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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  02/06/2000
Data da última atualização:  02/06/2000
Autoria:  FREY, S. D.; ELLIOTT, E. T.; PAUSTIAN, K.
Título:  Bacterial and fungal abundance and biomass in conventional and no-tillage agroecosystems along two climatic gradients.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Soil Biology and Biochemistry, Oxford, v. 31, p. 573-585, 1999.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Microbial community composition may be an important determinant of soil organic matter (SOM) decomposition rates and nutrient turnover and availability in agricultural soils. Soil samples were collected from six long-term tillage comparison experiments located along two climatic gradients to examine the effects of no-tillage (NT) and conventional tillage (CT) management on bacterial and fungal abundance and biomass and to examine potential controls on the relative abundances of bacteria and fungi in these two systems. Samples were divided into 0-5 and 5-20 cm depth increments and analyzed for bacterial and fungal abundance and biomass, total C and N, particulate organic matter C and N (POM-C and N), soil water content, texture, pH, and water-stable aggregate distributions. Soil moisture, which varied by tillage treatment and geographically with climate, ranged from 0.05 to 0.35 g g-1 dry soil in the surface 0-5 cm and 0.15 to 0.28 g g-1 dry soil at 5-20 cm. Measured organic matter C and N fractions and mean weight diameter (MWD) of water-stable aggregates were significantly higher in NT relative to CT at three of the six sites. Fungal hyphal length ranged from 19 to 292 m g-1 soil and was 1.9 to 2.5 times higher in NT compared to CT surface soil across all sites. Few significant tillage treatment differences in soil physical and chemical properties or in fungal abundance and biomass were observed at 5-20 cm. Bacterial abundance and biomass were not consistently influenced by... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agroecossistema; Biomassa microbiana; Direct sowing; Soil chemicophysical properties; Soil moisture; Soil physical; Zero tillage.
Thesagro:  Física do Solo; Fungo; Matéria Orgânica; Método Estatístico; Plantio Direto; Umidade do Solo.
Thesaurus Nal:  agroecosystems; analysis of variance; fungi; microbial biomass; no-tillage; organic matter; soil water content; statistical analysis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB24558 - 1ADDSP - --22367
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  08/01/2018
Data da última atualização:  07/02/2024
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  OLIVEIRA, V. M. de; MENDONCA, L. C.; PIRES, M. de F. A.; REIS, E. S. dos; MIRANDA, J. E. C. de; DINIZ, F. H.; VICENTINI, N. M.; COSTA, L. R. da; MAGALHAES, V. M. A. de.
Afiliação:  VANIA MARIA DE OLIVEIRA, CNPGL; LETICIA CALDAS MENDONCA, CNPGL; MARIA DE FATIMA AVILA PIRES, CNPGL; EDER SEBASTIAO DOS REIS, CNPGL; JOAO EUSTAQUIO CABRAL DE MIRANDA, CNPGL; FABIO HOMERO DINIZ, CNPGL; NIVEA MARIA VICENTINI, CNPGL; LUIZ RICARDO DA COSTA, CNPGL; VANESSA MAIA AGUIAR DE MAGALHAES, CNPGL.
Título:  Boas práticas de ordenha na propriedade familiar para obtenção de leite e queijo artesanal de qualidade : cartilhas elaboradas conforme metologia e-Rural.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa, 2017.
Páginas:  40 p.
Descrição Física:  il. color
ISBN:  978-85-7035-690-1
Idioma:  Português
Conteúdo:  A ordenha é uma das tarefas mais importantes em uma propriedade leiteira, pois é o momento em que o produtor obtém o principal produto de sua atividade: o leite. Uma boa ordenha é essencial para se obter leite de maneira rápida, higiênica e sem causar lesões nos tetos ou espalhar doenças entre as vacas. O objetivo desta cartilha é mostrar como melhorar a qualidade do leite para produção do queijo artesanal, assim como seu rendimento, utilizando as boas práticas no sistema de ordenha manual ou mecânica tipo latão ao pé mais conhecido como balde ao pé.
Palavras-Chave:  CCS; CTB; Ordenha manual; Qualidade do leite; Qualidade do queijo artesanal.
Thesagro:  Ordenha Mecânica.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170535/1/Cartilha-Boas-Praticas-de-ordenha.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL23854 - 1UMTFL - DD
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