03787naa a2200361 a 450000100080000000500110000800800410001902400630006010000160012324501190013926000090025850001310026752026170039865000100301565000120302565000240303765000220306165000110308365000310309465000230312565000150314865000210316365000100318465000330319465000120322765000220323965300220326170000180328370000200330170000190332170000190334077300660335921438962024-02-01 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttp://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2022.v1.268772DOI1 aHEBERLE, T. aTechnological and sensory potential of creole cowpeaba study for consumption appreciation.h[electronic resource] c2022 aTítulo em português: Potencial tecnológico e sensorial de feijão-caupi crioulo: um estudo para a valorização do consumo. aABSTRACT - Creole grains come from seed selected by farmers, therefore, such seed show rusticity and high genetic variability, which suggests their ability to adapt to local conditions, allowing of farmers´autonomy. The objective of this work was to evaluate cowpea creole grains for their physicochemical, technological, and sensory properties, besides seeking the rescue and the consumption appreciation of these grains because of their importance combined with the search for healthy foods. The accessions of cowpea 'Argentino 148' and 'Mamoninha 79' were grown in an experimental area of Embrapa Clima Temperado, in Rio Grande do Sul state, Brazil. 'Mamoninha 79' can be considered a high protein food which shows rapid hydration. 'Argentino 148' shows six-minute cooking time and less hardness, which is a very important parameter for texture and for consumer acceptance. The samples of 'Argentino 148' showed higher averages for sensory attributes of softness, tegument rupture, a sweet and characteristic taste, and uniform color and broth viscosity. Therefore, creole grains are a promising alternative to increase the supply of bioactive compounds for human diet, besides showing positive sensory characteristics, such as displaying a pleasant taste to the palate and soft texture. RESUMO - Os grãos crioulos são oriundos de sementes selecionadas pelos agricultores, as quais devido à rusticidade e ampla variabilidade genética mostram capacidade de adaptação às condições locais, o que torna possível a autonomia dos agricultores. O objetivo deste trabalho foi avaliar o feijão-caupi crioulo quanto às propriedades físico-químicas, tecnológicas e sensoriais, buscando o resgate e a valorização do consumo desses grãos. Os acessos de feijão-caupi 'Argentino 148' e 'Mamoninha 79' foram cultivados em área experimental da Embrapa Clima Temperado, no estado do Rio Grande do Sul, Brasil. O 'Mamoninha 79' pode ser considerado um alimento rico em proteína que mostra uma rápida hidratação. O 'Argentino 148' mostra um tempo de cocção de seis minutos e menor dureza, parâmetro muito importante quanto à textura e quanto à aceitação pelo consumidor. As amostras do 'Argentino 148' apresenta maiores médias quanto aos atributos sensoriais de maciez, ruptura do tegumento, gosto adocicado e característico, cor uniforme e viscosidade do caldo. Assim, os grãos crioulos são uma alternativa promissora para aumentar o fornecimento de compostos bioativos na dieta humana, além de mostrar características sensoriais positivas, como sabor agradável ao paladar e textura macia. aBeans aCowpeas aGenetic improvement aGenetic resources aGrains aPhysicochemical properties aSensory properties aAgricultor aFeijão de Corda aGrão aPropriedade Físico-Química aSemente aVigna Unguiculata aComposto bioativo1 aÁVILA, B. P.1 aSILVEIRA, L. R.1 aANTUNES, I. F.1 aGULARTE, M. A. tCadernos de Ciência & Tecnologiagv. 39, n. 1, e26877, 2022.