03751naa a2200349 a 450000100080000000500110000800800410001902400620006010000170012224500700013926000090020950000860021852027310030465000220303565000160305765000120307365000230308565000180310865000100312665000130313665300220314970000130317170000170318470000170320170000180321870000250323670000130326170000230327470000250329770000190332277300600334121457512024-01-26 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.024792DOI1 aPOHLMANN, V. aWater deficit tolerance of bean cultivars.h[electronic resource] c2022 aTítulo em português: Tolerância ao déficit hídrico de cultivares de feijão. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the response of the Garapiá, Triunfo, and BRS-FC104 bean (Phaseolus vulgaris) cultivars to the water deficit represented by the fraction of transpirable soil water (FTSW). The experimental design was completely randomized in a 3×2 bifactorial arrangement (cultivars × irrigation and no irrigation). Transpiration, growth, and yield were evaluated in the crop season and off-season. In the crop season, with a low atmospheric air demand (below 15 hPa in 55% of the days), 'Garapiá' presented early stomatal closure with the critical FTSW (FTSWc) of 0.36, but had the same yield as 'Triunfo', whose stomata closed late (FTSWc = 0.23). In the off-season, with a high atmospheric air demand (greater than 15 hPa in 83.3% of the days), 'Garapiá' presented an early stomatal closure (FTSWc = 0.17) and a higher yield (392.2 kg ha-¹ more than 'Triunfo'). In the crop season and off-season, 'Garapiá' showed tolerance to water deficit in the reproductive period. Water deficit resulted in lower values of height, shoot dry mass, root dry mass, and leaf area. Both 'Garapiá' and 'Triunfo' showed a high yield in the crop season, but only 'Garapiá' in the off-season. 'Garapiá' presents tolerance to water deficit, with efficient stomatal control and high growth and yield. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a resposta das cultivares de feijão (Phaseolus vulgaris) Triunfo, Garapiá e BRS-FC104 ao déficit hídrico representado pela fração de água transpirável no solo (FATS). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em arranjo bifatorial 3×2 (cultivares × irrigação e sem irrigação). Avaliaram-se a transpiração, o crescimento e a produtividade na safra e na safrinha. Na safra, com baixa demanda atmosférica do ar (inferior a 15 hPa em 55% dos dias), 'Garapiá' apresentou fechamento precoce dos estômatos com FATS crítica (FATSc) de 0,36, mas teve a mesma produtividade que 'Triunfo', cujos estômatos fecharam tardiamente (FATSc = 0,23). Na safrinha, com alta demanda atmosférica do ar (superior a 15 hPa em 83,3% dos dias), 'Garapiá' apresentou fechamento estomático precoce (FATSc = 0,17) e maior produtividade (392,2 kg ha-¹ a mais que 'Triunfo'). Na safra e na safrinha, 'Garapiá' apresentou tolerância ao déficit hídrico no período reprodutivo. O déficit hídrico resultou em menores valores de estatura, massa seca da parte aérea, massa seca da raiz e área foliar. Tanto 'Garapiá' como 'Triunfo' apresentaram alta produtividade na safra, mas apenas Garapiá na safrinha. 'Garapiá' apresenta tolerância ao déficit hídrico, com controle estomático eficiente e com altos crescimento e produtividade. aDrought tolerance aGrain yield aFeijão aPhaseolus Vulgaris aProdutividade aSafra aSafrinha aDéficit hídrico1 aLAGO, I.1 aLOPES, S. J.1 aZANON, A. J.1 aSTRECK, N. A.1 aMARTINS, J. T. da S.1 aCAYE, M.1 aBITTENCOURT, P. N.1 aSANTANA, V. F. K. de1 aPORTALANZA, D. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 57, e02479, 2022.