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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  23/01/2006
Data da última atualização:  29/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  QUEIROZ, V. T.; GUIMARAES, C. T.; ANHERT, D.; SCHUSTER, I.; DAHER, R. T.; PEREIRA, M. G.; MIRANDA, V. R. M; LOGUERCIO, L. L.; BARROS, E. G.; MOREIRA, M. A.
Afiliação:  CLAUDIA TEIXEIRA GUIMARAES, CNPMS.
Título:  Identification of a major QTL in cocoa (Theobroma cacao L.) associated with resistance to witches' broom disease.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Plant Breeding, Berlin, v. 122, n. 3, p. 268-272, 2003.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The witches' broom disease caused by the fungus Crinipellis perniciosa is the main limiting factor for cocoa production in South America and the Caribbean. In Brazil, this disease affects almost all cocoa-growing regions, causing serious economic, social and ecological damage. The aim of this study was to map genomic regions associated with resistance to C. perniciosa using an F2 population derived from a cross between 'Scavina-6' (resistant) and 'ICS-1' (susceptible). The phenotypic index was determined as the average number of vegetative witches' brooms per canopy area of each plant, the witches' brooms were counted and eliminated during six field evaluations between May 1998 and August 1999. A total of 124 random amplified polymorphic DNA (RAPD) and 69 amplified fragment length polymorphism (AFLP) markers were mapped along 25 linkage groups covering 1713 cM of cocoa genome. After employing single factor and composite interval mapping analyses, a major quantitative trait loci (QTL) flanked by the marker AV14.940 was identified in the linkage group 11, explaining almost 35% of the resistance to witches' broom. The present result suggests that this QTL acts as a major dominant component of resistance to this pathogen, with great potential for use in marker-assisted selection procedures in cocoa breeding programmes..
Thesagro:  Crinipellis Perniciosa; Marcador Molecular.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS18263 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  06/03/2017
Data da última atualização:  06/03/2017
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MENDONÇA, M. A. de S.; PINTO, J. V.; VITAL, R. de J.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  MARINA APARECIDA DE SOUSA MENDONÇA, pós-graduação UFG; JENNIFER VIEIRA PINTO, pós-graduação UFG; RAYANE DE JESUS VITAL, estagiária CNPAF; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Estudo de um novo método de cocção e avaliação da qualidade culinária de grãos de feijão carioca (Phaseolus vulgaris L.).
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016.
Páginas:  p. 95.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Para avaliar a qualidade culinária dos grãos ao longo do armazenamento, determinou-se a capacidade de hidratação, dureza instrumental do grão cozido (texturômetro) e capacidade de cocção dos grãos, utilizando-se duas metodologias: em Cozedor de Mattson (padrão) e seguindo método modificado pela UFLA.
Thesagro:  Cocção; Feijão; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157144/1/p95.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF34722 - 1UPCRA - DD20162016
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