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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
15/12/2022 |
Data da última atualização: |
06/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
CARVALHO, L. M. J. DE; SOARES, A. G.; FONSECA, M. J. de O.; CARVALHO, J. L. V. de. |
Afiliação: |
LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; MARCOS JOSE DE OLIVEIRA FONSECA, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA. |
Título: |
Suco de limão: produção, composição e processamento. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: BAUERMANN, C. C. Alimentos: toxicologia e microbiologia & química e bioquímica. Ponta Grossa: Atena, 2022. cap. 19, p. 218-247. |
DOI: |
https://doi.org/10.22533/at.ed.37022170119 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Acid lime. |
Thesaurus Nal: |
Citrus latifolia; Food processing; Lemon juice. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 00716naa a2200205 a 4500 001 2149826 005 2023-01-06 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.22533/at.ed.37022170119$2DOI 100 1 $aCARVALHO, L. M. J. DE 245 $aSuco de limão$bprodução, composição e processamento.$h[electronic resource] 260 $c2022 650 $aCitrus latifolia 650 $aFood processing 650 $aLemon juice 653 $aAcid lime 700 1 $aSOARES, A. G. 700 1 $aFONSECA, M. J. de O. 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. de 773 $tIn: BAUERMANN, C. C. Alimentos: toxicologia e microbiologia & química e bioquímica. Ponta Grossa: Atena, 2022. cap. 19, p. 218-247.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
26/01/2022 |
Data da última atualização: |
26/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
OLIVEIRA, G. F.; MIRANDA, T. L. R.; NASCIMENTO, A. C. C.; NASCIMENTO, M.; CAIXETA, E. T.; SILVA, L. de F.; ALKIMIM, E. R.; SILVA, F. L. da. |
Afiliação: |
GABRIELA FRANÇA OLIVEIRA, UFV; TAIANA LOPES RANGEL MIRANDA, UFV; ANA CAROLINA CAMPANA NASCIMENTO, UFV; MOYSÉS NASCIMENTO, UFV; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA MOURA, CNPCa; LETÍCIA DE FARIA SILVA, UFV; EMILLY RUAS ALKIMIM, UFTM; FELIPE LOPES DA SILVA, UFV. |
Título: |
Discrimination of varietal groups and hybrids of coffea canephora species using multivariate analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Biometria, v. 39, n. 1, p. 194-201, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.28951/rbb.v39i1.525 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee growing is one of the most important agricultural activities in the world market. Among the commercially relevant species, there is Coffea canephora,which can be divided into the varietal groups Conilon and Robusta. These varietal groups have complementary agronomic interests. Because of this, hybrids are obtained through the crosses between these groups. Given the difficulty in differentiating between two varietal groups genotypes in the field, the correct discrimination is essential for the definition of crosses in breeding programs. In this context, the objective was to apply a discriminant analysis (DA) to define functions to differentiate between varietal groups and hybrids of canephora, as well as to identify the most relevant phenotypic traits in these functions. Data from 165 genotypes from the Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural e do Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza were used for which different plant traits were measured. The quadratic DA applied was the one with the best performance for genotype discrimination, with an average apparent error rate of 0.0333. Cercosporiose incidence, rust incidence and vegetative vigor were the most important traits in the varietal groups' discrimination. |
Thesagro: |
Café Robusta. |
Thesaurus NAL: |
Coffea; Discriminant analysis; Multivariate analysis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230540/1/Discrimination-of-varietal-groups-.pdf
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Marc: |
LEADER 02116naa a2200265 a 4500 001 2139353 005 2022-01-26 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.28951/rbb.v39i1.525$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, G. F. 245 $aDiscrimination of varietal groups and hybrids of coffea canephora species using multivariate analysis.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aCoffee growing is one of the most important agricultural activities in the world market. Among the commercially relevant species, there is Coffea canephora,which can be divided into the varietal groups Conilon and Robusta. These varietal groups have complementary agronomic interests. Because of this, hybrids are obtained through the crosses between these groups. Given the difficulty in differentiating between two varietal groups genotypes in the field, the correct discrimination is essential for the definition of crosses in breeding programs. In this context, the objective was to apply a discriminant analysis (DA) to define functions to differentiate between varietal groups and hybrids of canephora, as well as to identify the most relevant phenotypic traits in these functions. Data from 165 genotypes from the Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural e do Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza were used for which different plant traits were measured. The quadratic DA applied was the one with the best performance for genotype discrimination, with an average apparent error rate of 0.0333. Cercosporiose incidence, rust incidence and vegetative vigor were the most important traits in the varietal groups' discrimination. 650 $aCoffea 650 $aDiscriminant analysis 650 $aMultivariate analysis 650 $aCafé Robusta 700 1 $aMIRANDA, T. L. R. 700 1 $aNASCIMENTO, A. C. C. 700 1 $aNASCIMENTO, M. 700 1 $aCAIXETA, E. T. 700 1 $aSILVA, L. de F. 700 1 $aALKIMIM, E. R. 700 1 $aSILVA, F. L. da 773 $tRevista Brasileira de Biometria$gv. 39, n. 1, p. 194-201, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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