03900naa a2200349 a 450000100080000000500110000800800410001902400630006010000210012324501510014426000090029550001430030452027070044765000130315465000210316765000110318865000220319965000250322165000230324665000210326965000230329065000290331365000080334265000190335070000150336970000170338470000190340170000230342070000280344370000200347177300590349121269032020-11-21 2020 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2020.v55.019002DOI1 aBRIGHENTI, A. F. aTechniques to modify cluster architecture and their effect on the viticultural performance of the Sauvignon Blanc cultivar.h[electronic resource] c2020 aTítulo em português: Técnicas para modificar a arquitetura dos cachos e seu efeito no desempenho vitícola da cultivar Sauvignon Blanc. aAbstract - The objective of this work was to evaluate the effect of different techniques to modify grape cluster architecture on the incidence and severity of botrytis bunch rot, as well as on the viticultural performance of the 'Sauvignon Blanc' grapevine (Vitis vinifera). Associated with fungicides, four treatments were tested: control, 30 ppm gibberellic acid sprayed at full bloom, 1,000 ppm prohexadione calcium sprayed at full bloom, and berry thinning at the stage of beginning of berry touch. The experiment was carried out in the 2015, 2016, and 2017 vintages. Clusters were treated with fungicides during the stages of full bloom, beginning of berry touch, veraison, and around 15 days before harvest. Berry thinning does not cause losses in the yield and quality of 'Sauvignon Blanc', and, despite having little effect on cluster architecture, is effective in reducing the incidence and severity of Botrytis cinerea. Prohexadione calcium improves grape phenolic maturation, is effective in reducing the incidence and severity of B. cinerea, and reduces cluster compactness by decreasing berry diameter. The application of gibberellic acid spray at full bloom is not recommended because it decreases yield and bud fertility and increases berry susceptibility to B. cinerea infection. Resumo - O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes técnicas para modificar a arquitetura de cachos de uva sobre a incidência e a severidade de podridão cinzenta, bem como sobre o desempenho vitícola da videira (Vitis vinifera) 'Sauvignon Blanc'. Associados aos fungicidas, quatro tratamentos foram testados: controle, 30 ppm de ácido giberélico aplicados por pulverização na plena florada, 1.000 ppm de prohexadiona de cálcio aplicados por pulverização na plena florada e raleio de bagas durante a compactação dos cachos. O experimento foi realizado nas safras 2015, 2016 e 2017. Os cachos foram tratados com fungicidas durante os estádios de plena florada, compactação do cacho, veraison e aproximadamente 15 dias antes da colheita. O raleio de bagas não causa perdas na produtividade e na qualidade de 'Sauvignon Blanc', e, embora tenha pouco efeito na arquitetura do cacho, é eficaz na redução da incidência e da severidade de Botrytis cinerea. A prohexadiona de cálcio melhora a maturação fenólica das uvas, é eficaz na redução da incidência e da severidade de B. cinerea e reduz a compactação do cacho ao diminuir o diâmetro das bagas. A aplicação de ácido giberélico por pulverização na plena florada não é recomendada por reduzir a produtividade e a fertilidade das gemas e aumentar a suscetibilidade das bagas à infecção por B. cinerea. aBotrytis aGibberellic acid aGrapes aGrowth regulators aProhexadione calcium aÁcido Giberélico aBotrytis Cinerea aPodridão Cinzenta aRegulador de Crescimento aUva aVitis Vinifera1 aMUNHOZ, B.1 aWÜRZ, D. A.1 aPASA, M. da S.1 aPINTO, F. A. M. F.1 aARAÚJO FILHO, J. V. de1 aSILVA, A. L. da tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 55, e1900, 2020.