03727naa a2200325 a 450000100080000000500110000800800410001902400620006010000180012224501060014026000090024650001080025552027120036365000170307565000170309265000160310965000230312565000150314865000140316365000170317765000160319465000130321065000230322365000120324665000180325870000260327670000190330270000200332177300600334121462642024-01-26 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.026832DOI1 aMEDINA, R. B. aPostharvest quality of 'Emerald' blueberry cultivated in a subtropical region.h[electronic resource] c2022 aTítulo em português: Qualidade pós-colheita de mirtilos 'Emerald' cultivados em região subtropical. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the qualitative attributes, at harvest and postharvest, of 'Emerald' blueberries grown in a subtropical climate region, without winter chilling, in Brazil. Fruit were harvested in the municipality of Piracicaba, in the state of São Paulo, in two harvest peaks, in August and October, and evaluated for their qualitative attributes at harvest and for their physical, chemical, and biochemical attributes at postharvest. The fruit were maintained at ambient conditions, at 22°C and 70% relative humidity, and evaluated on the day of harvest and every three days until the twelfth day of storage. The blueberries harvested in August were larger and rounder, and those harvested in October had a more intense blue coloration and higher concentrations of phenolic compounds, pH, and soluble solids, in addition to a higher total soluble solids and titratable acidity ratio. During storage, an increase was observed in the contents of anthocyanins, quercetins, and total phenolic compounds, as well as in antioxidant activity, besides a decrease in fruit acidity and firmness. Regardless of the harvest month, blueberries grown in a subtropical region of Brazil have a good postharvest shelf life up to 12 days at ambient temperature, with satisfactory fruit quality levels. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar os aspectos qualitativos, na colheita e na pós-colheita, de mirtilos 'Emerald' cultivados em região de clima subtropical, sem frio hibernal, no Brasil. Os frutos foram colhidos no município de Piracicaba, no estado de São Paulo, em dois picos de colheita, em agosto e outubro, e avaliados quanto aos seus atributos qualitativos na colheita e aos seus atributos físicos, químicos e bioquímicos na pós-colheita. Os frutos foram mantidos em condições de temperatura ambiente, a 22°C e 70% de umidade relativa, e analisados no dia da colheita e a cada três dias até o décimo-segundo dia de armazenamento. Os mirtilos colhidos em agosto foram maiores e mais arredondados, e os colhidos em outubro apresentaram coloração azul mais intensa e maiores concentrações de compostos fenólicos, pH e sólidos solúveis, além de maior relação sólidos solúveis totais e acidez titulável. Durante o armazenamento, observou-se aumento no conteúdo de antocianinas, quercetinas e compostos fenólicos totais, bem como na atividade antioxidante, além de redução na acidez e na firmeza dos frutos. Independentemente do mês de colheita, os mirtilos cultivados em região subtropical no Brasil apresentam boa durabilidade pós-colheita por até 12 dias em temperatura ambiente, com níveis satisfatórios de qualidade dos frutos. aAnthocyanins aAntioxidants aBlueberries aPhenolic compounds aShelf life aVaccinium aAntioxidante aAntocianina aColheita aComposto Fenólico aMirtilo aPós-Colheita1 aTEZOTTO-ULIANA, J. V.1 aSANTORO, M. B.1 aSILVA, S. R. da tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 57, e02683, 2022.