|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
17/11/2017 |
Data da última atualização: |
09/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, K. J. da; TEODORO, P. E.; MENEZES, C. B. de; JÚLIO, M. P. M.; SOUZA, V. F. de; SILVA, M. J. da; PIMENTEL, L. D.; BORÉM, A. |
Afiliação: |
Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Viçosa; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; Universidade Federal de São João del-Rei; Universidade Federal de São João del-Rei; Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Viçosa. |
Título: |
Contribution of morphoagronomic traits to grain yield and earliness in grain sorghum. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 16, n. 2, p. 1-10, 2017. |
DOI: |
10.4238/gmr16029649 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Given the importance of selecting lines to obtain hybrids, we aimed to verify the relationship between morphological traits that can be used as the criteria for the selection of sorghum lines with high grain yield and earliness. A total of 18 traits were evaluated in 160 sorghum elite lines, in an incomplete block design with two replicates. A correlation network was used to graphically express the estimates of phenotypic and genotypic correlations between the traits. Two path analyses were processed, the first considering grain yield and the second considering flowering as the principle dependent variable. In general, most of the variation in the grain yield and flowering of sorghum lines was explained by the traits evaluated. Selecting sorghum lines with greater width of the third leaf blade from flag leaf, panicle weight, and panicle harvest index might lead to increased grain yield, and selecting sorghum genotypes with higher plant height might lead to reduced earliness and increased grain yield. Thus, the results suggest the establishment of selection indices aiming at simultaneously increasing the grain yield and earliness in sorghum genotypes. |
Thesagro: |
Grão; Rendimento; Seleção genética; Sorghum bicolor. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166866/1/Contribution-morphoagronomic.pdf
|
Marc: |
LEADER 01958naa a2200265 a 4500 001 2079969 005 2018-02-09 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.4238/gmr16029649$2DOI 100 1 $aSILVA, K. J. da 245 $aContribution of morphoagronomic traits to grain yield and earliness in grain sorghum.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aGiven the importance of selecting lines to obtain hybrids, we aimed to verify the relationship between morphological traits that can be used as the criteria for the selection of sorghum lines with high grain yield and earliness. A total of 18 traits were evaluated in 160 sorghum elite lines, in an incomplete block design with two replicates. A correlation network was used to graphically express the estimates of phenotypic and genotypic correlations between the traits. Two path analyses were processed, the first considering grain yield and the second considering flowering as the principle dependent variable. In general, most of the variation in the grain yield and flowering of sorghum lines was explained by the traits evaluated. Selecting sorghum lines with greater width of the third leaf blade from flag leaf, panicle weight, and panicle harvest index might lead to increased grain yield, and selecting sorghum genotypes with higher plant height might lead to reduced earliness and increased grain yield. Thus, the results suggest the establishment of selection indices aiming at simultaneously increasing the grain yield and earliness in sorghum genotypes. 650 $aGrão 650 $aRendimento 650 $aSeleção genética 650 $aSorghum bicolor 700 1 $aTEODORO, P. E. 700 1 $aMENEZES, C. B. de 700 1 $aJÚLIO, M. P. M. 700 1 $aSOUZA, V. F. de 700 1 $aSILVA, M. J. da 700 1 $aPIMENTEL, L. D. 700 1 $aBORÉM, A. 773 $tGenetics and Molecular Research, Ribeirão Preto$gv. 16, n. 2, p. 1-10, 2017.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
31/01/2018 |
Data da última atualização: |
07/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PONTES, J. P.; CORREIA, V. T. da V.; MIGUEL, R. de A.; QUEIROZ, V. A. V.; OLIVEIRA, F. C. E. de; FERREIRA, A. A. |
Afiliação: |
RAFAEL DE ARAUJO MIGUEL, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS. |
Título: |
Determinação de antioxidantes e aceitação sensorial de iogurte concentrado tipo grego adicionado de farinha integral de sorgo. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Antocianina; Cereal; Tanino. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171985/1/Determinacao-antioxidantes.pdf
|
Marc: |
LEADER 00754nam a2200193 a 4500 001 2086841 005 2018-02-07 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPONTES, J. P. 245 $aDeterminação de antioxidantes e aceitação sensorial de iogurte concentrado tipo grego adicionado de farinha integral de sorgo.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação. Campinas: UNICAMP$c2017 650 $aAntocianina 650 $aCereal 650 $aTanino 700 1 $aCORREIA, V. T. da V. 700 1 $aMIGUEL, R. de A. 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aOLIVEIRA, F. C. E. de 700 1 $aFERREIRA, A. A.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|