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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
06/10/2022 |
Data da última atualização: |
06/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NUNES, C. A.; BERENGUER, E.; FRANÇA, F.; FERREIRA, J. N.; LEES, A. C.; LOUZADA, J.; SAYER, E. J.; SOLAR, R.; SMITH, C. C.; ARAGÃO, L. E. O. C.; BRAGA, D. de L.; CAMARGO, P. B. de; CERRI, C. E. P.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; DURIGAN, M.; MOURA, N.; OLIVEIRA, V. H. F.; RIBAS, C.; VAZ-DE-MELLO, F.; VIEIRA, I.; ZANETTI, R.; BARLOW, J. |
Afiliação: |
CÁSSIO ALENCAR NUNES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ERIKA BERENGUER, LANCASTER UNIVERSITY; FILIPE FRANÇA, UNIVERSITY OF BRISTOL; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; ALEXANDER C. LEES, MANCHESTER METROPOLITAN UNIVERSITY; JULIO LOUZADA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; EMMA J. SAYER, LANCASTER UNIVERSITY; RICARDO SOLAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; CHARLOTTE C. SMITH, LANCASTER UNIVERSITY; LUIZ E. O. C. ARAGÃO, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; DANIELLE DE LIMA BRAGA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; PLINIO BARBOSA DE CAMARGO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; CARLOS EDUARDO PELLEGRINO CERRI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; MARIANA DURIGAN, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; NÁRGILA MOURA, MUSEU PARAENSE EMÍLIO GOELDI; VICTOR HUGO FONSECA OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; CARLA RIBAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; FERNANDO VAZ-DE-MELLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO; IMA VIEIRA, MUSEU PARAENSE EMÍLIO GOELDI; RONALD ZANETTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JOS BARLOW, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Linking land-use and land-cover transitions to their ecological impact in the Amazon. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
PNAS, v. 119, n. 27, e2202310119, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1073/pnas.220231011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Human activities pose a major threat to tropical forest biodiversity and ecosystem serv-ices. Although the impacts of deforestation are well studied, multiple land-use andland-cover transitions (LULCTs) occur in tropical landscapes, and we do not knowhow LULCTs differ in their rates or impacts on key ecosystem components. Here, wequantified the impacts of 18 LULCTs on three ecosystem components (biodiversity,carbon, and soil), based on 18 variables collected from 310 sites in the BrazilianAmazon. Across all LULCTs, biodiversity was the most affected ecosystem component,followed by carbon stocks, but the magnitude of change differed widely amongLULCTs and individual variables. Forest clearance for pasture was the most prevalentand high-impact transition, but we also identified other LULCTs with high impact butlower prevalence (e.g., forest to agriculture). Our study demonstrates the importanceof considering multiple ecosystem components and LULCTs to understand the conse-quences of human activities in tropical landscapes |
Thesagro: |
Biodiversidade; Carbono; Degradação Ambiental; Desmatamento; Exploração Florestal. |
Thesaurus Nal: |
Biodiversity; Carbon; Deforestation; Degradation; Logging. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147169/1/pnas.2202310119.pdf
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Marc: |
LEADER 02398naa a2200505 a 4500 001 2147169 005 2022-10-06 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1073/pnas.220231011$2DOI 100 1 $aNUNES, C. A. 245 $aLinking land-use and land-cover transitions to their ecological impact in the Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aHuman activities pose a major threat to tropical forest biodiversity and ecosystem serv-ices. Although the impacts of deforestation are well studied, multiple land-use andland-cover transitions (LULCTs) occur in tropical landscapes, and we do not knowhow LULCTs differ in their rates or impacts on key ecosystem components. Here, wequantified the impacts of 18 LULCTs on three ecosystem components (biodiversity,carbon, and soil), based on 18 variables collected from 310 sites in the BrazilianAmazon. Across all LULCTs, biodiversity was the most affected ecosystem component,followed by carbon stocks, but the magnitude of change differed widely amongLULCTs and individual variables. Forest clearance for pasture was the most prevalentand high-impact transition, but we also identified other LULCTs with high impact butlower prevalence (e.g., forest to agriculture). Our study demonstrates the importanceof considering multiple ecosystem components and LULCTs to understand the conse-quences of human activities in tropical landscapes 650 $aBiodiversity 650 $aCarbon 650 $aDeforestation 650 $aDegradation 650 $aLogging 650 $aBiodiversidade 650 $aCarbono 650 $aDegradação Ambiental 650 $aDesmatamento 650 $aExploração Florestal 700 1 $aBERENGUER, E. 700 1 $aFRANÇA, F. 700 1 $aFERREIRA, J. N. 700 1 $aLEES, A. C. 700 1 $aLOUZADA, J. 700 1 $aSAYER, E. J. 700 1 $aSOLAR, R. 700 1 $aSMITH, C. C. 700 1 $aARAGÃO, L. E. O. C. 700 1 $aBRAGA, D. de L. 700 1 $aCAMARGO, P. B. de 700 1 $aCERRI, C. E. P. 700 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, R. C. de 700 1 $aDURIGAN, M. 700 1 $aMOURA, N. 700 1 $aOLIVEIRA, V. H. F. 700 1 $aRIBAS, C. 700 1 $aVAZ-DE-MELLO, F. 700 1 $aVIEIRA, I. 700 1 $aZANETTI, R. 700 1 $aBARLOW, J. 773 $tPNAS$gv. 119, n. 27, e2202310119, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registros recuperados : 197 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Oriental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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155. | | RIBEIRO, L. de O.; VIANA, E. de S.; GODOY, R. L. de O.; FREITAS, S. C. de; MATTA, V. M. da. Nutrients and bioactive compounds of pulp, peel and seed from umbu fruit. Ciência Rural, Santa Maria, v.49, n. 04, 11 p. e20180806, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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156. | | FELBERG, I.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; DELIZA, R.; FREITAS, S. C. de; GONCALVES, E. B.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; ANTONIASSI, R. Nutritional and consumer acceptance evaluation of soymilk from specialty and conventional soybean cultivars. Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022075, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Trigo. |
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158. | | SILVA, T. dos S.; CONTE, C.; SANTOS, J. de O.; SIMAS, E. S.; FREITAS, S. C. de; RAICES, R. L. S.; QUITÉRIO, S. L. Spectrometric method for determination of inorganic contaminants (arsenic, cadmium, lead and mercury) in Smooth weakfish fish. LWT - Food Science and Technology, v. 76, p. 87-94, 2017. Na publicação: T. S. Silva; J. O. Santos; S. C. Freitas. Na afiliação da primeira autora consta IFRJ, faltou o nome da Embrapa, mas no e-mail da própria como correspondente consta o e-mail da Embrapa. Na Afiliação da da terceira autora...Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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159. | | ANTONIASSI, R.; FREITAS, S. C. de; OLIVEIRA, S. P. de; VIEIRA, T. M. F. S.; BIZZO, H. R.; MATSUURA, M. I. da S. F.; MIRANDA, P. C. Valor nutricional da amêndoa de licuri (syagrus coronata) utilizada em preparações culinárias na região do semi-árido baiano. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas/SP. Ciência de alimentos: abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas/SP: FEA/Unicamp, 2005.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Meio Ambiente. |
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160. | | FREITAS, S. C. de; ANTONIASSI, R.; CONTE, C.; WILHELM, A. E.; SILVA, R. P. D. da; GUEDES, A. M. M.; LAVIOLA, B. G. Variação do teor de óleo, de fitato e de inibidor de tripsina em genótipos de pinhão manso. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 6.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 9., Natal, RN. Biodiesel: 10 anos de pesquisa, desenvolvimento e inovação no Brasil: anais. Lavras: UFLA, 2016. v. 1. p. 41-42. 1 pen drive card. Trabalhos científicos aprovados. Área temática 1 matérias primas.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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