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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
05/09/1995 |
Data da última atualização: |
19/01/2017 |
Autoria: |
CAPALBO, D. M. F.; MORAES, I. O.; MORAES, R. O. |
Afiliação: |
DEISE MARIA FONTANA CAPALBO, CNPMA; IRACEMA O. MORAES, UNESP; REGINA O. MORAES, UNICAMP. |
Título: |
Development of a bioreactor for semi-solid fermentation purposes: bacterial insecticide fermentation. |
Ano de publicação: |
1994 |
Fonte/Imprenta: |
In: PROCEEDINGS OF THE INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND FOOD,6., 1994, London. London: Blackie, 1994. |
Páginas: |
p.606-608 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The development of Bacillus thuringiensis to obtain bacterial insecticide was well studied in Brazil. In the submerged process it was studied in a 250-liter fermentor, that is semi-pilot size production, and offers the opportunity to scale up to a commercial scale. When comparing with semi-solid processes, it can be concluded that in developing countries this is a lower cost process that uses cheaper sources of carbohydrates and proteins available in those regions. Threfore, it was decided to study parameters and variables to solve the difficulties encountered in this process. Heat and mass transfer, and sterility level are important engineering aspects to be considered. Yield and productivity are fundamental to cost studies and make the semi-solid process more feasible in developing countries, using a properly designed bioreactor. |
Palavras-Chave: |
Biocontrol agent; Bioinsecticide; Bioreactor; Bt spores; Production; Submerged fermentation process; Substrates. |
Thesagro: |
Bacillus Thuringiensis. |
Thesaurus Nal: |
biological control. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
10/01/2012 |
Data da última atualização: |
10/01/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOARES, M. A.; QUINTELA, E. D.; MOURA, E. C. de; SILVA, J. F. A. e; MOREIRA, J. A. A.; FARIA, J. C. de. |
Afiliação: |
MARIANNE ARAÚJO SOARES, estagiária CNPAF; ELIANE DIAS QUINTELA, CNPAF; EDMAR CARDOSO DE MOURA, CNPAF; JOSE FRANCISCO ARRUDA E SILVA, CNPAF; JOSE ALOISIO ALVES MOREIRA, CNPMS; JOSIAS CORREA DE FARIA, CNPAF. |
Título: |
Avaliação dos artrópodes em feijoeiro (Phaseolus vulgaris) convencional e geneticamente modificado em Sete Lagoas, MG. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
CONAFE. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do feijoeiro geneticamente modificado sobre a população de artrópodes e outros invertebrados da superfície do solo. |
Thesagro: |
Animal invertebrado; Engenharia genética; Feijão; Phaseolus vulgaris. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/51962/1/ent1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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