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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  26/11/2020
Data da última atualização:  02/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MONTEIRO, P. C.; MAJOLO, C.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; O'SULLIVAN, F. L. A.; CHAGAS, E. C.
Afiliação:  Patrícia Castro Monteiro; CLAUDIA MAJOLO, CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; FERNANDA LOUREIRO ALMEIDA OSULLIVAN, CPAA; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA.
Título:  Antimicrobial activity of essential oils from Lippia sidoides, Ocimum gratissimum and Zingiber officinale against Aeromonas spp.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Essential Oil Research, v. 33, n. 2, p. 152-161, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10412905.2020.1848653
Idioma:  Inglês
Notas:  Early access icon nov. 2020. Atualizado em 2021.
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of Lippia sidoides, Ocimum gratissimum and Zingiber officinale?s essential oils against Aeromonas spp. isolates from Colossoma macropomum, and to determine their chemical composition. Essential oils were obtained through hydrodistillation and their chemical composition analyzed using gas chromatography coupled to mass spectrometry. The antimicrobial activity of the oils was evaluated by minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). The major compounds were thymol (76.6%), p-cymene (6.3%) and (E)- ?-caryophyllene (5.0%) in L. sidoides; eugenol (43.3%), 1,8-cineole (28.2%) and ?-selinene (5.5%) in O. gratissimum; and geranial (23.2%), neral (16.7%) and 1,8-cineole (15.8%) in Z. officinale. All the essential oils evaluated showed bactericidal action against isolates of Aeromonas spp., with MIC and MBC ranging from 625 to 5,000 ?g mL?1. We highlight the L. sidoides oil with the best antimicrobial activity (MIC and MBC ranging from 625 to 1,250 ?g mL?1).
Palavras-Chave:  Bioactive plants; Fish bacterium isolates; Minimum bactericidal concentration.
Thesaurus Nal:  Antibacterial properties; Antibiotics; Antioxidants; Aquaculture; Cloves; Eugenol; Ginger; Leaves; Minimum inhibitory concentration; Plants (botany).
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA38390 - 1UPCAP - DD
CTAA15068 - 1UPCAP - DD
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