02804nam a2200457 a 450000100080000000500110000800800410001910000270006024501370008726001860022452014380041065000110184865000230185965000170188265000240189965000120192365000220193565000230195765000100198065000130199065000270200365000100203065000220204065000140206265000100207665000120208665000270209865000110212565000140213665300110215065300110216165300090217265300110218165300240219265300240221665300170224065300240225770000220228170000190230370000240232215153222023-08-11 2000 bl uuuu u00u1 u #d1 aARAUJO FILHO, J. A. de aComposição botânica e índice de seleção de espécies herbáceas na dieta de ovinos em caatinga raleada.h[electronic resource] aIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 37., 2000, Viçosa, MG. Resumos dos trabalhos apresentados. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2000. 3 f.c2000 aResumo: O trabalho foi conduzido na Embrapa Caprinos, em Sobral, CE, objetivando determinar as mudancas anuais e estacionais da composicao botanica da dieta de ovinos e do estrato herbaceo de uma caatinga raleada sob pastoreio continuo. A participacao de gramineas decresceu e a das ervas cresceu na composicao do estrato herbaceo, ao longo do periodo estudado. O numero de especies herbaceas presentes na dieta aumentou no ano de menor disponibilidade de forragem. A dieta e a pastagem diferenciaram-se com relacao as suas composicoes botanicas. Por fim, os indices de selecao das gramineas decresceram, enquanto os das ervas se mantiveram identicos no periodo estudado. [Diet botanical composition of sheep and selectivity index of herbaceous species on a thinned caatinga]. Abstract: The experiment was conducted in EMBRAPA Caprinos, in Sobral Ceará, with the objective of determining the annual and the seasonal variations in the botanical composition of the sheep diet and of the herbaceous cover of a thinned caatinga under continuous grazing. The grass participation decreased while that of forbs increased in composition of the herbaceous layer. The number of species in the diet was higher in the year of lower forage availability. The diet and the pasture differred in their botanical composition. Finnaly, the selectivity index of the grasses decreased while that of the forbs mantained identical, in the studied period. aBrazil aContinuous grazing aDeblossoming aFeeding preferences aGrasses aHerbaceous plants aRuminant nutrition aSheep aCaatinga aComposição botânica aDieta aFistula esofagica aGramínea aOvino aPastejo aPreferência alimentar aRaleio aSeleção aBrasil aCeará aDist aForbes aOerophageal fistula aPastoreio contínuo aRaleadamento aThinning (branches)1 aARAGÃO, M. L. D.1 aGADELHA, J. A.1 aRODRIGUES, A. C. C.