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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  06/12/2018
Data da última atualização:  06/12/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TORRES JÚNIOR, C. V.; ARAUJO, K. E. C.; ALVES, L. S.; SOUZA, S. R. de; SANTOS, L. A.; SANTA-CATARINA, C.; SILVA, K. da; PEREIRA, G. M. D.; XAVIER, G. R.; ZILLI, J. E.
Afiliação:  CARLOS VERGARA TORRES JUNIOR, UFRRJ; KARLA EMANUELLE CAMPOS ARAUJO, UFRRJ; LUIZIENE SOARES ALVES, UFRRJ; SÔNIA REGINA DE SOUZA, UFRRJ; LEANDRO AZEVEDO SANTOS, UFRRJ; CLAUDETE SANTA-CATARINA, UENF; KRISLE DA SILVA, CPAF-RR; GILMARA MARIA DUARTE PEREIRA, UFRR; GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB; JERRI EDSON ZILLI, CNPAB.
Título:  Contribution of dark septate fungi to the nutrient uptake and growth of rice plants
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, Environmental Microbiology, v. 49, n. 1, p. 67-78, jan./mar. 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bjm.2017.04.010
Idioma:  Inglês
Notas:  Available online, 23 August 2017.
Conteúdo:  The use of dark septate fungi (DSE) to promote plant growth can be beneficial to agriculture, and these organisms are important allies in the search for sustainable agriculture practices. This study investigates the contribution of dark septate fungi to the absorption of nutrients by rice plants and their ensuing growth. Four dark septate fungi isolates that were identified by Internal transcribed spacer phylogeny were inoculated in rice seeds (Cv. Piauí). The resulting root colonization was estimated and the kinetic parameters Vmax and Km were calculated from the nitrate contents of the nutrient solution. The macronutrient levels in the shoots, and the NO3?-N, NH4+-N, free amino-N and soluble sugars in the roots, sheathes and leaves were measured. The rice roots were significantly colonized by all of the fungi, but in particular, isolate A103 increased the fresh and dry biomass of the shoots and the number of tillers per plant, amino-N, and soluble sugars as well as the N, P, K, Mg and S contents in comparison with the control treatment. When inoculated with isolates A103 and A101, the plants presented lower Km values, indicating affinity increases for NO3?-N absorption. Therefore, the A103 Pleosporales fungus presented the highest potential for the promotion of rice plant growth, increasing the tillering and nutrients uptake, especially N (due to an enhanced affinity for N uptake) and P.
Palavras-Chave:  Colonization; Oryza sativa L.
Thesaurus Nal:  tillering.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RR15789 - 1UPCSP - DDS2018.075S2018.075
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  08/05/2012
Data da última atualização:  07/03/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  AZEVEDO, C. S. de; CALIARI, M.; BASSINELLO, P. Z.; EIFERT, E. da C.
Afiliação:  CECÍLIA SILVA DE AZEVEDO, estagiária CNPAF; MARCIO CALIARI, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; EDUARDO DA COSTA EIFERT, CNPAF.
Título:  Efeito do tempo e condições de encharcamento sobre a estabilidade do farelo de arroz parboilizado.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 5., 2011, Santo Antônio de Goiás. Resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2011.
Páginas:  p. 44.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 270).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do tempo e da temperatura da água de encharcamento sobre a degradação hidrolítica e peroxidação do farelo de arroz na parboilização.
Thesagro:  Arroz parboilizado; Farelo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/58887/1/44.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF31341 - 1UPCRA - DD20112011
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