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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
12/06/2023 |
Data da última atualização: |
12/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
FLORENTINO, G. D.; MARTORANO, L. G.; SANTOS, S. A. L. dos; MORAES, J. R. da S. C. de; MIRANDA, I. P. de A.; RUIVO, M. de L. P. |
Afiliação: |
GELSON DIAS FLORENTINO, DOUTORANDO BIONORTE; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; SANDRO AUGUSTO LIMA DOS SANTOS, Cerâmica Montemar; JOSÉ REINALDO DA SILVA CABRAL DE MORAES, DOUTORANDO USP; IRES PAULA DE ANDRADE MIRANDA, INPA; MARIA DE LOURDES PINHEIRO RUIVO, MPEG. |
Título: |
Bioeconomic potential of sustainability indicators in a ceramic production center in the Western Amazon. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: MIKKOLA, H. (ed.). Ecosystem and Biodiversity of Amazonia. [S.l.]: Intechopen, 2021. |
Páginas: |
Cap. 9. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.94002 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The use of Amazonian biodiversity has great potential to produce bioproducts in diverse production chains and segments of industry. The combination of public policies with biotechnological development represents an important indicator for the implementation of sustainable production chains that adhere to the Sustainable Development Objectives (SDO). The ceramic industries in the Amazon region represent activities that promote local economic development through the use of biological resources that can be transformed into bioproducts that are considered a reference for sustainable production in world markets. The operations of these industries have great potential to incorporate technologies that can be used for fabrication of ceramic products on a biological base that is compatible with bioeconomic guidelines. The principle of a bioeconomy is centered on the possibility of transformation of natural resources into bioproducts that aggregate technologies and contribute to increase incomes and reduce environmental impacts. In this way, the integration of different fields of science should be stimulated to incorporate new technologies that favor business models that comply with the premises of sustainability |
Palavras-Chave: |
Bioeconomia. |
Thesagro: |
Biodiversidade. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
01/08/2022 |
Data da última atualização: |
02/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
DOMENEGHINI, E.; MANDELLI, F.; TONIETTO, J.; SANTOS, L. S.; ZAT, D. A. |
Afiliação: |
ELOISA DOMENEGHINI, CEFET-BG; FRANCISCO MANDELLI, CNPUV; JORGE TONIETTO, CNPUV; LUCAS SARTORI SANTOS, CEFET-BG; DALTON ANTÔNIO ZAT, CEFET-BG. |
Título: |
Caracterização do potencial enológico das cultivares Cabernet Sauvignon e Chardonnay visando a identificação de terroirs na Serra Gaúcha, RS. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 4., 2006, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2006. p. 17 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As diferentes cultivares de videira apresentam distintos desempenhos em função das condições de clima, solo e manejo de cada local de cultivo. As cultivares com melhor aptidão irão originar vinhos com melhor expressão de qualidade e tipicidade da região. Para caracterizar o comportamento das cultivares Cabernet Sauvignon e Chardonnay na região da Serra Gaúcha foram colhidas semanalmente, na safra de 2005/2006, uvas de dez vinhedos localizados em distintas condições de clima, solo e topografia no Vale dos Vinhedos, em Monte Belo do Sul e em Pinto Bandeira. |
Palavras-Chave: |
Cultivares; Videira. |
Thesagro: |
Clima; Solo. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145094/1/doc057-19.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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