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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  21/08/2021
Data da última atualização:  21/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, A. de M.; PAULA, V. R. de; DIAS, E. H. O.; CARNEIRO, J. da C.; OTENIO, M. H.
Afiliação:  ANDRESSA DE MATOS NASCIMENTO, Universidade Federal de Juiz de Fora; VANESSA ROMARIO DE PAULA, CNPGL; EDGARD HENRIQUE OLIVEIRA DIAS, Universidade Federal de Juiz de Fora; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; MARCELO HENRIQUE OTENIO, CNPGL.
Título:  Quantitative microbial risk assessment of occupational and public risks associated with bioaerosols generated during the application of dairy cattle wastewater as biofertilizer.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Science of the Total Environment, v. 745, 140711, 2020
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.140711
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The reuse or recycling of wastewater provides environmental and economic benefits, representing a sustainable and circular alternative for the management of liquid waste. However, the application of effluents to agricultural crops via spraying creates a potentially dangerous situation for individuals exposed to airborne pathogens. This study used Quantitative Microbial Risk Assessment (QMRA) tools to quantitatively assess the microbial risks of occupational and public exposures to bioaerosols in fertigation scenarios by spraying untreated and treated dairy cattle wastewater. Analyses of Escherichia coli (EC) and spores of Clostridium perfringens (CpSP) in raw and treated effluents aswell as pathogen / indicator ratios fromthe literaturewere used to estimate the concentrations of Escherichia coli O157:H7 (EC O157:H7) and Cryptospodirium spp. (Crypto) in the air, and the results were applied to an atmospheric microbiological dispersion model. From the concentrations of pathogens in the air, infectious risks for downwind receptors were calculated. The risks of infection by EC O157:H7 to workers at 10mand 50maway fromthe emission source ranged between 3.81 × 10 1 and 2.68 × 10 3 pppy (per person per year), whereas to residents at 100m and 500 m ranged from4.59 × 10 1 to 1.51 × 10 4 pppy. Peak values (95th percentile) of occupational and public risks associated with the exposure to Crypto were 3.41 × 10 3 and 6.84× 10 4 pppy at 10mand 50mfromthe source, respectively, and were low... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aerosolization of pathogens; Atmospheric dispersion.
Thesagro:  Adubo de Esgoto; Bovino.
Thesaurus Nal:  Fertigation; Risk assessment.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25258 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  26/11/2008
Data da última atualização:  27/09/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BASSO, A.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G.; SCANAGATTA, V.; FURINI, G.; BORTOLI, L.
Afiliação:  ALEX BASSO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO GRANDE DO SUL; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; GUSTAVO BRUNETTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; VOLMIR SCANAGATTA, CNPUV; GRACIANE FURINI, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO GRANDE DO SUL; LIGIA BORTOLI, UNIVERSIDADE DE CAXIAS DO SUL.
Título:  Efeito de doses de boro sobre o crrescimento de videiras cultivadas em dois solos da região da Serra Gaúcha.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 2., 2008, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008.
Páginas:  p. 13.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Conteúdo:  O boro é um nutriente que, quando presente em doses corretas, é de fundamental importância para o crescimento da videira, visto que seus sintomas de deficiência mais acentuados são observados em tecidos jovens.
Palavras-Chave:  Anais; CNPUV; Crescimento vegetal; IC; Iniciação cientifica; Região da Serra Gaúcha.
Thesagro:  Boro; Solo; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/542800/1/10318.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV10318 - 1UMTRA - DD630.72E56r
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