03731naa a2200373 a 450000100080000000500110000800800410001902400620006010000240012224501370014626000090028350001470029252025180043965000140295765000180297165000160298965000170300565000240302265000130304665000120305965000100307165000160308165000180309765000140311565000120312970000250314170000180316670000230318470000210320770000250322870000260325370000180327977300600329721447312024-01-29 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.027322DOI1 aANJOS, A. N. A. dos aProtein and carbohydrate profiles of 'Massai' grass silage with pelleted citrus pulp and microbial inoculant.h[electronic resource] c2022 aTítulo em português: Perfis de proteínas e carboidratos de silagem de capim 'Massai' com polpa cítrica peletizada e inoculante microbiano. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the effects of the inclusion of pelleted citrus pulp and microbial inoculant on the fermentation characteristics, carbohydrate and protein fractionation, and total digestible nutrient contents of 'Massai' grass (Megathyrsus maximus × Megathyrsus infestus) silage. The experimental design was completely randomized, in a 2×4 factorial arrangement (application or not of inoculant × 0, 10, 20, and 30% citrus pulp) with five replicates. There was an increase in dry matter recovery as affected by citrus pulp levels. The values obtained for pH and ammonia nitrogen indicated an adequate fermentation process. Under increasing citrus pulp levels, there was a reduction in neutral detergent fiber and an increase in nonfibrous carbohydrate contents and in protein linked to fiber. Total digestible nutrient content reaches a peak of 513.1 g kg-¹ with the inclusion of 12.50% citrus pulp. The microbial inoculant, when isolated, does not influence carbohydrate and protein profiles. Inclusions between 10 and 20% citrus pulp are able to maintain adequate fermentative parameters and improve the digestible nutrient profile, with an adequate dry matter recovery. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos das inclusões de polpa cítrica peletizada e de inoculante microbiano sobre características fermentativas, fracionamento de carboidratos e proteínas, e teores de nutrientes digestíveis totais de silagem de capim 'Massai' (Megathyrsus maximus × Megathyrsus infestus). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2×4 (aplicação ou não de inoculante × 0, 10, 20 e 30% de polpa cítrica), com cinco repetições. Houve aumento da recuperação de matéria seca em função dos níveis de polpa cítrica. Os valores obtidos para pH e nitrogênio amoniacal indicaram adequado processo fermentativo. Sob níveis crescentes de polpa cítrica, houve redução dos teores de fibra insolúvel em detergente neutro e aumento do teor de carboidratos não fibrosos e proteína ligada à fibra. O teor de nutrientes digestíveis totais atinge ponto máximo de 513,1 g kg-¹ com a inclusão de 12,50% de polpa cítrica. O inoculante microbiano, quando isolado, não influencia os perfis de carboidratos e proteínas. Inclusões entre 10 e 20% de polpa cítrica são capazes de manter parâmetros fermentativos adequados e melhorar o perfil de nutrientes digestíveis, com adequada recuperação de matéria seca. aAdditives aCarbohydrates aCitrus pulp aGrass silage aMegathyrsus maximus aProteins aAditivo aCapim aCarboidrato aMatéria Seca aProteína aSilagem1 aALMEIDA, J. C. de C.1 aVIEGAS, C. R.1 aSILVA, P. H. F. da1 aMORAIS, L. F. de1 aNEPOMUCENO, D. de D.1 aCARVALHO, C. A. B. de1 aSOARES, F. A. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 57, e02732, 2022.