04240naa a2200301 a 450000100080000000500110000800800410001910000280006024501120008826000090020052033370020965000120354665000170355865000120357565000220358765300180360970000200362770000190364770000200366670000320368670000230371870000160374170000190375770000200377670000210379670000280381777300930384521720062025-01-27 2024 bl uuuu u00u1 u #d1 aGONÇALVES, A. C. de M. aSalicylic acid and polymer on the quality of cowpea seeds grown under water deficit.h[electronic resource] c2024 aCowpea is the third most cultivated legume in the world, and its cultivation can be intended for both grains and seeds. Plants intended for seed production, when exposed to water deficit, may compromise their physical and physiological quality, necessitating the development of strategies to minimize their damage, such as the application of salicylic acid and HumigelPlus® polymer. The objective of this study was to evaluate salicylic acid and HumigelPlus® polymer concentrations to reduce the effects of water deficit on the physical and physiological quality of cowpea seeds. The landrace cowpea seeds used in this study were sourced from two field experiments (Summer and spring). The treatments consisted of five concentrations of salicylic acid (0, 0.29, 1, 1.71, and 2 mM) and five concentrations of HumigelPlus® polymer (0, 0.29, 1, 1.71, and 2%) combined according to the Central Composite Design and a control group (absence of water deficit and application of salicylic acid and HumigelPlus® polymer). The values of electrical conductivity, germination, emergence, weight, and water content of cowpea seeds were higher with the application of salicylic acid (mM) and HumigelPlus® polymer (%) concentrations between 0.29 and 2, regardless of the season. The application of salicylic acid (mM) and HumigelPlus® polymer (%) concentrations between 0.29 and 2, both in summer and spring cultivation, reduces the effects of water deficit on the physical and physiological quality of cowpea seeds. Ácido salicílico e polímero na qualidade de sementes de feijão-caupi cultivado sob déficit hídrico O feijão-caupi é a terceira leguminosa mais cultivada no mundo, seu cultivo pode ser destinado tanto para grãos quanto para sementes. As plantas para a produção de sementes quando expostas a déficit hídrico, pode comprometer suas qualidades físicas e fisiológicas, necessitando do desenvolvimento de estratégias que minimizem seus danos, como a aplicação de ácido salicílico e de polímero HumigelPlus®. Objetivou-se com este estudo avaliar a aplicação de concentrações de ácido salicílico e polímero HumigelPlus® para reduzir os efeitos do déficit hídrico na qualidade física e fisiológica de sementes de feijão-caupi. As sementes crioulas de feijão-caupi utilizadas neste estudo foram provenientes de dois experimentos de campo (verão e primavera). Os tratamentos foram compostos por cinco concentrações de ácido salicílico (0; 0,29; 1; 1,71 e 2 mM) e cinco concentrações de polímero HumigelPlus® (0; 0,29; 1; 1,71 e 2%) combinadas de acordo com a matriz experimental Composto Central de Box e uma testemunha (ausência de déficit hídrico e de aplicação de concentrações de ácido salicílico e polímero HumigelPlus®). Os valores da condutividade elétrica, germinação, emergência, peso e teor de água de sementes de feijão-caupi foram maiores com a aplicação de concentrações de ácido salicílico (mM) e de polímero HumigelPlus® (%) entre 0,29 e 2, independentemente da estação do ano. A aplicação de concentrações de ácido salicílico (mM) e de polímero HumigelPlus® (%) entre 0,29 e 2, tanto no cultivo de verão, como no cultivo de primavera, reduz os efeitos do déficit hídrico na qualidade física e fisiológica de sementes de feijão-caupi aCowpeas aWater stress aSemente aVigna Unguiculata aFeijão caupi1 aSOUSA, C. da S.1 aLIMA, A. S. de1 aSILVA, T. I. da1 aALBUQUERQUE, J. de A. A. de1 aMESQUITA, E. F. de1 aDIAS, T. J.1 aPEREIRA, W. E.1 aALVES, J. M. A.1 aVILARINHO, A. A.1 aMONTEIRO NETO, J. L. L. tRevista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambientalgv. 28, n. 7, e278906, jul. 2024.