Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  27/05/2022
Data da última atualização:  20/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, M. M. de; NICIURA, S. C. M.; ROCHA, M. I. P.; PAN, Z.; ZHOU, H.; BRUSCADIN, J. J.; DINIZ, W. J. da S.; AFONSO, J.; OLIVEIRA, P. S. N. de; MOURÃO, G. B.; ZERLOTINI NETO, A.; COUTINHO, L. L.; KOLTES, J. E.; REGITANO, L. C. de A.
Afiliação:  MARCELA MARIA DE SOUZA, IOWA STATE UNIVERSITY; SIMONE CRISTINA MEO NICIURA, CPPSE; MARINA IBELLI PEREIRA ROCHA, UFSCAR; ZHANGYUAN PAN, UNIVERSITY OF CALIFORNIA; HUAIJUN ZHOU, UNIVERSITY OF CALIFORNIA; JENNIFER JESSICA BRUSCADIN, UFSCAR; WELLISON JARLES DA SILVA DINIZ, AUBURN UNIVERSITY; JULIANA AFONSO; PRISCILA SILVA NEUBERN DE OLIVEIRA, UFSCAR; GERSON B. MOURÃO, ESALQ/USP; ADHEMAR ZERLOTINI NETO, CNPTIA; LUIZ LEHMANN COUTINHO, ESALQ/USP; JAMES E. KOLTES, IOWA STATE UNIVERSITY; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE.
Título:  DNA methylation may affect beef tenderness through signal transduction in Bos indicus.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Epigenetics & Chromatin, v. 15, n. 1, p. 1-16, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1186/s13072-022-00449-4
Idioma:  Inglês
Notas:  Article number: 15.
Conteúdo:  Abstract. Background:Beef tenderness is a complex trait of economic importance for the beef industry. Understanding the epigenetic mechanisms underlying this trait may help improve the accuracy of breeding programs. However, little is known about epigenetic effects on Bos taurus muscle and their implications in tenderness, and no studies have been conducted in Bos indicus.Results:Comparing methylation profile of Bos indicus skeletal muscle with contrasting beef tenderness at 14 days after slaughter, we identified differentially methylated cytosines and regions associated with this trait. Interestingly, muscle that became tender beef had higher levels of hypermethylation compared to the tough group. Enrichment analysis of predicted target genes suggested that differences in methylation between tender and tough beef may affect signal transduction pathways, among which G protein signaling was a key pathway. In addition, different meth-ylation levels were found associated with expression levels of GNAS, PDE4B, EPCAM and EBF3 genes. The differentially methylated elements correlated with EBF3 and GNAS genes overlapped CpG islands and regulatory elements. GNAS, a complex imprinted gene, has a key role on G protein signaling pathways. Moreover, both G protein signaling pathway and the EBF3 gene regulate muscle homeostasis, relaxation, and muscle cell-specificity.Conclusions:We present differentially methylated loci that may be of interest to decipher the epigenetic mecha-nisms affec... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  EBF3; Epigenoma; Epigenome; Força de cisalhamento; GNAS; Muscle; Músculo de nelore; Nelore; RRBS; Shear force.
Thesagro:  Bos Indicus; Bos Taurus; Metilação; Músculo.
Thesaurus Nal:  Cattle; DNA methylation; Methylation.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144144/1/DNA-MethylationMay.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA21212 - 1UPCAP - DD
CPPSE25654 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00028SOU2022.00077
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  14/05/2008
Data da última atualização:  12/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Local - A
Autoria:  GARRIDO, L. da R.; SÔNEGO, O. R.
Afiliação:  LUCAS DA RESSURREICAO GARRIDO, CNPUV; Olavo Roberto Sônego, CNPUV.
Título:  Maduras e podres.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, v. 8, n. 49, p. 6-8, 2008.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Modificações nos padrões de qualidade do vinho também alteram a suscetibilidade de viníferas ao fungo Glomerella cingulata, causador da podridão da uva madura. A doença, que até a safra de 2000/2001 era pouco significativa, tomou força com o melhoramento de variedades para uma melhor maturação, associado às condições de clima úmido favorável. Técnicas como o cultivo protegido e o chapéu chinês estão se mostrando eficientes no manejo da cultura por evitar molhamento dos cachos.
Palavras-Chave:  Podridão da uva madura.
Thesagro:  Controle Químico; Doença de Planta; Fungo; Hospedeiro; Sintoma; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/61594/1/GARRIDO-CultivarHF-v8n49p6-2008.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV9852 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional