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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados; Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
09/05/2000 |
Data da última atualização: |
18/03/2014 |
Autoria: |
MOREIRA, C. T.; SOUZA, P. I. de M. de; FARIAS NETO, A. L. de; ALMEIDA, L. A. de. |
Título: |
Ocorrência de variações na coloração do hilo de sementes de cultivares de soja [Glycine max (L.) Merrill]. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Planaltina: Embrapa Cerrados, 1999. |
Páginas: |
4p. |
Série: |
(Embrapa Cerrados. Comunicado Tecnico, 5). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cor do hilo da semente de soja é uma das principais caracteri´sitcas utilizadas pelos melhoristas para descrever uma cultivar. Nos laboratórios de análise de sementes, é bastante útil para diferenciar cultivares e detectar misturas varietais. Apesar de o controle genético ser relativamente simples, a cor do hilo pode apresentar variações de tonalidade em função da origem genética. A genética da coloração do hilo e do tegumento da semente é estruturada em interações alélicas com outros genes que governam as cores da pubescência e da flor das plantas. Variações de tonalidade para um mesma cor podem ocorrer por efeito ambiental. Na safra agrícola 1998/1999, constataram-se variações na cor de hilo das cvs. BRS Carla e BRS Celeste em algumas regiões com veranicos e altas temperaturas durante a formação das sementes. Nesses casos, os analistas dos laboratórios de sementes devem considerar diferenças de tonalidade como aceitáveis, na emissão dos laudos das análises. |
Palavras-Chave: |
Colour; Cor do hilo; Cultivar BRS Carla; Cultivar BRS Celeste; Hilo; Seed; Soybean. |
Thesagro: |
Cerrado; Cor; Glycine Max; Semente; Soja; Variedade. |
Thesaurus Nal: |
seeds; soybeans; varieties. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/99471/1/comtec-05.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
30/09/2021 |
Data da última atualização: |
15/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MADARI, B. E.; CARVALHO, M. T. de M.; OLIVEIRA, J. de M.; SILVEIRA, A. L. R. da; FREITAS, F. M. C.; KOAKUZU, S. N.; SIQUEIRA, M. M. de B.; ARAÚJO, W. A. de; PACHECO, A. R.; MACHADO, P. L. O. de A. |
Afiliação: |
BEATA EMOKE MADARI, CNPAF; MARCIA THAIS DE MELO CARVALHO, CNPAF; JANAÍNA DE MOURA OLIVEIRA, pos-doutorado CNPAF; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES DA SILVEIRA, FACULDADE ARAGUAIA; FERNANDA MARA CUNHA FREITAS, CNPGL; SELMA NAKAMOTO KOAKUZU, CNPAF; MATHEUS MENTONE DE BRITTO SIQUEIRA; WILKER ALVES DE ARAÚJO; ABILIO RODRIGUES PACHECO, CNPF; PEDRO LUIZ OLIVEIRA DE A MACHADO, CNPAF. |
Título: |
Soil carbon stocks at 3 and 11 years of an integrated crop-livestock-forestry system on a clayey Ferralsol in the brazilian savanna. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FORESTRY SYSTEMS: 100% DIGITAL, 2., 2021. WCCLF 2021 proceedings. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2021. |
Páginas: |
p. 72-78. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Integrated Crop-Livestock-Forestry systems (ICLF) are potential carbon sinks. Here we present soil organic carbon (SOC) stocks in an ICLF system at 3 and 11 years after implementation. The ICLF was implemented in 2008/2009 at Boa Vereda farm, in Cachoeira Dourada, Goiás state, Central-West region of Brazil, on a clay Ferralsol. SOC stocks were determined within rows of trees and between rows of trees, hereby called alley, in three soil layers (0.0-0.3, 0.3-1.0 and 0.0-1.0 m) in 2012 and 2020. A non-cultivated pasture was used as reference. Results show a trend for increased soil C stocks at 0.0-1.0 m under ICLF system from 3 to 11 years after implementation compared to the non-cultivated pasture. There was also a higher C accumulation rate under ILPF at this soil layer, compared to the same pasture. All treatments lost C at 0.3-1.0 m, but the non-cultivated pasture lost C the most rapidly. At 0.0-0.3 m all treatments gained C over time. These data only relate to the effect of the presence of trees in the ICLF, weighted COS stocks from tree-rows and alleys were not calculated in this paper. |
Palavras-Chave: |
Eucalyptus trees; Integração lavoura-pecuária-floresta. |
Thesagro: |
Carbono; Cerrado; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Beef cattle; Biosphere; Carbon sequestration; Soil organic carbon. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226503/1/wcclf2021-p72.pdf
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Marc: |
LEADER 02254nam a2200337 a 4500 001 2134893 005 2022-09-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMADARI, B. E. 245 $aSoil carbon stocks at 3 and 11 years of an integrated crop-livestock-forestry system on a clayey Ferralsol in the brazilian savanna.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FORESTRY SYSTEMS: 100% DIGITAL, 2., 2021. WCCLF 2021 proceedings. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte$c2021 300 $ap. 72-78. 520 $aIntegrated Crop-Livestock-Forestry systems (ICLF) are potential carbon sinks. Here we present soil organic carbon (SOC) stocks in an ICLF system at 3 and 11 years after implementation. The ICLF was implemented in 2008/2009 at Boa Vereda farm, in Cachoeira Dourada, Goiás state, Central-West region of Brazil, on a clay Ferralsol. SOC stocks were determined within rows of trees and between rows of trees, hereby called alley, in three soil layers (0.0-0.3, 0.3-1.0 and 0.0-1.0 m) in 2012 and 2020. A non-cultivated pasture was used as reference. Results show a trend for increased soil C stocks at 0.0-1.0 m under ICLF system from 3 to 11 years after implementation compared to the non-cultivated pasture. There was also a higher C accumulation rate under ILPF at this soil layer, compared to the same pasture. All treatments lost C at 0.3-1.0 m, but the non-cultivated pasture lost C the most rapidly. At 0.0-0.3 m all treatments gained C over time. These data only relate to the effect of the presence of trees in the ICLF, weighted COS stocks from tree-rows and alleys were not calculated in this paper. 650 $aBeef cattle 650 $aBiosphere 650 $aCarbon sequestration 650 $aSoil organic carbon 650 $aCarbono 650 $aCerrado 650 $aSolo 653 $aEucalyptus trees 653 $aIntegração lavoura-pecuária-floresta 700 1 $aCARVALHO, M. T. de M. 700 1 $aOLIVEIRA, J. de M. 700 1 $aSILVEIRA, A. L. R. da 700 1 $aFREITAS, F. M. C. 700 1 $aKOAKUZU, S. N. 700 1 $aSIQUEIRA, M. M. de B. 700 1 $aARAÚJO, W. A. de 700 1 $aPACHECO, A. R. 700 1 $aMACHADO, P. L. O. de A.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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