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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  21/01/2022
Data da última atualização:  25/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  STEMPKOWSKI, L. A.; MAR, T. B.; PEREIRA, F. S.; SANTOS, A. K. A.; VALENTE, J. B.; LAU, D.; CASA, R. T.; SILVA, F. N. da.
Afiliação:  LUCAS ANTONIO STEMPKOWSKI, UFV; TALITA BERNARDON MAR; FERNANDO SARTORI PEREIRA, UDESC/Lages; ANA KAROLINY ALVES SANTOS, UDESC/Lages; JULIANA BORBA VALENTE, UDESC/Lages; DOUGLAS LAU, CNPT; RICARDO TREZZI CASA, UDESC/Lages; FÁBIO NASCIMENTO DA SILVA, UDESC/Lages.
Título:  Viroses em trigo no Brasil: uma visão histórica.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Revisão Anual de Patologia de Plantas, v. 28, p. 102-135, 2022.
DOI:  10.31976/0104-038321v280005
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: Wheat was introduced in Brazil with the arrival of European settlers. For a long time, it was cultivated on a smaller scale until, in the 1960s-1970s, changes in the economic-technological situation resulted in a significant increase in the cultivated area. During this period, there was also an increase in the importance of several phytosanitary problems. The 1960s-1970s mark the first scientific records describing viruses as pathogens of this culture in the country. The history of knowledge about viruses in wheat in Brazil has as important elements: (i) changes in the production systems and in the agricultural landscape; (ii) new technologies and tools for the study of viruses; and (iii) introductions of viruses and their vectors in the national territory. Resumo: O trigo foi introduzido no Brasil com a chegada dos colonizadores europeus. Por muito tempo, foi cultivado em menor escala, até que nos anos 1960-1970 mudanças na conjuntura econômica-tecnológica resultaram em um significativo aumento de sua área cultivada. Nesse período também houve um aumento da importância de vários problemas fitossanitários. As décadas de 1960-1970 marcam os primeiros registros científicos de descrição de vírus como patógenos dessa cultura no país. A história do conhecimento sobre viroses que infectam trigo no Brasil tem como elementos importantes: (i) as mudanças nos sistemas de produção e da paisagem agrícola; (ii) as novas tecnologias e ferramentas para estudo de vírus; e (iii) as... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Beny-viridae; Brazilian wheat spike virus; Vírus da espiga de trigo brasileiro; Vírus do anão amarelo da cevada; Wheat stripe mosaic virus.
Thesagro:  Mosaico; Trigo; Vírus.
Thesaurus Nal:  Barley yellow dwarf virus; Luteoviridae; Potyviridae; Tenuivirus; Wheat streak mosaic virus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230443/1/RAPP-Viroses.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45301 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  25/03/2020
Data da última atualização:  08/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  NOVAIS, C. B. de; SBRANA, C.; JESUS, E. da C.; ROUWS, L. F. M.; GIOVANNETTI, M.; AVIO, L.; SIQUEIRA, J. O.; SILVA, E. M. R. da; FARIA, S. M. de.
Afiliação:  Candido Barreto de Novais, UFRRJ; Cristiana Sbrana, CNR-Institute of Agricultural Biology and Biotechnology UOS Pisa,Pisa, Italy; EDERSON DA CONCEICAO JESUS, CNPAB; LUC FELICIANUS MARIE ROUWS, CNPAB; Manuela Giovannetti, CNR-Institute of Agricultural Biology and Biotechnology UOS Pisa,Pisa, Italy; Luciano Avio, Food and Environment, University of Pisa, Pisa, Italy; José Oswaldo Siqueira, UFLA; ELIANE MARIA RIBEIRO DA SILVA, CNPAB; SERGIO MIANA DE FARIA, CNPAB.
Título:  Mycorrhizal networks facilitate the colonization of legume roots by a symbiotic nitrogen-fixing bacterium.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Mycorrhiza, published Online: 25 march 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00572-020-00948-
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Here, we assessed whether nitrogen-fixing rhizobia can be transferred to the host legume Glycinemaxby ERM produced by Glomus formosa numisolate CNPAB020 colonizing the grass Urochloa decumbens. An H-bridge experimental system was developed to evaluate the migration of ERM and of the GFP-tagged Bradyrhizobium diazo efficiens USDA 110 strain across an air gap compartment. Mycorrhizal colonization, nodule formation in legumes, and occurrence of the GFP-tagged strain in root nodules were assessed by optical and confocal laser scanning microscopy. In the presence of non-mycorrhizalU. decumbens, legume roots were neither AMF-colonized nor nodulated. In contrast,G. formosa num ERM crossingthe discontinuous compartment connected mycorrhiza U. decumbens and G. maxroots, which showed 30?42% mycorrhizal colonization and 7?11 nodules per plant. Fluorescent B. diazo efficiens cells were detected in 94% ofG. maxroot nodules. Our findings reveal that, besides its main activity in nutrient transfer, ERM produced by AMF may facilitate bacterial translocation and the simultaneous associations of plants with beneficial fungi and bacteria, representing an important structure, functional tothe establishment of symbiotic relationships.
Palavras-Chave:  Arbuscular mycorrhizal fungi; Bacterial migration; Common mycorrhizal network; Extraradical mycelium; Plant symbioses.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB41364 - 1UPCAP - DD
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