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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
21/01/2022 |
Data da última atualização: |
25/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
STEMPKOWSKI, L. A.; MAR, T. B.; PEREIRA, F. S.; SANTOS, A. K. A.; VALENTE, J. B.; LAU, D.; CASA, R. T.; SILVA, F. N. da. |
Afiliação: |
LUCAS ANTONIO STEMPKOWSKI, UFV; TALITA BERNARDON MAR; FERNANDO SARTORI PEREIRA, UDESC/Lages; ANA KAROLINY ALVES SANTOS, UDESC/Lages; JULIANA BORBA VALENTE, UDESC/Lages; DOUGLAS LAU, CNPT; RICARDO TREZZI CASA, UDESC/Lages; FÁBIO NASCIMENTO DA SILVA, UDESC/Lages. |
Título: |
Viroses em trigo no Brasil: uma visão histórica. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Revisão Anual de Patologia de Plantas, v. 28, p. 102-135, 2022. |
DOI: |
10.31976/0104-038321v280005 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract: Wheat was introduced in Brazil with the arrival of European settlers. For a long time, it was cultivated on a smaller scale until, in the 1960s-1970s, changes in the economic-technological situation resulted in a significant increase in the cultivated area. During this period, there was also an increase in the importance of several phytosanitary problems. The 1960s-1970s mark the first scientific records describing viruses as pathogens of this culture in the country. The history of knowledge about viruses in wheat in Brazil has as important elements: (i) changes in the production systems and in the agricultural landscape; (ii) new technologies and tools for the study of viruses; and (iii) introductions of viruses and their vectors in the national territory. Resumo: O trigo foi introduzido no Brasil com a chegada dos colonizadores europeus. Por muito tempo, foi cultivado em menor escala, até que nos anos 1960-1970 mudanças na conjuntura econômica-tecnológica resultaram em um significativo aumento de sua área cultivada. Nesse período também houve um aumento da importância de vários problemas fitossanitários. As décadas de 1960-1970 marcam os primeiros registros científicos de descrição de vírus como patógenos dessa cultura no país. A história do conhecimento sobre viroses que infectam trigo no Brasil tem como elementos importantes: (i) as mudanças nos sistemas de produção e da paisagem agrícola; (ii) as novas tecnologias e ferramentas para estudo de vírus; e (iii) as introduções de vírus e seus vetores em território nacional. MenosAbstract: Wheat was introduced in Brazil with the arrival of European settlers. For a long time, it was cultivated on a smaller scale until, in the 1960s-1970s, changes in the economic-technological situation resulted in a significant increase in the cultivated area. During this period, there was also an increase in the importance of several phytosanitary problems. The 1960s-1970s mark the first scientific records describing viruses as pathogens of this culture in the country. The history of knowledge about viruses in wheat in Brazil has as important elements: (i) changes in the production systems and in the agricultural landscape; (ii) new technologies and tools for the study of viruses; and (iii) introductions of viruses and their vectors in the national territory. Resumo: O trigo foi introduzido no Brasil com a chegada dos colonizadores europeus. Por muito tempo, foi cultivado em menor escala, até que nos anos 1960-1970 mudanças na conjuntura econômica-tecnológica resultaram em um significativo aumento de sua área cultivada. Nesse período também houve um aumento da importância de vários problemas fitossanitários. As décadas de 1960-1970 marcam os primeiros registros científicos de descrição de vírus como patógenos dessa cultura no país. A história do conhecimento sobre viroses que infectam trigo no Brasil tem como elementos importantes: (i) as mudanças nos sistemas de produção e da paisagem agrícola; (ii) as novas tecnologias e ferramentas para estudo de vírus; e (iii) as... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Beny-viridae; Brazilian wheat spike virus; Vírus da espiga de trigo brasileiro; Vírus do anão amarelo da cevada; Wheat stripe mosaic virus. |
Thesagro: |
Mosaico; Trigo; Vírus. |
Thesaurus Nal: |
Barley yellow dwarf virus; Luteoviridae; Potyviridae; Tenuivirus; Wheat streak mosaic virus. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230443/1/RAPP-Viroses.pdf
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Marc: |
LEADER 02662naa a2200373 a 4500 001 2139245 005 2022-01-25 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.31976/0104-038321v280005$2DOI 100 1 $aSTEMPKOWSKI, L. A. 245 $aViroses em trigo no Brasil$buma visão histórica.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: Wheat was introduced in Brazil with the arrival of European settlers. For a long time, it was cultivated on a smaller scale until, in the 1960s-1970s, changes in the economic-technological situation resulted in a significant increase in the cultivated area. During this period, there was also an increase in the importance of several phytosanitary problems. The 1960s-1970s mark the first scientific records describing viruses as pathogens of this culture in the country. The history of knowledge about viruses in wheat in Brazil has as important elements: (i) changes in the production systems and in the agricultural landscape; (ii) new technologies and tools for the study of viruses; and (iii) introductions of viruses and their vectors in the national territory. Resumo: O trigo foi introduzido no Brasil com a chegada dos colonizadores europeus. Por muito tempo, foi cultivado em menor escala, até que nos anos 1960-1970 mudanças na conjuntura econômica-tecnológica resultaram em um significativo aumento de sua área cultivada. Nesse período também houve um aumento da importância de vários problemas fitossanitários. As décadas de 1960-1970 marcam os primeiros registros científicos de descrição de vírus como patógenos dessa cultura no país. A história do conhecimento sobre viroses que infectam trigo no Brasil tem como elementos importantes: (i) as mudanças nos sistemas de produção e da paisagem agrícola; (ii) as novas tecnologias e ferramentas para estudo de vírus; e (iii) as introduções de vírus e seus vetores em território nacional. 650 $aBarley yellow dwarf virus 650 $aLuteoviridae 650 $aPotyviridae 650 $aTenuivirus 650 $aWheat streak mosaic virus 650 $aMosaico 650 $aTrigo 650 $aVírus 653 $aBeny-viridae 653 $aBrazilian wheat spike virus 653 $aVírus da espiga de trigo brasileiro 653 $aVírus do anão amarelo da cevada 653 $aWheat stripe mosaic virus 700 1 $aMAR, T. B. 700 1 $aPEREIRA, F. S. 700 1 $aSANTOS, A. K. A. 700 1 $aVALENTE, J. B. 700 1 $aLAU, D. 700 1 $aCASA, R. T. 700 1 $aSILVA, F. N. da 773 $tRevisão Anual de Patologia de Plantas$gv. 28, p. 102-135, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
25/03/2020 |
Data da última atualização: |
08/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
NOVAIS, C. B. de; SBRANA, C.; JESUS, E. da C.; ROUWS, L. F. M.; GIOVANNETTI, M.; AVIO, L.; SIQUEIRA, J. O.; SILVA, E. M. R. da; FARIA, S. M. de. |
Afiliação: |
Candido Barreto de Novais, UFRRJ; Cristiana Sbrana, CNR-Institute of Agricultural Biology and Biotechnology UOS Pisa,Pisa, Italy; EDERSON DA CONCEICAO JESUS, CNPAB; LUC FELICIANUS MARIE ROUWS, CNPAB; Manuela Giovannetti, CNR-Institute of Agricultural Biology and Biotechnology UOS Pisa,Pisa, Italy; Luciano Avio, Food and Environment, University of Pisa, Pisa, Italy; José Oswaldo Siqueira, UFLA; ELIANE MARIA RIBEIRO DA SILVA, CNPAB; SERGIO MIANA DE FARIA, CNPAB. |
Título: |
Mycorrhizal networks facilitate the colonization of legume roots by a symbiotic nitrogen-fixing bacterium. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Mycorrhiza, published Online: 25 march 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s00572-020-00948- |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Here, we assessed whether nitrogen-fixing rhizobia can be transferred to the host legume Glycinemaxby ERM produced by Glomus formosa numisolate CNPAB020 colonizing the grass Urochloa decumbens. An H-bridge experimental system was developed to evaluate the migration of ERM and of the GFP-tagged Bradyrhizobium diazo efficiens USDA 110 strain across an air gap compartment. Mycorrhizal colonization, nodule formation in legumes, and occurrence of the GFP-tagged strain in root nodules were assessed by optical and confocal laser scanning microscopy. In the presence of non-mycorrhizalU. decumbens, legume roots were neither AMF-colonized nor nodulated. In contrast,G. formosa num ERM crossingthe discontinuous compartment connected mycorrhiza U. decumbens and G. maxroots, which showed 30?42% mycorrhizal colonization and 7?11 nodules per plant. Fluorescent B. diazo efficiens cells were detected in 94% ofG. maxroot nodules. Our findings reveal that, besides its main activity in nutrient transfer, ERM produced by AMF may facilitate bacterial translocation and the simultaneous associations of plants with beneficial fungi and bacteria, representing an important structure, functional tothe establishment of symbiotic relationships. |
Palavras-Chave: |
Arbuscular mycorrhizal fungi; Bacterial migration; Common mycorrhizal network; Extraradical mycelium; Plant symbioses. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02137naa a2200289 a 4500 001 2121368 005 2021-01-08 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s00572-020-00948-$2DOI 100 1 $aNOVAIS, C. B. de 245 $aMycorrhizal networks facilitate the colonization of legume roots by a symbiotic nitrogen-fixing bacterium.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aHere, we assessed whether nitrogen-fixing rhizobia can be transferred to the host legume Glycinemaxby ERM produced by Glomus formosa numisolate CNPAB020 colonizing the grass Urochloa decumbens. An H-bridge experimental system was developed to evaluate the migration of ERM and of the GFP-tagged Bradyrhizobium diazo efficiens USDA 110 strain across an air gap compartment. Mycorrhizal colonization, nodule formation in legumes, and occurrence of the GFP-tagged strain in root nodules were assessed by optical and confocal laser scanning microscopy. In the presence of non-mycorrhizalU. decumbens, legume roots were neither AMF-colonized nor nodulated. In contrast,G. formosa num ERM crossingthe discontinuous compartment connected mycorrhiza U. decumbens and G. maxroots, which showed 30?42% mycorrhizal colonization and 7?11 nodules per plant. Fluorescent B. diazo efficiens cells were detected in 94% ofG. maxroot nodules. Our findings reveal that, besides its main activity in nutrient transfer, ERM produced by AMF may facilitate bacterial translocation and the simultaneous associations of plants with beneficial fungi and bacteria, representing an important structure, functional tothe establishment of symbiotic relationships. 653 $aArbuscular mycorrhizal fungi 653 $aBacterial migration 653 $aCommon mycorrhizal network 653 $aExtraradical mycelium 653 $aPlant symbioses 700 1 $aSBRANA, C. 700 1 $aJESUS, E. da C. 700 1 $aROUWS, L. F. M. 700 1 $aGIOVANNETTI, M. 700 1 $aAVIO, L. 700 1 $aSIQUEIRA, J. O. 700 1 $aSILVA, E. M. R. da 700 1 $aFARIA, S. M. de 773 $tMycorrhiza, published Online: 25 march 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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