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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos; Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  22/11/2022
Data da última atualização:  01/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FEDDERN, V.; SCHEUERMANN, G. N.; COLDEBELLA, A.; GRESSLER, V.; BEDENDO, G. C.; CARON, L.; PEDROSO, A. C.; BACILA, D. M.; CUNHA JUNIOR, A.
Afiliação:  VIVIAN FEDDERN, CNPSA; GERSON NEUDI SCHEUERMANN, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; VANESSA GRESSLER, CNPSA; GIZELLE CRISTINA BEDENDO, CNPS; LUIZINHO CARON, CNPSA; ANTONIO C. PEDROSO, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia; DANNIELE M. BACILA, Universidade Federal do Paraná; ANILDO CUNHA JUNIOR, CNPSA.
Título:  Nicarbazin residue in tissues from broilers reared on reused litter conditions.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Animals, v. 12, n. 3107, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/ani12223107
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Nicarbazin (NCZ) is a worldwide used anticoccidial in poultry farming to avoid coccidiosis disease when chickens are reared on conventional poultry litter. If proper dosage and withdrawal time are not followed, the component dinitrocarbanilide (DNC) of NCZ may be present in chicken tissues, therefore posing a risk to consumers if the residues are above 200 ?g/kg. Litter reuse is a common and important practice in commercial chicken production. Literature is lacking about the influence of litter reuse on DNC deposition in chicken tissues and its impact on food safety. We aimed to evaluate DNC residues in breast and liver by LC?MS/MS from broilers from an experiment with 10 consecutive flocks during 2 years. The experiment included three treatments containing NCZ in the diet (T1 = 125 mg/kg, 1?21 d; T2 = 125 mg/kg, 1?32 d; T3 = 40 mg/kg, 1?32 d). DNC residues in chicken breast at 21 d in T1 ranged from 648.8?926 ?g/kg, at 32 d in T2 and T3 varied, respectively, from 232?667 ?g/kg and 52?189 ?g/kg. Regarding liver, DNC residues at 21 days in T1 ranged from 11,754?15,281 ?g/kg, at 32 days in T2 and T3 varied, respectively, from 10,168?15,021 ?g/kg and 2899?4573 ?g/kg. When NCZ was withdrawn from feed, DNC residues dropped to
Palavras-Chave:  Chicken breast fillet; Chicken liver; Dinitrocarbazina; DNC residues; File de peito de frango; Nic; Poultry farming; Resíduos de tecidos.
Thesagro:  Avicultura; Fígado; Frango de Corte; Segurança Alimentar.
Thesaurus Nal:  Aviculture; Chemical residues; Liquid chromatography; Nicarbazin.
Categoria do assunto:  --
E Economia e Indústria Agrícola
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148557/1/final9929.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS21173 - 1UPCAP - DD
CNPSA22454 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  28/05/2021
Data da última atualização:  28/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  RAMOS, M. O.; MORORÓ, A. M.; NERES, L. DE S.; LOURENÇO JUNIOR, J. DE B.; CHAPAVAL, L.
Afiliação:  MARCELA OLIVEIRA RAMOS, UFRA; ALAN MARTINS MORORÓ, UEVA, SOBRAL, CE; LILAINE DE SOUSA NERES, UEVA, SOBRAL, CE; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JUNIOR, UFRA; LEA CHAPAVAL ANDRI, CPPSE.
Título:  Avaliação da qualidade do leite de cabra produzido por agricultores dos estados do Rio Grande do Norte e do Ceará.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BUIATRIA, 10.; SEMANA DO MÉDICO VETERINÁRIO DO PARÁ, 37.; SIMPÓSIO PARAENSE DE MEDICINA VETERINÁRIA, 5., 2013, Belém. Anais... Belém: Associação Brasileira de Buiatria, 2013.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  This study aimed to characterize the quality of goat milk obtained from dairy farms family based in the states of Rio Grande do Norte and Ceará, Brazil, before and after the adoption of good practices in milking, according to Kit Embrapa of Manual Milking for dairy goats. The milk samples for total bacterial counts (CTB) were collected after the morning milking, directly from brass, for three days before and three days after the adoption of Kit Embrapa. The data was statistically analyzed by the statistical program R, through the Student t test for paired samples and comparison of means by logarithmic transformation neperiana. The mean values found were 5,2x105 CFU/mL and 4,1x105 CFU/mL respectively before and after use of the kit. The results indicate that the quality of goat milk produced on estates family based in both States, is within the parameters of hygiene and quality. However, there is a need for improvements in hygiene and sanitary handling of animals before, during and after milking, the milk for obtaining the best commercial quality.
Palavras-Chave:  Manejo sanitário.
Thesagro:  Agricultura Familiar; Leite de Cabra.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223531/1/AvaliacaoQualidadeLeite.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE25329 - 1UPCAA - DDPROCI-2013.00315RAM2021.00074
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