05064naa a2200445 a 450000100080000000500110000800800410001902200140006002400500007410000200012424501520014426000090029652036740030565000260397965000110400565000150401665000160403165000290404765000150407665000140409165300270410565300290413265300460416165300490420765300140425665300270427070000220429770000220431970000200434170000230436170000260438470000170441070000170442770000170444470000280446170000240448970000180451370000230453177300640455421538922023-05-22 2022 bl uuuu u00u1 u #d a1678-43757 ahttps://doi.org/10.1590/1519-6984.2378392DOI1 aMAIOR, L. P. S. aDetection of enteropathogens and research of pesticide residues in Lactuca sativa from traditional and agroecological fairs.h[electronic resource] c2022 aAgroecological production represents a new reality in vegetable farming. Thus, the study aimed to search for the presence of pesticides in agroecological samples and microbiological and parasitological contamination in Lactuca sativa L. of agroecological and conventional fairs in Alagoas. Thirty-two samples were collected, a hygienicsanitary checklist was performed, along with coliform, Salmonella spp., Staphylococcus aureus research and Gas Chromatography with Mass Spectrometer (GC-MS) for pesticide research; using two methodologies for parasitological studies. Thirty-two samples were analyzed, with a sanitary adequacy level at 45% and 38% for fairs (agroecological and conventional) respectively, with three samples (9.4%) in total, being adequate to the microbiological pattern according to RDC no. 12/2001. Among the 23 samples which were tested positive for parasites, 69.5% originated from samples extracted at conventional fairs, and 53% of every positive samples presented Entamoeba coli as the main contaminant. All together, no traces of deltamethrin were detected, but in two of the samples a peak retention for diphenoconazole was detected. In conclusion, the fairs represent an adequate environment for human pathogens and indicators. Therefore greater hygiene training of vegetable traders and consumers in the state of Alagoas is required, especially in conventional fairs, which presented more critical microbiological and parasitological indexes comparing to fairs with agroecological products; however, the presence of difenoconazole in two samples of agricultural fairs suggests accidental contamination or indiscriminate use of this chemical in the production of Lactuca sativa, however, products with agroecological origin represents a better choice for the consumers. A produção agroecológica representa uma nova realidade no cultivo das hortaliças. Assim, o estudo teve como objetivo verificar a presença de agrotóxicos em amostras agroecológicas e analisar a contaminação microbiológico e parasitológico em Lactuca sativa L. de feiras agroecológicas e convencionais de Alagoas. Foram coletadas 32 amostras, realizando checklist higiênico-sanitário, análises de coliformes, Salmonella spp., Staphylococcus aureus e Cromatografia Gasosa com Espectrômetro de Massas (GC-MS) para pesquisa de agrotóxicos; utilizando-se duas metodologias para estudos parasitológicos. Foram analisadas 32 amostras, com nível de adequação sanitária de 45% e 38% para feiras (agroecológicas e convencionais) respectivamente, sendo três amostras no total (9,4%) adequadas a padrão microbiológico segundo RDC n° 12//2001; Dentre as 23 amostras positivas para parasitos, 69,5% teve origem em amostras de feiras convencionais, e 53% de todas as amostras positivas apresentaram Entamoeba coli como principal contaminante, juntamente, não foi detectado traços de deltametrina, porem foi visualizado em duas amostras, pico de retenção para padrão de difenoconazol. Concluindo-se que as feiras representam um ambiente adequado para patógenos humanos e indicadores, necessitando de uma maior higienização e treinamento dos comerciantes e consumidores de hortaliças do estado de Alagoas, principalmente em feiras convencionais, que apresentaram índices microbiológicos e parasitológicos mais críticos em relação a feiras com produtos agroecológicos; mas, a presença de difenoconazole em duas amostras de feiras agroecológicas sugerem contaminação acidental ou uso indiscriminado deste químico em produção da Lactuca sativa L., todavia os produtos de origem agroecológica representam uma melhor escolha para o consumidor. aPesticide application aPlague aVegetables aAgrotóxico aAnálise Microbiológica aHortaliça aPesticida aAgroecological product aAnálise parasitológica aÍndice parasitológico e microbiológico aMicrobiological and parasitological analysis aPesticide aProduto agroecológico1 aCUNHA NETO, G. J.1 aAZEVEDO, P. V. M.1 aJESUS, L. C. C.1 aSOUZA-FILHO, A. N.1 aSANTOS JÚNIOR, C. J.1 aCOSTA, J. G.1 aSOUZA, M. A.1 aSOUZA, E. C.1 aFERREIRA-JÚNIOR, G. C.1 aPAVÃO, J. M. S. J.1 aSANTOS, A. F.1 aMATOS-ROCHA, T. J. tBrazilian Journal of Biologygv. 82, e237839, p. 1-7, 2022.