02206naa a2200337 a 450000100080000000500110000800800410001902400630006010000200012324500910014326000090023450000960024352011790033965000110151865000120152965000150154165000120155665000200156865000230158865000130161165000170162465300220164165300250166370000160168870000170170470000280172170000210174970000200177070000180179077300600180821359922021-11-10 2021 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2021.v56.018862DOI1 aCARAVINA, S. M. aSoil carbon stock in balsa wood after fertilization strategies.h[electronic resource] c2021 aTítulo em português: Estoque de carbono no solo após manejo nutricional de pau-de-balsa. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate whether balsa wood plantation and its fertilization can improve soil carbon stocks. Total carbon stocks in the soil-biomass system, at 0.0-0.30 m soil depths, were evaluated under three fertilization strategies, after three and seven years, and compared with carbon stocks from native forest and degraded pasture. At the highest fertilization level, balsa wood showed a carbon stock similar to that of the native forest (65.38 Mg ha-¹) and, after seven years, it increased carbon stock by 18% in the soil, and by 42% in the soil-biomass system. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar se o plantio de pau-de-balsa e seu manejo nutricional aumentam os estoques de carbono no solo. Os estoques de carbono total do sistema solo-biomassa à profundidade de 0,0-0,30 m foram avaliados em três níveis de adubação, após três e sete anos, e comparados com mata nativa e pastagem degradada. No nível de maior adubação, o pau-de-balsa apresentou estoque de carbono semelhante ao da mata nativa (65,38 Mg ha-¹) e, após sete anos, aumentou o estoque de carbono em 18%, no solo, e em 42%, no sistema solo-biomassa. aCarbon aOchroma aSoil depth aCarbono aFloresta Nativa aOchroma Pyramidale aPastagem aPau de Balsa aFloresta plantada aSequestro de carbono1 aBEHLING, M.1 aZOLIN, C. A.1 aMAGALHÃES, C. A. de S.1 aFREDDI, O. da S.1 aMATOS, E. da S.1 aSANTIN, J. C. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 56, e01886, 2021.