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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  24/09/2015
Data da última atualização:  29/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARRUDA, R. L.; GARCIA, M. L.; CORTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; CONCEIÇÃO, E. C. da.
Afiliação:  REJANNE LIMA ARRUDA, UFG; MYTHALI LIMA GARCIA, UFG; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; EDEMILSON CARDOSO DA CONCEIÇÃO, UFG.
Título:  Use of Ruta graveolens L. vegetable extract standardised by furanocoumarin content to control Magnaporthe oryzae in rice plants.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  International Journal of Research Studies in Biosciences, v. 3, n. 9, p. 94-103, Sept. 2015.
ISSN:  2349-0365
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Blast, caused by the fungus Magnapor the oryzae, is one of the most widespread diseases affecting the rice crop. The use of fungicides to combat phyto pathogenic fungi causes great environmental problems. Plant extracts have been studied as an alternative method of plant pathogen control. Ruta graveolens has compounds with antifungal activity, such as furanocoumarins. The objective of this study was to test the effects of various concentrations of the standardised plant extract of R. graveolens as well as its fractions and furanocoumarins (psoralen and bergapten) on reducing M. oryzaemycelial growth. The aerial part of R. graveolens was grinded and subjected to a characterisation process, percolation, concentration, and furanocoumarin standardisation. The standardised extract was fractionated and the fractions were subjected to high-performance liquid chromatography (HPLC) to quantify furanocoumarins. The effects of the extract, fractions, and standards against mycelial growth ofM.oryzaewere tested in vitro. The plant material was handled in accordance with the guidelines established by the general methods of the Brazilian Pharmacopoeia. The furanocoumarin content was the highest in the ethyl acetate fraction. The best results for the mycelial growth test were observed using the extract and the hexane and ethyl acetate fractions. The standardised herbal extract of R. graveolens showed antifungal activity against M.oryzae.
Palavras-Chave:  Controle alternativo.
Thesagro:  Arroz; Arruda; Brusone; Doença de planta; Oryza sativa; Ruta graveolens.
Thesaurus Nal:  Antifungal proteins; Plant pathogens.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130291/1/cf.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF33679 - 1UPCAP - DD20152015
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  23/03/2017
Data da última atualização:  24/03/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SANTOS, L. de S.; RIBEIRO, V. G.; LIMA, M. A. C. de; SOUZA, E. R.; SHISHIDO, W. K.
Afiliação:  LAÍSE DE SOUSA SANTOS, Universidade do Estado da Bahia; VALTEMIR GONÇALV ES RIBEIRO3, Prof. da Universidade do Estado da Bahia (DTCS/UNEB), Juazeiro-BA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; ESSIONE RIBEIRO SOUZA, Bolsista Capes; WILSON KENJI SHISHIDO, Grupo Labrunier.
Título:  Influência do ácido giberélico na fisiologia e qualidade da videira cv. Sweet celebration® no Submédio São Francisco.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 37, n. 4, p. 824-831, dez. 2015.
DOI:  10.1590/0100-2945-232/14
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de doses únicas e fracionadas de ácido giberélico nas trocas gasosas e fotossíntese e na qualidade de cachos da uva cv. Sweet Celebration, no Submédio São Francisco. O delineamento experimental foi o em blocos ao acaso, com 10 tratamentos (testemunha; uma, duas ou três aplicações de 10 mg.L-1; uma, duas ou três aplicações de 15 mg.L-1; uma única aplicação de 20 mg.L-1, de 30 mg.L-1ou de 45 mg.L-1), com quatro repetições, e parcelas constituídas por três plantas. O ácido giberélico, aplicado na fase de bagas com 8 mm, aumentou a massa e as dimensões das uvas, sem influenciar no teor de sólidos solúveis e na acidez titulável. Contudo, maiores massa (9,41 g), comprimento (26,8 mm) e volume (8,12 cm3) de baga foram decorrentes de três aplicações de 10 mg.L- 1, resultando em incrementos de, respectivamente, 59%, 23% e 42,5%, quando comparado à testemunha. As três aplicações de ácido giberélico, nas diferentes fases de desenvolvimento dos cachos, favoreceram a atividade fotossintética e a qualidade do cacho e das bagas.
Palavras-Chave:  Growth regulator; Reguladores vegetais; Trocas gasosas.
Thesagro:  Ácido Giberélico; Regulador de crescimento; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus NAL:  Grapes; Plant growth.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/158039/1/Dora-2016.pdf
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Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA56535 - 1UPCAP - DD
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