03372naa a2200265 a 450000100080000000500110000800800410001902400640006010000190012424501150014326000090025850001170026752024800038465000280286465000110289265000250290365000120292865000090294065000140294970000230296370000200298670000210300670000190302777300600304621237442020-07-08 2020 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2020.v55.01653.2DOI1 aCORRÊA, C. F. aAcid fish silage in the diet of pacu and tambacu reared at cold suboptimal temperature.h[electronic resource] c2020 aTítulo em português: Silagem ácida de peixe na dieta de pacu e tambacu criados à temperatura subótima fria. aAbstract - The objective of this work was to evaluate the supplementation of diet of pacu and tambacu with acid fish silage during winter. The experimental design was a 2 × 2 factorial arrangement (two genetic groups and two diets), with three replicates. The genetic group factor was composed of pacu (Piaractus mesopotamicus) and tambacu (♀ Colossoma macropomum × ♂ Piaractus mesopotamicus). The two diets were based on plant ingredients; one of them was supplemented with acid fish silage (silage diet), and the other was a base diet without supplementation. Twelve net tanks, six from which with pacu, and six with tambacu, were used as experimental units, with ten fish in each tank. There was an interaction of the factors for final length, final weight, and daily weight gain. Pacu fed the silage diet showed a higher growth than pacu fed with the base diet; however, this effect was not observed for tambacu. A higher feed efficiency was observed for pacu than for tambacu, without a diet effect. The diet supplementation with acid fish silage improves the productive performance of pacu reared at cold suboptimal temperature, but it does not have this effect on tambacu. Resumo ? O objetivo deste trabalho foi avaliar a suplementação da dieta de pacu e tambacu com silagem ácida de pescado durante o inverno. O delineamento experimental foi feito em arranjo fatorial 2 × 2 (dois grupos genéticos e duas dietas), com três repetições. O fator grupos genéticos foi composto pelo pacu (Piaractus mesopotamicus) e pelo tambacu (♀ Colossoma macropomum × ♂ Piaractus mesopotamicus). As duas dietas foram compostas com base em ingredientes vegetais; uma delas foi suplementada com silagem ácida de pescado (dieta silagem), e a outra foi uma dieta base sem suplementação. Doze tanques-rede, seis deles com pacu e seis com tambacu, foram utilizados como unidades experimentais, com dez peixes em cada um. Houve interação entre os fatores quanto ao comprimento final, massa final e ganho diário de massa. O pacu alimentado com a dieta silagem apresentou maior crescimento do que o pacu alimentado com a dieta base; no entanto, este efeito não foi observado no tambacu. Observou-se eficiência alimentar maior no pacu do que no tambacu, sem efeito das dietas. A suplementação da dieta com silagem ácida de pescado melhora o desempenho produtivo do pacu criado em temperatura subótima fria, mas não tem este efeito sobre o tambacu. aPiaractus mesopotamicus aWinter aColossoma Macropomum aInverno aPacu aProteína1 aOLIVEIRA, T. da S.1 aLEONARDO, A, F.1 aREIS NETO, R. V.1 aENKE, D. B. S. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 55, e01653, 2020.