03204naa a2200313 a 450000100080000000500110000800800410001902400310006010000200009124501190011126000090023050001010023952021920034065000160253265000150254865000200256365000260258365000130260965000170262265000160263965000270265565300280268270000160271070000290272670000230275570000230277870000230280177300660282421473982022-10-18 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 a10.48017/dj.v7i4.24152DOI1 aBORGUINI, R. G. aNutritional composition of caferana (Bunchosia armeniaca) fruitba rich source of lycopene.h[electronic resource] c2022 aComposição nutricional do fruto de caferana (Bunchosia armeniaca): uma rica fonte de licopeno. aThe present study aimed to evaluate the nutritional quality of the caferana fruit, focusing on the content and profile of carotenoids due to the characteristic coloring of these compounds. The fruits were collected, botanically identified, and evaluated for proximate composition, carotenoid and sugar content and profile, and flavonoid profile. The results of the centesimal composition of the caferana pulp were: 65 g/100g of moisture; 0.72 g/100g of ash; 0.92 g/100g of protein; 0.78 g/100g of ethereal extract; 2.83 g/100g of dietary fiber; 29.73 g/100g of carbohydrates and the caloric value of 129.62 kcal/100g of pulp. As for the content and profile of sugars in the pulp, 19.41 g/100g of fructose and 4.01 g/100g of glucose were obtained. The fruit had a high content of carotenoids (40 mg/100g on a wet basis), of which 89% was lycopene (36 mg/100g), 2.5 mg/100g of ?-carotene and 0.3 mg/100g of lutein. Rutin was identified as a flavonoid present in the fruit pulp. The caferana fruit proved to be an excellent source of lycopene, with higher levels than tomato-based products. O presente estudo teve como objetivo avaliar a qualidade nutricional do fruto de caferana, com foco no teor e perfil de carotenoides, devido à sua coloração característica desses compostos. Os frutos foram coletados, identificados botanicamente e avaliados quanto à composição centesimal, teor e perfil de carotenoides e de açúcares e perfil de flavonoides. Os resultados da composição centesimal da polpa de caferana foram: 65g/100g de umidade; 0,72g/100g de cinzas; 0,92g/100g de proteína; 0,78g/100g de extrato etéreo; 2,83g/100g de fibra alimentar; 29,73g/100g de carboidratos e o valor calórico de 129,62 kcal/100g da polpa. Quanto ao teor e perfil de açúcares na polpa, obteve-se 19,41g/100g de frutose e 4,01g/100g de glicose. O fruto apresentou alto teor de carotenoides (40mg/100g em base úmida), dos quais 89% era licopeno (36mg/100g), 2,5mg/100g de ?-caroteno e 0,3mg/100g de luteína. Identificou-se a rutina como flavonoide presente na polpa do fruto. O fruto da caferana revelou-se uma excelente fonte de licopeno, com teores superiores aos produtos à base de tomate. aCarotenoids aFlavonoids aFood technology aProximate composition aAçúcar aCarotenóide aFlavonóide aTecnologia de Alimento aComposição centesimal1 aPACHECO, S.1 aSANTIAGO, M. C. P. de A.1 aJESUS, M. S. C. de1 aSILVA, L. H. de S.1 aGODOY, R. L. de O. tDiversitas Journalgv. 7, n. 4, out/dez. 2022. p. 2297- 2304.