04697naa a2200469 a 450000100080000000500110000800800410001910000200006024500830008026000090016350000930017252033740026565000190363965000190365865000120367765000190368965000090370865000130371765000200373065000250375065000100377565000150378565000310380065000230383165000200385465000260387465000140390065000120391465000090392665300210393565300120395665300190396870000240398770000190401170000220403070000210405270000200407370000210409370000200411470000190413477300740415316258252004-05-24 2004 bl --- 0-- u #d1 aCANELLAS, L. P. aOrganic matter quality in a soil cultivated with perennial herbaceous legumes. c2004 aQualidade da matéria orgânica de um solo cultivado com leguminosas herbáceas perenes. aUsing herbaceous legumes in agricultural systems yields great quantities of plant residues, allowing changes in soil organic matter quality and content over the years. This study was conducted on an Ultisol, at Seropédica, RJ, Brazil, to evaluate the effects of different perennial herbaceous legumes on soil organic matter quality. A factorial scheme with three replications was used to evaluate the species: forage groundnut cv. BR-14951 (Arachis pintoi), tropical kudzu (Pueraria phaseoloides), and siratro (Macroptillum atropurpureum). After the first cut, each plot was divided into two subplots; plants were cut and left on the soil surface or cut and removed. Soil samples of a closed area covered by spontaneous vegetation (mainly C3 plants) or by Panicum maximum were also analyzed. Samples were collected from two layers (0-5 and 5-10 cm.), processed for the fractionation of organic matter and the evaluation of structural characteristics of humic acids (HA). Evaluated legumes did not change total organic carbon content, but promoted HA accumulation in the superficial soil layer. Humic acids may be used as indicators of the management effects on soil organic fractions, because there was significant incorporation of carbon and nitrogen derived from the legume residues, even for the short experimentation time (28 months). Residue management did not modify quantitative aspects of the distribution of the humified organic matter, but promoted, however, a higher condesation degree of humic acids evaluated by the elementary composition, IR and fluorescence spectroscopy. O uso de leguminosas herbáceas em sistemas agrícolas permite o aporte de quantidades expressivas de fitomassa, possibilitando alterações no teor e na qualidade da matéria orgânica do solo ao longo dos anos. Este trabalho avalia a quantidade de matéria orgânica de um Argissolo Vermelho Amarelo localizado em Seropédica, RJ, e cultivado com diferentes espécies de leguminosas herbáceas perenes: amendoim forrageiro cv. BR-14951 (Arachis pintoi), cudzu tropical (Pueraria phaseoloides) e siratro (Macroptillum atropurpureum), num delineamento fatorial com três repetições, considerando a manutenção da parte aérea depois do corte na parcela ou a retirada da parte aérea da área experimental. Foram também analisadas amostras de uma área adjacente com vegetação espontânea (mata de capoeira) e capim colonião (Panicum maximum). As amostras de solo foram coletadas em duas profundidades (0-5 e 5-10 cm), realizando-se o fracionamento da matéria orgânica e a avaliação das características estruturais dos ácidos húmicos. As leguminosas avaliadas não alteram o conteúdo de carbono orgânico total, mas promoveram acúmulo de ácidos húmicos (AH) na camada superficial. Os AH podem ser utilizados como compostos indicadores dos efeitos do manejo sobre a fração orgânica do solo, pois apesar do pouco tempo de implementação do experimento (28 meses) foi verificada incorporação significativa de carbono e nitrogênio provenientes dos resíduos orgânicos das leguminosas. O manejo dos resíduos vegetais não alterou aspectos quantitativos da distribuição de matéria orgânica humificada, mas conferiu maior grau de condensação aos ácidos húmicos avaliados pela análise da composição elementar, espectroscopia de IV e de fluorescência. aArachis pintoi aforage grasses alegumes aorganic matter asoil aAmendoim aCapim Colonião aGramínea Forrageira aKudzu aLeguminosa aMacroptilium Atropurpureum aMatéria Orgânica aPanicum Maximum aPueraria Phaseoloides aQualidade aSiratro aSolo aForage groundnut aQuality aTropical kudzu1 aESPINDOLA, J. A. A.1 aREZENDE, C. E.1 aCAMARGO, P. B. de1 aZANDONADI, D. B.1 aRUMJANEK, V. M.1 aGUERRA, J. G. M.1 aTEIXEIRA, M. G.1 aBRAZ-FILHO, R. tScientia Agricola, Piracicabagv. 61, n. 1, p. 53-61, jan./fev. 2004.