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Registros recuperados : 273 | |
12. |  | LIMA, Z. P.; ROGERIO, M. C. P.; OLIVEIRA, D. S.; SOUZA, F. S.; LIMA, L. D. de; ALVES, A. A. Desempenho e características de carcaça de dois grupos genéticos de ovinos recebendo dietas com baixo teor de fibra. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 4., 2015, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2015. p. 38-39. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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13. |  | MIOTTO, F. R. C.; NEIVA, J. N. M.; VOLTOLINI, T. V.; ROGERIO, M. C. P.; CASTRO, K. J. de. Desempenho produtivo de tourinhos Nelore x Limousin alimentados com dietas contendo gérmen de milho integral. Revista Ciência Agronômica, v. 40, n. 4, p. 624-632, out-dez, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. |  | COSTA, J. B.; CARNEIRO, M. S. de S.; ROGERIO, M. C. P.; FONTENELE, R. M.; COUTINHO, D. N. Distribuição das atividades de consumo e ruminação ao longo do dia de ovinos sem padrão racial definido alimentados com farelo de castanha de caju. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 7.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 13., 2012, Maceió. Anais... Maceió: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 2012. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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17. |  | ROGÉRIO, M. C. P.; BORGES, I.; RODRIGUEZ, N. M.; CAMPOS, W. E.; SILVA, V. L.; RIBEIRO, T. da P. Dinâmica da fermentação ruminal em ovinos alimentados com rações contendo diferentes níveis de coprodutos de caju (Anacardium occidentale). Ciência Animal Brasileira, v. 10, n. 2, p. 355-364, abr./jun., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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18. |  | ROCHA JÚNIOR, J. N.; FONTENELE, R. M.; ROGÉRIO, M. C. P.; SILVA, V. L.; OLIVEIRA, A. F. de. Efeito da suplementação alimentar sobre medidas de escore corporal e de peso vivo de ovelhas 1/2 sangue Santa Inês em diferentes estágios produtivos. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 4.; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 3., 2009, João Pessoa. Anais... João Pessoa: EMEPA-PB, 2009. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. |  | ARAÚJO, J. F.; LANDIM, A. V.; CARDOSO, M. T. M.; VASCONCELOS, A. M.; ROGÉRIO, M. C. P.; PIMENTEL, C. M. Características morfométricas de ovinos de diferentes grupos genéticos. In: ZOOTEC NA AMAZÔNIA LEGAL, 1.; CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 20., 2010, Palmas. Sustentabilidade e produção animal: anais. Araguaiana: UFT: ABZ, 2010. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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20. |  | SOUZA, F. S.; ROGERIO, M. C. P.; SHIOTSUKI, L.; MARTINS, E. C.; OLIVEIRA, D. de S.; LIMA, Z. P. Avaliação bioeconômica do uso do soro de queijo bovino na alimentação de cordeiros da raça Morada Nova em terminação. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 3., 2014, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2014. p. 28. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 273 | |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
01/04/2014 |
Data da última atualização: |
16/07/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LEME, A. B. P.; BIANCHI, S. R.; CARNEIRO, R. L.; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
ANA B. P. LEME, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; SILMARA ROSSANA BIANCHI, CNPS; RENATO L. CARNEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Optimization of sample preparation in the determination of minerals and trace elements in Honey by ICP-MS. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, v. 7, p. 1009-1015, 2014. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12161-013-9706-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract In this paper, analytical procedures are proposed for determination of inorganic constituents in honey samples from different regions of Brazil. Inductively coupled plasma with mass spectrometry detection (ICP-MS) was used to determine the analytes, using two different sample preparation methods: acid mineralization in block digester and microwave-assisted acid digestion. The methods were optimized in order to minimize the final acidity and the residual carbon content after the sample preparation. It was observed that mineralization using microwave radiation with 2 mol L−1 HNO3 was the most suitable method for determination of minerals and trace elements by ICP-MS. Besides, Se, Mg, Ca, Al, P, Mn, Fe, Cu, Zn, Ba, and Pb were determined in 60 honey samples by ICP-MS. The appropriate instrumental conditions were also evaluated for this determination, as the need of the use of collision?reaction interface and internal standards. The accuracies were evaluated using two certified reference materials, and the recoveries ranged from 82 to 115 %. The results showed no evidence of contamination in the honey samples analyzed. |
Palavras-Chave: |
ICP-MS; Multiple response optimization; Multiple-response optimization; Sample preparation methods; Sample prepartion methods; Trace element. |
Thesaurus NAL: |
honey; trace elements. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02000naa a2200265 a 4500 001 1983728 005 2024-07-16 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12161-013-9706-5$2DOI 100 1 $aLEME, A. B. P. 245 $aOptimization of sample preparation in the determination of minerals and trace elements in Honey by ICP-MS.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract In this paper, analytical procedures are proposed for determination of inorganic constituents in honey samples from different regions of Brazil. Inductively coupled plasma with mass spectrometry detection (ICP-MS) was used to determine the analytes, using two different sample preparation methods: acid mineralization in block digester and microwave-assisted acid digestion. The methods were optimized in order to minimize the final acidity and the residual carbon content after the sample preparation. It was observed that mineralization using microwave radiation with 2 mol L−1 HNO3 was the most suitable method for determination of minerals and trace elements by ICP-MS. Besides, Se, Mg, Ca, Al, P, Mn, Fe, Cu, Zn, Ba, and Pb were determined in 60 honey samples by ICP-MS. The appropriate instrumental conditions were also evaluated for this determination, as the need of the use of collision?reaction interface and internal standards. The accuracies were evaluated using two certified reference materials, and the recoveries ranged from 82 to 115 %. The results showed no evidence of contamination in the honey samples analyzed. 650 $ahoney 650 $atrace elements 653 $aICP-MS 653 $aMultiple response optimization 653 $aMultiple-response optimization 653 $aSample preparation methods 653 $aSample prepartion methods 653 $aTrace element 700 1 $aBIANCHI, S. R. 700 1 $aCARNEIRO, R. L. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tFood Analytical Methods$gv. 7, p. 1009-1015, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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