Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  16/09/2014
Data da última atualização:  16/09/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BUFFARA, C. R. S.; ANGELOTTI, F.; VIEIRA, R. A.; BOGO, A.; TESSMANN, D. J.; BEM, B. P. de.
Afiliação:  CLÁUDIA REGINA SCAPIN BUFFARA, Universidade Estadual de Maringá; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA; RAFAEL AUGUSTO VIEIRA, Universidade Estadual de Maringá; AMAURI BOGO, Universidade do Estado de Santa Catarina; DAURI JOSÉ TESSMANN, Universidade Estadual de Maringá; BETINA PERREIRA DE BEM, Universidade do Estado de Santa Catarina.
Título:  Elaboration and validation of a diagrammatic scale to assess downy mildew severity in grapevine.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 44, n. 8, p. 1384-1391, ago, 2014.
DOI:  10.1590/0103-8478cr20131548
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The downy mildew, caused by Plasmopora viticola, is one of the most important grapevine (Vitis vinifera) diseases in Southern Brazil, causing defoliation and economic losses. The evaluation of disease severity is an important decision for adoption of strategies and tactics for disease control. Therefore, the objective of this work was to elaborate and to validate a diagrammatic scale to assess downy mildew severity in grapevine, respecting the limitations of visual acuity. The diagrammatic scale with seven levels of disease severity of 1, 3, 6, 12, 25, 50 and 75% was developed in two versions of black-and-white and color scale. The scales were tested and validated by eight raters with and without previous experience with grapevine downy mildew. The raters estimated the severity of 30 grapevine leaves with different downy mildew severity, with and without the use of the scales. Minimum, intermediate and maximum severity levels were collected according to Weber-Fechner?s stimulus-response law. The accuracy and precision were analyzed by linear regression between the actual and the estimated severity. Actual severity was assessed with ASSESS® Program. The scales provided good levels of accuracy (means of 88%) and excellent levels of precision (means of 95%). The raters showed great precision and accuracy when used the diagrammatic scale. The color scale provided more precise and accurate estimates than the black-and-white scale. The scale proposed in this work presented appropr... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Disease; Míldio da videira; Plasmopora viticola.
Thesagro:  Doença; Fungo; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/108468/1/Fran-1-2014.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA53430 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  12/03/2008
Data da última atualização:  24/07/2009
Autoria:  BARRETO, A. L. H.; FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e; FRANCO, L. J. D.; BACINELLO, P. Z.; NUTTI, M. R.; VIANA, J. L.
Afiliação:  Ana Lúcia Horta Barreto, CPAMN; Francisco Rodrigues Freire Filho, CPAMN; Maurisrael de Moura Rocha, CPAMN; Kaesel Jackson Damasceno e Silva, CPAMN; Luís José Duarte Franco, CPAMN; Priscila Zaczuk Bassinello, CNPAF; Marília Regini Nutti, CTAA; José Luiz Viana de Carvalho, CTAA.
Título:  Avaliação dos teores de proteína, ferro e zinco e o tempo de cocção em germoplasma elite de feijão-caupi.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 2., 2007, Niterói. Pôsteres... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos/HarvestPlus/Agrosalud, 2007.
Idioma:  Português
Notas:  Poster.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi identificar no germoplasma elite de feijão-caupi linhagens e cultivares apresentando grãos com altos teores de ferro e zinco e rápido cozimento.
Palavras-Chave:  Caupi; Feijão caupi; Feijão macassar.
Thesagro:  Cocção; Ferro; Proteína; Vigna Unguiculata; Zinco.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF26662 - 1UPCPL - --2007.2242007.00224
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional