BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMERCADANTE, A. Z.; RODRIGUES-AMAYA, D. Confirmação da identidade da Criptoxantina e incidência de carotenóides minoritários provitamínicos em verduras folhosas verdes. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 21, n. 2, p. 216-222, maio/ago. 2001.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBRAGAGNOLO, N.; RODRIGUES-AMAYA, D. B. Avaliacao do teor de colesterol como parametro de controle de qualidade para massas com ovos. Revista Last. Adolffo Lutz, p.21-26, 1993.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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3.Imagem marcado/desmarcadoAZEVEDO, C. H. de; RODRIGUES AMAYA, D. B. Efeito do estado de maturacao, processamento minimo atmosfera modificada na composicao de carotenoides em verduras. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA / UFC, 2000. v.2. p.5.202.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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4.Imagem marcado/desmarcadoMALDONADE, I. R.; SCAMPARINI, A. R. P.; RODRIGUES-AMAYA, D. Torulene: a yeste carotenoid with functional properties. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MEDICINAL AND NUTRACEUTICAL PLANTS, 3.; CONFERENCE OF NATIONAL INSTITUTE OF SCIENCE & TECHNOLOGY FOR TROPICAL FRUITS, 3., 2012, Aracaju. [Abstracts...]. Aracaju: ISHS; UFS; SBCTA, 2012. CD-ROM Apresentação Oral.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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5.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, C. G.; FERRERIA, C. U.; SCHAFFERT, R. E.; RODRIGUES-AMAYA, D. B.; GODOY, H. T. Produção de álcool etílico de colmos de sorgo sacarino em microdestilaria. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 16., 1986, Belo Horizonte. Anais... Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1986. p. 128-149. (EMBRAPA-CNPMS. Documentos, 6).

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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6.Imagem marcado/desmarcadoBAGETTI, M.; SANTOS, A. M.; KNAPP, V.; FACCO, E. M. P.; PICCOLO, J.; HIRSCH, G. E.; RODRIGUES-AMAYA, D. B.; KOBORI, C. N.; VIZZOTTO, M.; EMANUELLI, T. Caracterização fisico-química e capacidade antioxidante de pitangas (Eugenia uniflora L.). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., Campinas. Anais... Campinas: UNICAMP. 2009. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  23/10/2012
Data da última atualização:  24/10/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MALDONADE, I. R.; SCAMPARINI, A. R. P.; RODRIGUES-AMAYA, D.
Afiliação:  IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH.
Título:  Torulene: a yeste carotenoid with functional properties.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MEDICINAL AND NUTRACEUTICAL PLANTS, 3.; CONFERENCE OF NATIONAL INSTITUTE OF SCIENCE & TECHNOLOGY FOR TROPICAL FRUITS, 3., 2012, Aracaju. [Abstracts...]. Aracaju: ISHS; UFS; SBCTA, 2012.
Descrição Física:  CD-ROM
ISBN:  978-85-63641-01-4
Idioma:  Inglês
Notas:  Apresentação Oral.
Conteúdo:  Carotenoids are natural pigments responsible for the yellow to red color of many vegetables and flowers, which some of these compounds are precursors of vitamin A, due to the presence of ?-ring in their structure. The deficiency of vitamin A is still a serious public health problem in developing countries. Torulene is a carotenoid that has provitamin A activity, it should be an effective antioxidant because it has 13 conjugated double bonds (compared to 11 in ?-carotene) and it has a vivid red color. Recently, a new dietary supplement containing red yeast had been launched in the market because of its antioxidant properties. Torulene can be produced by fermentation of red yeasts of Rhodotorula sp, being the major carotenoid in Rhodotorula mucilaginosa. The present work aimed to study the effect of fermentation process condition to produce torulene by Rhodotorula mucilaginosa. The assays were carried out using 500 mL Erlenmeyer flasks with 200 mL of YM medium. Each flask was inoculated with 7.5% (v/v) of inoculum and was incubated at 200 rpm in a rotary shaker for 5 days. The effects of salts, initial pH, light and temperature were studied. The carotenoids profile was determined by spectrophotometer and HPLC. The red-purple torulene absorbed maximally at 460, 484, and 518 nm in petroleum ether, with defined structure (%III/II=54). Increasing temperature from 20 to 30°C, torulene production was enhanced by carotenogenesis. In the presence of light, torulene was slightly favor... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimentos funcionais; Levedura; Nutracêutica; Rhodoturula mucilaginosa.
Thesagro:  Carotenóide; Fermentação; Fermento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH38199 - 1UPCPL - CDCD 371CD 371
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