02208naa a2200229 a 450000100080000000500110000800800410001910000220006024500740008226000090015652014420016565000190160765000220162665000280164865000120167665300240168865300250171265300210173765300230175865300210178177301760180221539682023-05-24 2023 bl uuuu u00u1 u #d1 aZANELLA, J. R. C. aEnvironmental viruses in livestock production.h[electronic resource] c2023 aAbstract: This chapter will address the risk factors for the emergence of zoonosis, especially viral in production animals. These factors are related to the host (humans, domestic or wild animals, vectors), the infectious agent (viruses, bacteria, fungi, parasites) and the environment. Studies have pointed out that regions with high biodiversity, such as tropical regions, are hotspots for the emergence of diseases and most of the spillover factors are due to human behavior. In addition, this chapter will provide possible measures for control and management of emerging or transboundary animal diseases (TAD) and future research needs for developing better control approaches. Resumo: Este capítulo abordará os fatores de risco para o surgimento de zoonoses, principalmente as virais em animais de produção. Esses fatores estão relacionados ao hospedeiro (humanos, animais domésticos ou silvestres, vetores), ao agente infeccioso (vírus, bactérias, fungos, parasitas) e ao ambiente. Estudos têm apontado que regiões com alta biodiversidade, como as regiões tropicais, são hotspots para o surgimento de doenças e a maioria dos fatores de transbordamento se deve ao comportamento humano. Além disso, este capítulo fornecerá possíveis medidas para controle e manejo de doenças animais emergentes ou transfronteiriças (TAD) e futuras necessidades de pesquisa para o desenvolvimento de melhores abordagens de controle. aDoença Animal aProdução Animal aTransmissão de Doença aZoonose aControle da doença aDoenças infecciosas aFatores de risco aManejo de doenças aVírus ambiental tIn: FONGARO, G.; LAZARO, D. R.; SOUZA, D. S. M. (Ed.)Environmental and food virology: impacts and challenges in one health approach. Boca Raton: CRC Press, 2023. p. 44-58.