting. Our study yielded considerably higher species numbers than previously known for many species groups; for some, it provides the first published compilation. Further efforts are needed to increase knowledge in the Pampa and other regions of Brazil. Considering the strategic importance of biodiversity and its conservation, appropriate government policies are needed to fund studies on biodiversity, create accessible and constantly updated biodiversity databases, and consider biodiversity in school curricula and other outreach activities. 650 $aecology 650 $aBiodiversidade 650 $aConservação 650 $aVegetação 653 $aBioma Pampa 653 $aGlobal and Planetary Change 700 1 $aDRÖSE, W. 700 1 $aAGUIAR, C. A. de 700 1 $aAIRES, E. T. 700 1 $aALVARES, D. J. 700 1 $aBARBIERI, R. L. 700 1 $aCARVALHO, C. J. B. de 700 1 $aBARTZ, M. 700 1 $aBECKER, F. G. 700 1 $aBENCKE, G. A. 700 1 $aBENEDUZI, A. 700 1 $aSILVA, J. B. 700 1 $aBLOCHTEIN, B. 700 1 $aBOLDRINI, I. I. 700 1 $aBOLL, P. K. 700 1 $aBORDIN, J. 700 1 $aSILVEIRA, R. M. B. da 700 1 $aMARTINS, M. B. 700 1 $aBOSENBECKER, C. 700 1 $aBRACCINI, J. 700 1 $aBRAUN, B. 700 1 $aBRITO, R. 700 1 $aBROWN, G. G. 700 1 $aBÜNEKER, H. M. 700 1 $aBUZATTO, C. R. 700 1 $aCAVALLERI, A. 700 1 $aCECHIN, S. Z. 700 1 $aCOLOMBO, P. 700 1 $aCONSTANTINO, R. 700 1 $aCOSTA, C. F. da 700 1 $aDALZOCHIO, M. S. 700 1 $aOLIVEIRA, M. G. de 700 1 $aDIAS, R. A. 700 1 $aSANTOS, L. A. dos 700 1 $aDUARTE, A. da F. 700 1 $aDUARTE, J. L. P. 700 1 $aDURIGON, J. 700 1 $aSILVA, M. E. da 700 1 $aFERREIRA, P. P. A. 700 1 $aFERREIRA, T. 700 1 $aFERRER, J. 700 1 $aFERRO, V. G. 700 1 $aFONTANA, C. S. 700 1 $aFREIRE, M. D. 700 1 $aFREITAS, T. R. O. 700 1 $aGALIANO, D. 700 1 $aGARCIA, M. 700 1 $aSANTOS, T. G. dos 700 1 $aGOMES, L. R. P. 700 1 $aGONZATTI, F. 700 1 $aGOTTSCHALK, M. S. 700 1 $aGRACIOLLI, G. 700 1 $aGRANADA, C. E. 700 1 $aGRINGS, M. 700 1 $aGUIMARÃES, P. S. 700 1 $aHEYDRICH, I. 700 1 $aIOP, S. 700 1 $aJARENKOW, J. A. 700 1 $aJUNGBLUTH, P. 700 1 $aKÄFFER, M. I. 700 1 $aKAMINSKI, L. A. 700 1 $aKENNE, D. C. 700 1 $aKIRST, F. D. 700 1 $aKROLOW, T. K. 700 1 $aKRÜGER, R. F. 700 1 $aKUBIAK, B. B. 700 1 $aLEAL-ZANCHET, A. M. 700 1 $aLOEBMANN, D. 700 1 $aLUCAS, D. B. 700 1 $aLUCAS, E. M. 700 1 $aLUZA, A. L. 700 1 $aMACHADO, I. F. 700 1 $aMADALOZZO, B. 700 1 $aMAESTRI, R. 700 1 $aMALABARBA, L. R. 700 1 $aMANEYRO, R. 700 1 $aMARINHO, M. A. T. 700 1 $aMARQUES, R. 700 1 $aMARTA, K. da S. 700 1 $aMARTINS, D. da S. 700 1 $aMARTINS, G. da S. 700 1 $aMARTINS, T. R. 700 1 $aMELLO, A. S. de 700 1 $aMELLO, R. L. 700 1 $aMENDONÇA JUNIOR, M. de S. 700 1 $aMORAIS, A. B. B. de 700 1 $aMOREIRA, F. F. F. 700 1 $aMOREIRA, L. F. B. 700 1 $aMOURA, L. de A. 700 1 $aNERVO, M. H. 700 1 $aOTT, R. 700 1 $aPALUDO, P. 700 1 $aPASSAGLIA, L. M. P. 700 1 $aPÉRICO, E. 700 1 $aPETZHOLD, E. S. 700 1 $aPIRES, M. M. 700 1 $aPOPPE, J. L. 700 1 $aQUINTELA, F. M. 700 1 $aRAGUSE-QUADROS, M. 700 1 $aPEREIRA, M. J. R. 700 1 $aRENNER, S. 700 1 $aRIBEIRO, F. B. 700 1 $aRIBEIRO, J. R. I. 700 1 $aRODRIGUES, E. N. L. 700 1 $aRODRIGUES, P. E. S. 700 1 $aROMANOWSKI, H. P. 700 1 $aRUSCHEL, T. P. 700 1 $aSACCOL, S. da S. A. 700 1 $aSAVARIS, M. 700 1 $aSILVEIRA, F. S. 700 1 $aSCHMITZ, H. J. 700 1 $aSIEGLOCH, A. E. 700 1 $aSIEWERT, R. R. 700 1 $aSILVA FILHO, P. J. S. da 700 1 $aSOARES, A. G. 700 1 $aSOMAVILLA, A. 700 1 $aSPEROTTO, P. 700 1 $aSPIES, M. R. 700 1 $aTIRELLI, F. P. 700 1 $aTOZETTI, A. M. 700 1 $aVERRASTRO, L. 700 1 $aELY, C. V. 700 1 $aSILVA, Â. Z. da 700 1 $aZANK, C. 700 1 $aZEFA, E. 700 1 $aOVERBECK, G. E. 773 $tFrontiers of Biogeography$gv. 15, n. 2, e59288, 2023.
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Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
07/12/2015 |
Data da última atualização: |
11/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COSTA, D. C. C. da; PINHEIRO, G. de S.; OLIVEIRA, G. M. de; SANTOS, A. T. N. dos; SANTANA, C. V. da S.; ANGELOTTI, F.; DANTAS, B. F. |
Afiliação: |
DANIELLE CAROLINA CAMPOS DA COSTA, Bolsista FAPESB; GISELLE DE SOUZA PINHEIRO, Bolsista CAPES; GILMARA MOREIRA DE OLIVEIRA, Bolsista CAPES; ALINE THAIANE NUNES DOS SANTOS, Graduanda da UNEB; CARMEM VALDENIA DA SILVA SANTANA, Doutoranda UFPB; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA. |
Título: |
Emergência e crescimento inicial de plântulas de cebola sob o aumento da temperatura e concentração de CO2. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Geografia Física, Recife, v. 8, p. 471-483, 2015. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Número especial IV SMUD 2015. |
Conteúdo: |
As mudanças climáticas, especialmente o aumento da temperatura e da concentração de gases de efeito estufa na atmosfera , afetarão o crescimento e desenvolvimento das plantas. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de aumento da temperatura e da concentração de CO2 na emergência de plântulas de cebola das cultivares Alfa São Francisco, Franciscana IPA 10, Vale Ouro IPA 11 e Serena. O experimento foi conduzido em câmaras de crescimento, com controle de umidade, luminosidade, temperatura e CO2, durante 12 dias. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4x4x2, com quatro cultivares de cebola, quatro temperaturas (25 ºC; 28 ºC; 31 ºC e 34 ºC) e duas concentrações de CO2 (380 e 770 ppm) e com quatro repetições e 36 sementes por tratamento. Sementes de cebola das cultivares Alfa São Francisco, Franciscana IPA 10, Vale Ouro IPA 11 e Serena foram semeadas em bandejas de polietileno com 36 células contendo substrato comercial e mantido nas diferentes concentrações de CO2 e temperatura. Foram avaliados a porcentagem de emergência, tempo médio de emergência, velocidade de emergência, índice de velocidade de emergência, comprimento da parte aérea e comprimento da raiz principal. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Scott Knott a 5% de probabilidade. As concentrações de CO2 e as diferentes temperaturas proporcionaram efeitos significativos entre as cultivares para a maioria das variáveis analisadas. O aumento de CO2 e temperatura influenciaram no processo de emergência de plântulas de cebola. MenosAs mudanças climáticas, especialmente o aumento da temperatura e da concentração de gases de efeito estufa na atmosfera , afetarão o crescimento e desenvolvimento das plantas. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de aumento da temperatura e da concentração de CO2 na emergência de plântulas de cebola das cultivares Alfa São Francisco, Franciscana IPA 10, Vale Ouro IPA 11 e Serena. O experimento foi conduzido em câmaras de crescimento, com controle de umidade, luminosidade, temperatura e CO2, durante 12 dias. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4x4x2, com quatro cultivares de cebola, quatro temperaturas (25 ºC; 28 ºC; 31 ºC e 34 ºC) e duas concentrações de CO2 (380 e 770 ppm) e com quatro repetições e 36 sementes por tratamento. Sementes de cebola das cultivares Alfa São Francisco, Franciscana IPA 10, Vale Ouro IPA 11 e Serena foram semeadas em bandejas de polietileno com 36 células contendo substrato comercial e mantido nas diferentes concentrações de CO2 e temperatura. Foram avaliados a porcentagem de emergência, tempo médio de emergência, velocidade de emergência, índice de velocidade de emergência, comprimento da parte aérea e comprimento da raiz principal. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Scott Knott a 5% de probabilidade. As concentrações de CO2 e as diferentes temperaturas proporcionaram efeitos significativos entre as cultivares para a maioria das variáv... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Concentração de CO2; Mudanças Climáticas; Onion; Plântulas de cebola. |
Thesagro: |
Agricultura; Cebola; Impacto ambiental. |
Thesaurus NAL: |
Climate change. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/134968/1/Barbara-2015.pdf
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Marc: |
LEADER 02585naa a2200301 a 4500 001 2030762 005 2016-02-11 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, D. C. C. da 245 $aEmergência e crescimento inicial de plântulas de cebola sob o aumento da temperatura e concentração de CO2.$h[electronic resource] 260 $c2015 500 $aNúmero especial IV SMUD 2015. 520 $aAs mudanças climáticas, especialmente o aumento da temperatura e da concentração de gases de efeito estufa na atmosfera , afetarão o crescimento e desenvolvimento das plantas. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de aumento da temperatura e da concentração de CO2 na emergência de plântulas de cebola das cultivares Alfa São Francisco, Franciscana IPA 10, Vale Ouro IPA 11 e Serena. O experimento foi conduzido em câmaras de crescimento, com controle de umidade, luminosidade, temperatura e CO2, durante 12 dias. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4x4x2, com quatro cultivares de cebola, quatro temperaturas (25 ºC; 28 ºC; 31 ºC e 34 ºC) e duas concentrações de CO2 (380 e 770 ppm) e com quatro repetições e 36 sementes por tratamento. Sementes de cebola das cultivares Alfa São Francisco, Franciscana IPA 10, Vale Ouro IPA 11 e Serena foram semeadas em bandejas de polietileno com 36 células contendo substrato comercial e mantido nas diferentes concentrações de CO2 e temperatura. Foram avaliados a porcentagem de emergência, tempo médio de emergência, velocidade de emergência, índice de velocidade de emergência, comprimento da parte aérea e comprimento da raiz principal. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Scott Knott a 5% de probabilidade. As concentrações de CO2 e as diferentes temperaturas proporcionaram efeitos significativos entre as cultivares para a maioria das variáveis analisadas. O aumento de CO2 e temperatura influenciaram no processo de emergência de plântulas de cebola. 650 $aClimate change 650 $aAgricultura 650 $aCebola 650 $aImpacto ambiental 653 $aConcentração de CO2 653 $aMudanças Climáticas 653 $aOnion 653 $aPlântulas de cebola 700 1 $aPINHEIRO, G. de S. 700 1 $aOLIVEIRA, G. M. de 700 1 $aSANTOS, A. T. N. dos 700 1 $aSANTANA, C. V. da S. 700 1 $aANGELOTTI, F. 700 1 $aDANTAS, B. F. 773 $tRevista Brasileira de Geografia Física, Recife$gv. 8, p. 471-483, 2015.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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