04040naa a2200385 a 450000100080000000500110000800800410001902400630006010000220012324500790014526000090022450000870023352029250032065000160324565000120326165000130327365000130328665000120329965000140331165000100332565000170333565000250335265000170337765000140339465000130340865000220342165000160344370000260345970000230348570000230350870000200353170000210355170000220357277300600359421389032022-12-11 2021 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921. pab2021.v56.024142DOI1 aSANTOS, T. B. dos aFunctionality of cassava genotypes for waxy starch.h[electronic resource] c2021 aTítulo em português: Funcionalidade de genótipos de mandioca para amido ceroso. aABSTRACT - The objective of this work was to select cassava (Manihot esculenta) genotypes from the Brazilian germplasm bank with a functionality similar to that of waxy starch. A total of 881 genotypes were pre-selected using principal component analysis and hierarchical clustering, and their industrial potential was compared with that of the 7745-5WX waxy cassava and the WX-Maize waxy maize clones, both used as references. Two genotypes stood out: BGM0036 and BGM0083. Samples from these four genotypes were characterized by means of amylose content, scanning electron microscopy, X-ray diffraction, differential scanning calorimetry, paste viscosity, and chainlength distribution of amylopectin. The samples presented A-type crystallinity and no statistical differences (p > 0.05) regarding crystallinity degree (25.3 to 30.0), which shows similar proportions of the amylose/amylopectin fractions. No differences were observed in the microstructure of the cassava starches. Initial gelatinization temperature and amylopectin short chains presented a very strong negative correlation, indicating that a lower proportion of short chains of amylopectin results in a higher initial temperature of gelatinization. BGM0036 and BGM0083 show a low final viscosity, close to that of the waxy maize and cassava starches, being an alternative for use in different foods that require stability during freezing. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi selecionar genótipos de mandioca (Manihot esculenta) do banco de germoplasma brasileiro com funcionalidade semelhante à do amido ceroso. Um total de 881 genótipos foi pré-selecionado por análise de componentes principais e agrupamento hierárquico, e seu potencial industrial foi comparado ao dos clones 7745-5WX de mandioca cerosa e WX-Maize de milho ceroso, ambos usados como referência. Dois genótipos se destacaram: BGM0036 e BGM0083. Amostras desses quatro genótipos foram caracterizadas por meio de teor de amilose, microscopia eletrônica de varredura, difração de raios-X, calorimetria diferencial de varredura, viscosidade de pasta e distribuição da cadeia de amilopectina. As amostras apresentaram cristalinidade tipo A e nenhuma diferença estatística (p> 0,05) quanto ao grau de cristalinidade (25,3 a 30,0), o que mostra proporções similares das frações de amilose/amilopectina. Não foram observadas diferenças na microestrutura dos amidos de mandioca. A temperatura inicial de gelatinização e as cadeias curtas de amilopectina apresentaram correlação negativa muito forte, o que indica que uma menor proporção de cadeias curtas de amilopectina resulta em uma maior temperatura inicial de gelatinização. BGM0036 e BGM0083 apresentam baixa viscosidade final, próxima às dos amidos de milho e mandioca cerosos, sendo uma alternativa para a utilização em diferentes alimentos que necessitam de estabilidade durante o congelamento. aAmylopectin aCassava aFreezing aGenotype aManihot aWaxy corn aAmido aAmilopectina aBanco de Germoplasma aCongelamento aGenótipo aMandioca aManihot Esculenta aViscosidade1 aCARVALHO, C. W. P. de1 aOLIVEIRA, L. A. de1 aOLIVEIRA, E. J. de1 aVILLAS-BOAS, F.1 aFRANCO, C. M. L.1 aCHÁVEZ, D. W. H. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 56, e02414, 2021.