BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBERTOLINI, A. C. Bases moléculaires et thermomécaniques de la propriété d'expansion du polvilho azedo. 2000. 114 f. These (Doctorat Sciences Agroalimentaires) - Faculté des Sciences et Techniques, Université de Nantes, Nantes, 2000.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBERTOLINI, A. C. Biopolymers: an introduction. In: BERTOLINI, A. C. (Ed.). Biopolymers technology. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2007. 199 p. p.7-11.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoBERTOLINI, A. C. (Ed.). Biopolymers technology. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2007. 199 p.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Arroz e Feijão.

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4.Imagem marcado/desmarcadoBERTOLINI, A. C.; FREITAS, D. de G. C. Desenvolvimento e caracterização de produtos obtidos a partir de farinhas de banana. In: BRAZILIAN MEETING ON CHEMISTRY OF FOOD AND BEVERAGES, 7., 2008, Lorena. Book of abstracts. Lorena: EEL/USP, 2008. 378 p.

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5.Imagem marcado/desmarcadoNITSCHKE, M.; BERTOLINI, A. C.; TEIXEIRA, M. A. V.; GARCIA, C. F. Biopolymers on food technology: production and applications of modified starches. In: BERTOLINI, A. C. (Ed.). Biopolymers technology. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2007. 199 p. p. 13-44.

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6.Imagem marcado/desmarcadoBERTOLINI, A. C.; CORREA, F. M.; RUIVO, M. de L. P. Características químicas e reológicas de variedades de mandioca cultivadas na bacia do Amazonas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 13.; WORKSHOP SOBRE TECNOLOGIAS EM AGROINDÚSTRIAS DE TUBEROSAS TROPICAIS, 7., 2009, Botucatu. Inovações e desafios: anais. Botucatu: CERAT: Unesp, 2009. p. 852-857. 1 CD-ROM.

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7.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, N. E. F. de; OLIVEIRA, E. M. M.; PEREIRA, C. de A.; BERTOLINI, A. C.; FINARDI FILHO, F. Seleção de primers RAPD informativos para caracterização molecular de acessos de mandioca (Manihot esculenta) . In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. 569 p. p. 250.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  24/06/2010
Data da última atualização:  23/05/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MACIEL, T. E. F.; FREIRE, M. C. M.; ALMEIDA, A. M. de R.; OLIVEIRA, L. O. de.
Afiliação:  TALLES EDUARDO FERREIRA MACIEL, UFV; MAÍRA CRISTINA MENEZES FREIRE, UFV; ALVARO MANUEL RODRIGUES ALMEIDA, CNPSO; LUIZ ORLANDO DE OLIVEIRA, UFV.
Título:  Molecular characterization of beta-tubulin from Phakopsora pachyrhizi, the causal agent of Asian soybean rust.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Biology, v. 33, n. 2, p. 354-358, 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  B-tubulins are structural components of microtubules and the targets of benzimidazole fungicides used to control many diseases of agricultural importance. Intron polymorphisms in the intron-rich genes of these proteins have been used in phylogeographic investigations of phytopathogenic fungi. In this work, we sequenced 2764 nucleotides of the -tubulin gene (Pp tubB) in samples of Phakopsora pachyrhizi collected from seven soybean fields in Brazil. Pp tubB contained an open reading frame of 1341 nucleotides, including nine exons and eight introns. Exon length varied from 14 to 880 nucleotides, whereas intron length varied from 76 to 102 nucleotides. The presence of only four polymorphic sites limited the usefulness of Pp tubB for phylogeographic studies in P. pachyrhizi. The gene structures of Pp tubB and orthologous -tubulin genes of Melampsora lini and Uromyces viciae-fabae were highly conserved. The amino acid substitutions in -tubulin proteins associated with the onset of benzimidazole resistance in model organisms, especially at His6, Glu198 and Phe200, were absent from the predicted sequence of the P. pachyrhizi -tubulin protein.
Palavras-Chave:  Ferrugem asiática da soja.
Thesagro:  Fungo; Phakopsora pachyrhizi; Soja.
Thesaurus NAL:  Soybean rust.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO30823 - 1UPCAP - DD
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